O Δημήτρης Παπαδημητρίου με φίλους στο Ηρώδειο
Ένας από τους μουσικούς του οποίου οι συνθέσεις έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, θα παρουσιάσει στιγμές από έντεχνα τραγούδια του, μαζί με πολύ ξεχωριστούς του φίλους.
Ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου παρουσιάζει ένα αντιπροσωπευτικό μουσικό δείγμα, αποκλειστικά από τα έντεχνα τραγούδια του, τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.
Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου μαθήτευσε δίπλα σε σπουδαίους δασκάλους, ως ένας από τους επτά «fellows» συνθέτες στο Tanglewod της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βοστόνης και υπήρξε μαθητής του (κινηματογραφικού) John Williams, του μεγάλου σύγχρονου Γάλλου συνθέτη Ηenri Dutilleux, του πρώτου μινιμαλιστή Steve Reich και άλλων.
Το 1980 ο Μάνος Χατζιδάκις, τον πρωτοσύστησε στο κοινό, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ως έναν από τους έξι νέους συνθέτες του δικού του Τρίτου Προγράμματος. Ο Μίκης Θεοδωράκης τον ξεχώρισε σε συνέντευξή του ως τον σημαντικότερο νέο Έλληνα συνθέτη και ήταν ο ίδιος που του απένειμε το βραβείο του συνθέτη τη χρονιάς το 2009 από την ψηφοφορία των αναγνωστών του Status.
Θεωρείται από πολλούς, ο σύγχρονος εκφραστής της μελοποιημένης ποίησης και του λόγιου ελληνικού τραγουδιού, οδηγώντας το παράλληλα με την λαϊκότητα της αποδοχής του στον συμφωνικό ήχο. Διηύθυνε επί επτά χρόνια το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και από πέρυσι είναι Γενικός Διευθυντής Ραδιοφωνίας.
Η καριέρα του στον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση είναι πλούσια και ξεχωριστή, από τον κινηματογραφικό «Ηλεκτρικό Άγγελο» του Θανάση Ρετζή (1979), τα δισκογραφικά «Τοπία» (1981), το θεατρικό «Ψηλά Από την Γέφυρα» (1986) του Αρθουρ Μίλερ και την τηλεοπτική «Αναστασία» (1994) .
Μέχρι σήμερα, μεσολάβησαν 18 ταινίες μεγάλου μήκους και 18 βραβεία κινηματογραφικής μουσικής, Διεθνές Βραβείο Μουσικής για την παιδική ταινία το «Φώς που σβήνει» του Βασίλη Ντούρου και 21 δίσκοι με τη μουσική του σε όλα τα είδη που εργάσθηκε. Και τέλος, η σύνθεση του μουσικού σήματος έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004 με την Φωτεινή Δάρρα, το αντίστοιχο διεθνές τηλεοπτικό μουσικό σήμα του ΑΟΒ και η μουσική για την τελετή έναρξης της Eurovision της Αθήνας την ίδια Χρονιά.
Στη συναυλία του στο Ηρώδειο θα ακουστούν τραγούδια από όλους τους σταθμούς της πορείας του με τις αυθεντικές φωνές των μεγάλων ερμηνευτών του έργου του, αλλά και από νεώτερους τραγουδιστές. Το «παρών» θα δώσουν η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Φωτεινή Δάρρα, ο Παντελής Θαλασσινός, η Αρετή Κετιμέ, η Λυδία Κονιόρδου, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Αργύρης Μπακιρτζής, ο Μπάμπης Στόκας και ο Γιώργος Φλωράκης. Παίζουν δώδεκα σολίστες και η Συμφωνική Ορχήστρα της Πάτρας.
Πληροφορίες: Ηρώδειο, Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, στις 8.30 μ.μ.







