Ο Μίκης Θεοδωράκης συνάντησε τον Στέφανο Κορκολή κι έγιναν… χρυσοί

theodorakis-korkolis
ΠΕΜΠΤΗ, 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Μια χρυσή «Συνάντηση» ετοίμασαν ο Μίκης Θεοδωράκης με τον Στέφανο Κορκολή και δεν χρειάστηκε να προσπαθήσουν παραπάνω για να γίνουν… χρυσοί.

Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου ετοιμάζεται η απονομή του χρυσού δίσκου στο άλμπουμ «Συνάντηση» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το clickatlife.gr παρουσιάζει όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τον δίσκο.

Η πρώτη συνάντηση του Στέφανου Κορκολή με τα έργα πιάνου του Μίκη Θεοδωράκη έγινε το καλοκαίρι που μόλις μας πέρασε και το αποτέλεσμα ήταν ένα διπλό άλμπουμ με τίτλο «Συνάντηση». Ο Στέφανος Κορκολής ασχολήθηκε ως σολίστ για πρώτη φορά με τα έργα πιάνου  του Μίκη Θεοδωράκη προερχόμενα από ολόκληρο το μουσικό φάσμα του  Έλληνα συνθέτη. Πρελούδια για πιάνο, μεταφορές / διασκευές ορχηστρικών έργων για πιάνο έχουν τη δική τους θέση στον δίσκο.

Δε λείπουν φυσικά και τα λυρικά τραγούδια του συνθέτη που ερμηνεύει εξαιρετικά στον δίσκο αυτό η Σοφία Μανουσάκη.

Ο δίσκος δεν άργησε φυσικά να γίνει χρυσός και τώρα παρουσιάζεται το ερχόμενο Σάββατo στην κοινή συναυλία του Στέφανου Κορκολή με τη Σοφία Μανουσάκη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στη συναυλία τους θα παρουσιάσουν έργα του Μίκη Θεοδωράκη.

Η ιστορία

Η συνεργασία των δύο ξεκίνησε στον κινηματογράφο Τριανόν όταν κατά την πρεμιέρα της ταινίας του Αστέρη Κούτουλα «Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια», ο Στέφανος Κορκολής έκανε τον μουσικό πρόλογο της ταινίας βασισμένο στα έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Ο Έλληνας συνθέτης ήταν ανάμεσα στους θεατές και τον παρακολούθησε με μεγάλη εκτίμηση.

Έκτοτε η συνεργασία τους γινόταν όλο και πιο στενή. Ο Μίκης Θεοδωράκης εμπιστεύτηκε στον Στέφανο Κορκολή έργα του ώστε να τα εκτελέσει με τον δικό του τρόπο στο πιάνο.

Το αποκορύφωμα της εκτίμησης του Μίκη για τον Στέφανο Κορκολή ήταν η επιστολή του στην οποία αναφερόταν στον Στέφανο Κορκολή ως «τον ιδανικό ερμηνευτή και πρεσβευτή της μουσικής του προς το ελληνικό και διεθνές κοινό».

Τα τραγούδια

Ο δίσκος περιλαμβάνει εξαιρετικά αγαπημένα κομμάτια του Μίκη Θεοδωράκη όπως τα «Μαργαρίτα Μαγιοπούλα», «Βάρκα στο γυαλό», «Φαίδρα», «Όμορφη Πόλη», «Το τραίνο φεύγει στις 8» και Ζομπάς, τα οποία άγγιξε ως πιανίστας ο Στέφανος Κορκολής.
Με τον τρόπο αυτό, ο Στέφανος Κορκολής ανέδειξε με τον δικό του τρόπο τη λυρικότητα  των κομματιών και τους έδωσε μια άλλη διάσταση. Κι όλα αυτά μόνο με ένα πιάνο και μια φωνή. 

Η σειρά των τραγουδιών είναι η εξής:

CD1
Την πόρτα ανοίγω το βράδυ
Μαργαρίτα Μαγιοπούλα
Του Μικρού Βοριά
Το όνειρο Καπνός
Βάρκα στο γυαλό
Νύχτα μαγικιά
Χαρταετοί
Φαίδρα
Ροδόσταμο
Ζορμπάς
Μαρίνα
Τα ‘δατε τα μάθατε

CD2
Πρελούδιο 1
Όμορφη Πόλη
Πρελούδιο 3
Μαργαρίτα Μαργαρώ
Το τραίνο φεύγει στις 8
Δρόμοι παλιοί
Πρελούδιο 2
Αν θυμηθείς το όνειρό μου
Άρνηση
Πρελούδιο 5
Μενεξεδένια ήταν τα βουνά
Πρελούδιο 4

Ακούστε στο Youtube  τα κομμάτια του δίσκου «Συνάντηση»