5 πανάκριβοι κλεμμένοι πίνακες που δεν έχουν βρεθεί ακόμα

picasso
ΤΕΤΑΡΤΗ, 05 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

Οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες όλων των εποχών δημιούργησαν μερικά από τα πιο ιδιαίτερα έργα τέχνης του κόσμου. Κάποια από αυτά φυλάσσονται σε μουσεία ή ιδιωτικές συλλογές με μεγάλη προσοχή, ενώ κάποια από αυτά δεν είχαν το ίδιο καλή τύχη. Εκλάπησαν κάποια στιγμή κι έκτοτε η τύχη τους αγνοείται…Ποια είναι τα πιο γνωστά από αυτά;

“Le Pigeon Aux Petits Pois”, Pablo Picasso

Μια από τις μεγαλύτερες κλοπές της ιστορίας έλαβε χώρα στο Παρίσι το 2010. Ο πίνακας του Πικάσο “Le pigeon aux petits pois” ήταν ένας από τους 5 που αφαιρέθηκαν εκείνη τη μέρα από το Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris. Η κλοπή έγινε από έναν άνδρα μόνο, ο οποίος συνελήφθη το 2011 και καταδικάστηκε. Ο ίδιος δήλωσε ότι στον πανικό του πέταξε τον πίνακα στα σκουπίδια και χάθηκε για πάντα. Η ιστορία του δεν είναι καθόλου πειστική, αλλά ο πίνακας ακόμα αγνοείται.

“View Of The Sea At Scheveningen”, Vincent Van Gogh

Το 2002 δύο άνδρες μπήκαν στο μουσείο του Van Gogh στο Άμστερνταμ και αφαίρεσαν δύο πίνακες του καλλιτέχνη, το “View of the Sea at Scheveningen” και το “Congregation Leaving the Reformed Church in Nuenen”, έργα που ανήκουν στην πιο δημιουργική περίοδο του Van Gogh. Δύο ύποπτοι συνελήφθησαν το 2004 και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση, αλλά οι πίνακες ακόμα αγνοούνται. Το μουσείο προσφέρει €100,000 σε όποιον τους βρει.

“Femme Devant Une Fenêtre Ouverte, Dite La Fiancée”, Paul Gauguin

Το 2012 ο πίνακας του Paul Gauguin “Femme devant une fenêtre ouverte, dite la Fiancée” που φιλοτεχνήθηκε το 1888, εκλάπη από το Kunsthal Museum στο Ρότερνταμ, μαζί με έξι ακόμα πίνακες. Την ίδια χρονιά συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την κλοπή, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση. Οι πίνακες όμως που αφαιρέθηκαν από το μουσείο ακόμα αναζητούνται.

“The Concert”, Johannes Vermeer

Ο Δανός καλλιτέχνης είναι ένας από τους σημαντικότερους του 17ου αιώνα. Το έργο του “The Concert” του 1664 βρισκόταν στο Isabella Stewart Gardner Museum, όταν το 1990 δύο άνδρες φερόμενοι ως αστυνομικοί της Βοστόνης μπήκαν στο μουσείο και αφαίρεσαν 13 πίνακες, ανάμεσά τους και τον πίνακα του Vermeer. Σήμερα, ο πίνακας αυτός θεωρείται ο πιο ακριβός κλεμμένος πίνακας που δεν έχει βρεθεί ακόμα, αξίας περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

“The Lovers: The Poet’s Garden IV”, Vincent Van Gogh

Η ιστορία της κλοπής αυτού του πίνακα είναι κάπως διαφορετική από τις άλλες, μιας και δεν διαπράχθηκε από αγνώστους, αλλά από τον ίδιο τον Αδόλφο Χίλτερ. Κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας το ’30, ο Χίτλερ είχε κλέψει πολλά έργα από ιδιωτικές συλλογές ή μουσεία, ανάμεσά τους και το έργο αυτό του Van Gogh. Ο Χίτλερ ήθελε να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη συλλογή τέχνης του κόσμου με έργα των μεγαλύτερων καλλιτεχνών του περασμένου αιώνα. Παρ’ όλα αυτά, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα έργα πιθανότατα καταστράφηκαν…