Έφτασε η αρχή του τέλους για το ρομαντικό Παρίσι;

triangle-2
ΔΕΥΤΕΡΑ, 03 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

Ενώ οι ουρανοξύστες του Λονδίνου κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια, η άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, το Παρίσι, αντιστέκεται. Τουλάχιστον μέχρι πολύ πρόσφατα, που ένα «τέρας» απειλεί τον ρομαντισμό του…

Μετά τη δημιουργία του εξαιρετικά αμφιλεγόμενου ουρανοξύστη Tour Montparnasse το 1973, τα πολύ ψηλά κτήρια σχεδόν απαγορεύτηκαν με νόμο που επέβαλε τη δημιουργία νέων κτηρίων μέχρι 36 μέτρα ύψος. Το όριο αυτό επιβλήθηκε προκειμένου να προστατευθεί η μαγεία και η μοναδική αισθητική του Παρισιού, με τον αέρα του 19ου αιώνα, τις εικονικές λεωφόρους του και τους μεγάλους δημόσιους κήπους του.

Το 2010 βέβαια, οι περιορισμοί στο ύψος των νέων κτηρίων καταργήθηκαν και η ηρεμία και η αισθητική του Παρισιού θα μπορούσε τώρα να συνθλιβεί με ένα τριγωνικό δημιούργημα ύψους 180 μέτρων στα νοτιοδυτικά της πόλης. Και το όνομα αυτού; Tour Triangle το οποίο υπολογίζεται να κοστίσει 555 εκατομμύρια δολάρια.

Το σχέδιό του ανήκει στους Ελβετούς αρχιτέκτονες Herzog και de Meuron και σίγουρα θα φέρει μια ριζική αλλαγή στην παρισινή αρχιτεκτονική παράδοση.

9 χρόνια μετά την πρώτη συζήτηση σχετικά με αυτό το κτήριο, τελικά έγινε αποδεκτό, κυρίως υπολογίζοντας ότι τα 70000 τετραγωνικά μέτρα του κτηρίου θα διατεθούν για την ενίσχυση της οικονομίας, μέσω νέων γραφείων και πολυτελών διαμερισμάτων. Οι υποστηρικτές του Triangle μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο ουρανοξύστης θα δημιουργήσει 3000 νέες θέσεις εργασίας.

Οι αρχιτέκτονες του κτηρίου αυτού, οι οποίοι έχουν εμπλακεί και στα σχέδια του Ολυμπιακού Σταδίου του Πεκίνου αλλά και της Tate Modern στο Λονδίνο, υποστηρίζουν ότι το νέο αυτό κτήριο θα είναι απόλυτα εναρμονισμένο με το περιβάλλον του.

Παρ’ όλα αυτά όμως, υπάρχουν και αρκετές φωνές που εναντιώνονται στη δημιουργία ενός τέτοιου κτηρίου. Εκείνοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για δημιουργία κι άλλων χώρων εργασίας, ενώ υπογραμμίζουν τον καταστροφικό του ρόλο στην ρομαντική παρισινή παράδοση, φέρνοντας την αστική αρχιτεκτονική στην πόλη του Φωτός.

Σύμφωνα με το CNN, 62% των Παριζιάνων αντιτίθεται στη δημιουργία ψηλών κτηρίων στο Παρίσι, ενώ λέγεται ότι το Triangle θα είναι το πρώτο από τα πολλά κτήρια του είδους που θα φτιαχτούν στο Παρίσι.

Μιλάμε για την αρχή του τέλους λοιπόν;