Το πρώτο έργο τέχνης στο διάστημα

alexei-leonov

Τα υλικά που χρησιμοποίησε ο Λεονόφ και το περιβόητο ηλιοβασίλεμα (Photo: www.artfund.org)

ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Ο Αλεξέι Λεονόφ, εκτός από την πρωτιά του να περπατήσει ελεύθερος εκτός διαστημικού σκάφους, δημιούργησε και το πρώτο εικαστικό έργο στο περιβάλλον του διαστήματος.

Το πρώτο εικαστικό έργο που δημιουργήθηκε στο διάστημα ανήκει στον Αλεξέι Λεονόφ και αφορά ένα μικρό, ωστόσο ιδιαίτερο ηλιοβασίλεμα σχεδιασμένο με απλές ξυλομπογιές. Το έργοθα παρουσιαστεί στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου στο πλαίσιο μιας έκθεσης αφιερωμένης στους κοσμοναύτες με τίτλο «Κοσμοναύτες: η γέννηση της διαστημικής εποχής».

Ο Αλεξέι Λεονόφ τιμήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση ως ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στο διάστημα (εκτός οχήματος) το 1965 κατά τη διάρκεια του προγράμματος Βοστόκ 11.
Ο Λεόνοφ κατάφερε να μείνει έξω από το σκάφος για 12 λεπτά και εννέα δευτερόλεπτα στις 18 Μαρτίου του 1965, στη διάρκεια των οποίων ήταν συνδεδεμένος με ένα καλώδιο παροχών μήκους 5,35 μ. Μάλιστα, στο τέλος της διαστημικής βόλτας, η στολή του είχε υποστεί τέτοια διόγκωση, που ήταν αδύνατο να χωρέσει μέσα από τον αεροφράκτη και να επιστρέψει στο σκάφος. Έτσι, αναγκάστηκε να ανοίξει μια βαλβίδα που επέτρεψε στην πίεση να εκτονωθεί και στον όγκο της στολής του να μειωθεί. 
Ο άθλος του δε σταματά εδώ. Όπως εξηγεί η επιμελήτρια της έκθεσης, ο Αλεξέι Λεονόφ σχεδίασε ένα ηλιοβασίλεμα, κάτι που εκ πρώτης όψεως δεν φαντάζει συγκλονιστικό. Σκεφτείτε όμως τον εξοπλισμό με τον οποίο ήταν επιφορτωμένος, το γεγονός της παντελούς έλλειψης βαρύτητας και ότι συνυπήρχε σε ένα σκάφος με άλλο άτομο, τη στιγμή που αυτό αρχικά ήταν σχεδιασμένο μόνο για έναν. Για να δαμάσει τους νόμους της βαρύτητας με απλό τρόπο, χωρίς καμιά ιδιαίτερη τεχνολογία, ο Λεονόφο χρησιμοποίησε μολύβια και γόμα που τα συγκρατούσαν κλωστές.
Το έργο δεν έχει τόσο καλλιτεχνική αξία, όσο συμβολική, αφού αποδίδει τη σχέση τέχνης και επιστήμης.