Οι καλύτεροι backing singers και η ιστορία τους

the-Jordanaires
ΤΕΤΑΡΤΗ, 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

Πέρα από τη δόξα του καλλιτέχνη, υπάρχουν και οι τραγουδιστές και τραγουδίστριες που κάνουν τα φωνητικά στους δίσκους ή επί σκηνής, και αποδεικνύουν ότι έχουν έναν κάθε άλλο παρά συμπληρωματικό ρόλο, όπως είδαμε και πρόσφατα στο τιμημένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ “20 Feet from Stardom”.

The Jordanaires

Οι τενόροι Gordon Stoker και Neal Matthews, o βαρύτονος Hoyt Hawkins και ο βαθύφωνος Ray Walker, πλαισίωναν τον Elvis Presley, από το 1956 μέχρι το 1970. Η πρώτη τους μεγάλη επιτυχία ήταν με το “Don’t Be Cruel/Hound Dog”, αλλά ήταν επίσης αυτοί που του μετέδωσαν την αγάπη τους για τη gospel. Συμμετέχουν στα 361 από τα 700 τραγούδια του Βασιλιά.

Darlene Love

Η Lοve ήταν αυτή που παρέλαβε το Όσκαρ για το “20 Feet From Stardom”, τραγουδώντας επί σκηνής το “His Eye is on the Sparrow”. H καταπληκτική αυτή τραγουδίστρια, έχει συνεργαστεί με μουσικούς θρύλους, όπως ο Phil Spector, όταν βρισκόταν στο group The Crystals.  Συνεργάστηκε επίσης με τον Elvis Presley, αλλά ο Bruce Springsteen ήταν αυτός που την έφερε ξανά στο προσκήνιο. Από το 2011 έχει τη δική της θέση στο Rock n Roll Hall of Fame.

Sheryl Crow

Κι όμως η διάσημη τραγουδίστρια ήταν backing singer του Michael Jackson, και συμμετείχε στην “BAD Tour”, από το 1987 μέχρι το 1989.  Μέχρι σήμερα θυμάται ότι εκείνη η περίοδος ήταν από τις πιο ευτυχισμένες της ζωής της. Αργότερα τραγούδησε με τους Don Henley και Stevie Wonder, αλλά και με την Belinda Carlisle, πριν κυκλοφορήσει το δικό της προσωπικό album.

Luther Vandross

Πριν ακολουθήσει solo καριέρα τη δεκαετία του ’80,  ήταν μέλος της μπάντας του David Bowie. Στα είκοσι χρόνια του, την περίοδο που ο Bowie έγραφε το “Young Americans”, ο Vandross συμμετείχε και στη σύνθεση, στο τραγούδι “Fascination”. O Bruce Springsteen θυμάται ότι είχε παρακολουθήσει μια ηχογράφηση και είχε εντυπωσιαστεί από την πλούσια και ζεστή παρουσία του Vandross, ο οποίος άργότερα συνεργάστηκε με τους Chic, τη Diana Ross και τη Chaka Khan. Έχει επίσης γράψει και διαφημιστικά jingles που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία.

Merry Clayton

Είναι δική της η φωνή που τραγουδά συγκλονιστικά τους στίχους “Rape, murder, it’s just a shot away”, στο “Gimme Shelter” των Rolling Stones. H ιστορία λέει ότι την σηκώσανε από το κρεβάτι, έγκυο και αγουροξυπνημένη για να ηχογραφήσει τα φωνητικά της. Στο  “20 Feet From Stardom”,  η έκπληξη του Jagger όταν ακούει τη φωνή της είναι εμφανής. Την επόμενη μέρα απέβαλε και για αρκετό καιρό δεν μπορούσε να ακούσει ή να ερμηνεύσει το τραγούδι.