Αυτά τα βιβλία θα θες να τα πάρεις στην βαλίτσα σου

agra
ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Οι εκδόσεις Άγρα παρουσιάζουν τρια νέα βιβλία όπου πλάσματα μιας μέρας περνούν από το ιατρείο του Yalom και εκείνος μας μιλά έμμεσα για το εφήμερο της ζωής, η Πατρίσια Χάισμιθ ξεδιπλώνει τις πιο παράξενες ιστορίες καταστροφών εμπνεόμενη από την εποχή μας και σε κάποιο καμπαρέ του λιμανιού, ο αγώνας για τη ζωή και την επιβίωση δημιουργούν ένα μικρόκοσμο συμπεριφορών σε μια ιστορία ανατροπών.

Πλάσματα μιας μέρας και άλλες ιστορίες ψυχοθεραπείας

Ο Irvin Yalom δε θέλει συστάσεις. Το νέο του βιβλίο με τίτλο: Πλάσματα μιας μέρας και άλλες ιστορίες ψυχοθεραπείας, ακούγεται ιδανικό για συντοφιά στην παραλία ή όπου μας βρει ο ελεύθερος χρόνος του καλοκαιριού.

Ποιά είναι τα πλάσματα μιας μέρας;

Ο τίτλος αποτελεί διαπίστωση του Ρωμαίου αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου για το εφήμερο της ζωής. Έτσι, στις ιστορίες του βιβλίου θα συναντήσουμε μια νοσοκόμα, θυμωμένη και παραδομέ­νη στη δυστυχία, χωρίς διέξοδο, η οποία έχασε τον γιο της μέσα στον κόσμο των ναρκωτικών και του εγκλήματος, και που όμως πρέπει να παρηγορεί τους προνο­μιούχους ασθενείς της στον δικό τους πόνο· έναν επιτυχημένο επιχειρηματία ο οποίος στον απόηχο μιας αυτοκτονίας νιώθει απελπισμένος μπροστά στα χάσματα και στα μυστικά που μολύνουν κάθε σχέση· μια νεόκοπη ψυχοθεραπεύτρια που η σπουδή της πάνω στην ανθρώπινη κατάσταση διαβρώνει τις αναμνήσεις της για μια χαμένη φιλία· και έναν άνδρα του οποίου η άρνηση για τη φιλοσοφία αναγκάζει ακόμα και τον Γιάλομ να αμφιβάλλει για την εμπιστοσύνη του σε αυτή.

Ιστορίες φυσικών και αφύσικων καταστροφών

Η Patricia Highsmith, επανέρχεται με μια σειρά ιστοριών στο ύφος και το στυλ της συγγραφέως. Όπως είπε και η ίδια: "Έχει πλάκα να γράφει κανείς ιστορίες καταστροφής. Μου θυμίζουν τις παρωδίες που έγραφα στο σχολείο για κάποιο μάθημα όταν ήμουν δέκα η έντεκα χρονών, ή τις φάρσες που σκάρωνα στα δεκατέσσερά μου για να διασκεδάζω τους συμμαθητές μου. Αλλά βέβαια, εδώ το περιεχόμενο είναι πιο σοβαρό. Στα τέλη του εικοστού αιώνα ο άνθρωπος έχει σχεδόν μάθει να συμβιώνει πλέον με έναν απίστευτα μεγάλο αριθμό καταστροφών".

Το βιβλίο Ιστορίες φυσικών και αφύσκων καταστροφών είναι μια συλλογή από περιστατικά που σίγουρα ακούγονται ακραία, υπερβολικά, παρανοϊκά. Έτσι, θα διαβάσουμε για άστεγους που καταλαμβάνουν τον Λευκό Οίκο, για μια γυναίκα 190 χρονών που μονίμως πεθαίνει αλλά παραμένει λαμπερή, ιστορίες σκανδάλων και απληστίας, με άλλα λόγια ιστορίες ενδεικτικές του αιώνα μας.

Στριπτίζ

Ο Georges Simenon με το Στριπτίζ περιγράφει τον μικρόκοσμο ενός λιμανίσιου καμπαρέ όπου φιλίες διαμορφώνονται και διαλύονται, η ζήλια, η μνησικακία και η φιλοδοξία συνυπάρχουν και ορίζουν σχέσεις και συμπεριφορές. Στο κέντρο του μικρόκοσμου αυτού βρίσκονται η μαντάμ Φλοράνς, o άντρας της o κύριος Λεόν και η Σελίτα, επαγγελματίας χορεύτρια, που εποφθαλμιά τη θέση της αφεντικίνας της πίσω από το ταμείο, όμως τα σχέδιά της ανατρέπονται όταν εμφανίζεται η νεώτερη Μώντ και μια σειρά ανατροπών δίνουν άλλη τροπή στη πλοκή της ιστορίας.