Το νέο μυθιστόρημα του Μίμη Ανδρουλάκη και η ελληνική κρίση
Ο Μίμης Ανδρουλάκης δανείζεται τον τίτλο του νέου του μυθιστορήματος «Έτσι κάνουν όλες» από την διάσημη όπερα του Μότσαρτ και συνθέτει ένα ερωτικό γαϊτανάκι, με λογοτεχνικές αλλά και οικονομικο-ευρωπαϊκές αιχμές.
Ο γνωστός συγγραφέας και πολιτικός προσκαλεί τους ήρωές του σε ένα εφιαλτικό, υπερπολυτελές ξενοδοχείο, από όπου μπορούν να αναχωρήσουν όποτε θέλουν αλλά δεν μπορούν να φύγουν ποτέ. Ένα ακόμη αλληγορικό σχόλιο για την ιδιότυπη παγίδα στην οποία βρίσκονται οι Έλληνες, οι οποίοι καλούνται να παίξουν το ρόλο του πειραματόζωου.
Στα δωμάτια του ξενοδοχείου διαμένουν γυναίκες με κάποιο μυστικό. Γυναίκες άπιστες και άπιαστες σαν τον άνεμο, με τις οποίες αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου, ένας Έλληνας καθηγητής οικονομικών προγνώσεων.
Στο επίκεντρο βρίσκεται ο πολυτάραχος ερωτικός του βίος αλλά και οι αντιλήψεις του που τον φέρνουν αντιμέτωπο με τον αφηγητή της ιστορίας. Η ιδεολογική αυτή σύγκρουση γίνεται η αφορμή για να κατεδαφίσει συστηματικά ο αφηγητής τα αποτυχημένα οικονομικά μοντέλα ανάλυσης και πρόγνωσης.
Στην πολύχρωμη τοιχογραφία του Μίμη Ανδρουλάκη διακρίνεται σαν μια νοσταλγική καρτ ποστάλ η ανέμελη Ελλάδα του Ζορμπά, ενώ δεν λείπουν και οι λογοτεχνικές αναφορές από τον Καζαντζάκη ως τον Πωλ Ώστερ και τον Χένρυ Μίλλερ. Το μυθιστόρημα μας οδηγεί «στο διαλογισμό του la nada, του τίποτα, μιας ζωής πιο αργής και φιλοσοφημένης». Το νέο βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Καστανιώτη στις 24 Οκτωβρίου.
Πληροφορίες: «Έτσι κάνουν όλες» του Μίμη Ανδρουλάκη, εκδ. Καστανιώτη, από τις 24 Οκτωβρίου στα βιβλιοπωλεία.







