Επισκεφθείτε αυτά τα μνημεία πριν καταστραφούν…

jerusalem
ΤΡΙΤΗ, 01 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Έχουμε μια τελευταία ευκαιρία να επισκεφθούμε μερικά από το πιο μοναδικά και αξιοθαύμαστα μνημεία προτού αυτά καταστραφούν μια για πάντα. Εσύ θα την αφήσεις;

Παλιά πόλη, Ιερουσαλήμ

Καμία άλλη πόλη δεν βρέθηκε τόσες φορές στη λίστα της UNESCO με τα πιο απειλούμενα με εξαφάνιση μνημεία. Η ιερή πόλη τριών θρησκειών με τα περισσότερα από 200 μνημεία της προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, αλλά οι εργασίες για την προστασία της κινούνται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

Πέτρα, Ιορδανία

Η γνωστή και ως «ροζ πόλη», λόγω του χρώματος της πέτρας της, η αρχαία πόλη της Πέτρας στην Ιορδανία, είναι βασικό αξιοθέατο για τους τουρίστες όλου του κόσμου, και αυτό είναι πρόβλημα. Εκατομμύρια ζευγάρια χέρια κάθε χρόνο ακουμπούν και τρίβουν την επιφάνεια του ναού Al Khazneh, ενώ, παράλληλα, ο άνεμος και η βροχή του χρόνου δεν βοηθούν στην επιβίωση της μοναδικής αυτής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η επιφάνειά του μάλιστα υποχώρησε σχεδόν 4 εκατοστά τον τελευταίο αιώνα.

Royal Palace, Caserta, Ιταλία

Το μεγαλύτερο σε μέγεθος παλάτι του κόσμου, με 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα χωρητικότητα, έχει εμφανιστεί στα ταινίες Star Wars και Mission Impossible. Αλλά, το 2014, τμήμα της οροφής του υποχώρησε και τα πλάνα για την ανακαίνισή του καθυστερούν υπερβολικά.

Πομπηία, Ιταλία

Η μοναδική αυτή ιστορική, ρωμαϊκή πόλη διαλύεται σιγά σιγά. Οι συχνές βροχές έχουν αλλοιώσει το έδαφος και το έχουν κάνει εξαιρετικά ασταθές. Τρεις τοίχοι κι ένα κτήριο έχουν καταρρεύσει τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ Ιταλός επίτροπος της UNESCO δήλωσε ότι η Πομπηία είναι γραφτό να καταρρεύσει εντελώς.

Πόλη θαλάσσιου εμπορίου, Liverpool

Αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO (Liverpool Maritime Mercantile City) από το 2004 κι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της βρετανικής αυτοκρατορίας, περιλαμβάνοντας μια σειρά κτηρίων σε ακτίνα 4 χιλιομέτρων. Η προτεινόμενη ανάπτυξη 8.7  δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας ενός ουρανοξύστη, οδήγησε το συγκεκριμένο μνημείο να συμπεριληφθεί ανάμεσα στα μνημεία υπό εξαφάνιση της UNESCO. Η πρόταση της Επιτροπής της UNESCO είναι τα νέα κτήρια να μην ξεπερνούν σε ύψος τα υπάρχοντα της πειροχής. Το συγκεκριμένο μνημείο είναι ένα από τα δύο μόνο ευρωπαϊκά της λίστας. Το δεύτερο ευρωπαϊκό μνημείο υπό εξαφάνιση της UNESCO βρίσκεται στο Κόσοβο κι είναι τα μεσαιωνικά μνημεία της περιοχής.