Οι γνωστότεροι Έλληνες θαλασσογράφοι και οι θάλασσές τους

volanakis
ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

Η θάλασσα εκτός από το ελληνικό καλοκαίρι είναι συνδεδεμένη άρρηκτα και με τον ελληνικό τρόπο ζωής. Για αυτό αποτυπώθηκε σε όλες της τις μορφές από μοναδικούς Έλληνες θαλασσογράφους. Άλλοτε μανιασμένη, άλλοτε γαλήνια, άλλοτε φιλική κι άλλοτε απαιτητική, η θάλασσα είναι η δεύτερη φύση των ελλήνων.

Κωνσταντίνος Βολανάκης

Ο Κωνσταντίνος Βολανάκης ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες ζωγράφους του 19ου αιώνα και θεωρείται ο "πατέρας της θαλασσογραφίας". Η θάλασσα, τα πλοία και τα λιμάνια ήταν η μόνιμη πηγή έμπνευσης του Βολανάκη. Είναι ένας από τους εκπροσώπους της «Σχολής του Μονάχου», ενώ τα πιο φωτεινά του έργα αποδεικνύουν μερικές ιμπρεσιονιστικές τάσεις. Οι θαλασσογραφίες του κοσμούν τις επισημότερες αίθουσες της Αυστρίας και της Ελλάδας, ακόμη και του σταθμού του μετρό στον Πειραιά, ενώ πίνακές του έχουν πωληθεί σε διεθνείς δημοπρασίες για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ένα από τα διάσημα έργα του Κωνσταντίνου Βολανάκη είναι «Η Πυρπόληση της Τουρκικής ναυαρχίδας». Το ίδιο έργο ζωγράφισε και ο Νικηφόρος Λύτρας.

Ιωάννης Αλταμούρας

Διάσημος για τις υπέροχες υποβλητικές του θαλασσογραφίες είναι και ο Έλληνας ζωγράφος Ιωάννης Αλταμούρας. Γιος του ιταλού ζωγράφου και επαναστάτη Φραντσέσκο Σαβέριο Αλταμούρα και της Σπετσιώτισσας αρχοντοπούλας και πρώτης Ελληνίδας ζωγράφου Ελένης Μπούκουρα-Αλταμούρα, ο Ιωάννης Αλταμούρας, αν και έφυγε νωρίς, σε ηλικία μόλις 26 ετών, πρόλαβε να αφήσει μερικές από τις ομορφότερες θαλασσογραφίες, που μαρτυρούν ταλέντο ισάξιο του Βολανάκη. Από τα ομορφότερα έργα του ήταν «Το λιμάνι της Κοπεγχάγης».

Βασίλειος Χατζής

Ο Έλληνας ζωγράφος από την Καστοριά, αν και δεν σπούδασε στο Μόναχο, εντάσσεται στη «Σχολή του Μονάχου» λόγω της συγγένειας των έργων του. Σε όλη του τη ζωή έζησε κοντά στη θάλασσα και ταξίδεψε με πολλά πλοία. Μελέτησε το καράβι με κάθε λεπτομέρεια και το αποτύπωσε στους πίνακές του άλλοτε αραγμένο κι άλλοτε να δέρνεται από τα κύματα. Από τους σπουδαιότερους πίνακές του είναι «Η ναυμαχία της Έλλης».

Νικόλαος Λύτρας

Ο Λύτρας ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ζωγράφους και δασκάλους της ζωγραφικής κατά τον 19ο αιώνα. Τα βασικά μοτίβα του Έλληνα ζωγράφου ήταν οι προσωπογραφίες, τα τοπία με πρωταγωνίστρια πολλές φορές τη θάλασσα και η νεκρή φύση. Από τα πιο σημαντικά του έργα ήταν «Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας» και «Η θαλασσογραφία» με τα υπέροχα καλοκαιρινά χρώματα.

Κωνσταντίνος Παρθένης

Ο Παρθένης με το έργο του έφερε σημαντική αλλαγή στα εικαστικά δρώμενα της Ελλάδας στις αρχές του 20ού αιώνα. Ο Παρθένης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου κι ασχολήθηκε, εκτός από τη ζωγραφική, και με τη μουσική. Είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση στη σύγχρονη ελληνική ζωγραφική. Από τα πιο αγαπημένα του έργα είναι «Το λιμάνι της Καλαμάτας».