Γιώργος Βέλτσος: ποίηση μπεκετικής υφής

giorgos-beltsos-poiisi-mpeketikis-ufis

ΤΡΙΤΗ, 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

O Γιώργος Βέλτσος σε ένα εκ βαθέων ποιητικό μονόλογο παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής στις 20 Οκτωβρίου, με τη σκηνοθετική φροντίδα της Ρούλας Πατεράκη.

«Ποιο είναι αυτό που μιλάει και ρημάζει;» είναι το ερώτημα-πρόσκληση της ξεχωριστής αυτής εκδήλωσης που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Megaron Plus.

O ποιητικός λόγος του γνωστού πανεπιστημιακού και λογοτέχνη θα διασταυρωθεί επί σκηνής με τις εικαστικές παρεμβάσεις του Χρόνη Μπότσογλου αλλά και τη μουσική του Γιώργου Κουμεντάκη.

Το συγγραφικό έργο του Γιώργου Βέλτσου δεν περιορίζεται στον επιστημονικό τομέα και την κοινωνιολογία αλλά επεκτείνεται στο θέατρο, το δοκίμιο και την ποίηση.

Το αφηγηματικό ποίημά του «Ποιο είναι αυτό που μιλάει και ρημάζει;» ακούστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2010 στη Διεθνή Μπιενάλε Ποιητών στο Παρίσι και δημοσιεύτηκε στο τεύχος Poesie, σε μετάφραση της Μισέλ Βάλεϊ.

Πρόκειται για ένα κείμενο με υπαρξιακές προεκτάσεις: το Ουδέτερο μιλά για την ηλικία και το θάνατο, θέματα που καθίστανται κομβικά στο συγκεκριμένο έργο. Ο τίτλος «ρημάζει» δηλώνει κάτι που ζει-από-το-ρήμα (ρημάζει) και συγχρόνως καταρρέει (ρημάζει) όπως ο ποιητής. Ο Γιώργος Βέλτσος με αυτή την αφορμή θα μας αφήσει να κρυφοκοιτάξουμε στο εργαστήρι του ποιητή, υπενθυμίζοντάς μας παράλληλα ότι τον ενδιαφέρει περισσότερο «όχι τι λέει το ποίημα, αλλά πώς το ποίημα γράφεται».

Πληροφορίες: «Ποιο είναι αυτό που μιλάει και ρημάζει;» του Γιώργου Βέλτσου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 20 Οκτωβρίου, ώρα έναρξης: 19:00. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.