O Renzo Piano μάς μαθαίνει να φτιάχνουμε σωστά κάστρα στην άμμο

the-sancastle-renzo-piano
ΤΕΤΑΡΤΗ, 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

O γνωστός ιταλός αρχιτέκτονας Renzo Piano μάς μαθαίνει πώς να φτιάξουμε παλάτια στην άμμο, που δεν θα τα πάρει ο βοριάς να τα κάνει συντρίμμια κομμάτια.

Σε πρόσφατο άρθρο τους στον Guardian, ο Ιταλός Renzo Piano, ο αρχιτέκτονας του λονδρέζικου Shard αλλά και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα, περιγράφει βήμα προς βήμα τον σωστό τρόπο για να φτιάχνουμε κάστρα στην άμμο. Αυτή ήταν και η μεγάλη του αγάπη ως παιδί, που μετεξελίχθηκε σε αγάπη για την αρχιτεκτονική.

Για τον Piano, το να φτιάχνει καινούργια πράγματα ήταν πάντα μια απόλαυση. Σήμερα έχει 4 παιδιά, το μεγαλύτερο είναι 50 ετών και το μικρότερο 16. Επομένως, έχει περάσει πολλά χρόνια από τη ζωή του στην άμμο φτιάχνοντας πύργους.

Το παιχνίδι χρόνια δεν κοιτά όμως, οπότε μικροί και μεγάλοι ας επιδοθούμε στο να φτιάχνουμε πύργους στην άμμο και κάνοντας όνειρα. Αλλά ας φροντίσουμε να είναι γερά ώστε να μην διαλυθούν στην πρώτη «δυσκολία».

Τα βασικά βήματα

Βήμα πρώτο: Μην έχετε ψευδαισθήσεις. Το κάστρο στην άμμο δεν θα διαρκέσει αφού θα διαλυθεί σύντομα. Έτσι κι αλλιώς δεν έχει νόημα να το φτιάξεις μακριά από τη θάλασσα. Ρίξε μια ματιά στα κύματα και πόσο βαθιά στην παραλία μπορούν να φτάσουν και υπολόγισε το κατάλληλο σημείο για να χτίσεις το κάστρο, έτσι ώστε να μην διαλυθεί αμέσως.

Βήμα δεύτερο: Ξεκίνα να σκάβεις μια μικρή τάφρο στο σημείο που η άμμος είναι υγρή. Μάζεψε και την άμμο σε ένα λοφάκι με κλίση ιδανικά 45 μοίρες. Η τάφρος δεν χρειάζεται να είναι πιο βαθιά από 30 εκατοστά, με 45 εκατοστά πλάτος, ενώ το κάστρο ιδανικά μπορεί να έχει 60 εκατοστά ύψος.

Βήμα τρίτο: Φτιάξε μια μικρή είσοδο στην τάφρο ώστε να μπορεί να μπαίνει το νερό. Η μαγική στιγμή είναι όταν το πρώτο κύμα έρχεται και γεμίζει με νερό την τάφρο. Αν το μέρος που έχεις χτίσει το κάστρο είναι σωστά επιλεγμένο, τότε μπορεί να καταφέρεις να παρατηρήσεις το νερό να μπαίνει και να βγαίνει στην τάφρο ακόμα και για 10-15 λεπτά.

Βήμα τέταρτο: Στο τέλος, βάλε ένα μικρό σημαιάκι ή οτιδήποτε άλλο βρεις στην παραλία, στην κορυφή του κάστρου σου, ώστε να είναι αναγνωρίσιμο. Κλείσε τα μάτια και κράτα την ανάμνησή του ζωντανή. Στη συνέχεια, πήγαινε σπίτι σου και μην κοιτάς πίσω…