Βάσω Αλαγιάννη: "Τα τραγούδια είναι η έκφραση της ιδιαιτερότητας και της κουλτούρας του λαού"

alagianni
ΤΕΤΑΡΤΗ, 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Λίγες ημέρες πριν τη μεγάλη συναυλία στο θέατρο Badminton στις 27 Οκτωβρίου, η Βάσω Αλαγιάννη μιλά στο clickatlife.gr για τα τραγούδια της, το ελληνικό τραγούδι και τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης, τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας της και εξηγεί γιατί η μουσική είναι βάλσαμο ψυχής.

Τι σημαίνει για εσάς αυτή η συνάντηση στο Badminton;
Πάνω απ' όλα συνάντηση με όσους με αγαπάνε και τους προσφέρουν κάτι τα τραγούδια μου...έχω άλλωστε πολύ καιρό να τους συναντήσω. Επίσης έχω καινούρια τραγούδια να τους γνωρίσω που έγραψα τα τελευταία τέσσερα χρόνια...Τα τραγούδια της Πίτσας, της Γλυκερίας, τα τραγούδια της Χαρούλας, τα τραγούδια του Λιδάκη, και τα τελευταία μου τραγούδια με τον Λέκκα που είναι και η τελευταία μου δουλειά. Αλλά πιο πολύ να βρεθούμε να τραγουδήσουμε όλοι μαζί...να χαρούμε να συν-κινηθούμε, μια ανάπαυλα στα δύσκολα που περνάμε όλοι.

Πώς βλέπετε να έχει αλλάξει το ελληνικό τραγούδι τα τελευταία χρόνια;
Τα τραγούδια που γράφονται τα τελευταία χρόνια είναι πιο ανώδυνα...πιο απροβλημάτιστα πιο πρόχειρα, αβασάνιστα θα έλεγα και δίχως βαθύτερο συναίσθημα. Βεβαίως δεν μιλάω για εκείνους που πάντα έγραφαν τραγούδια με νοήματα, εκείνοι πάντα έτσι θα γράφουν και αυτά θα είναι πάντα τα τραγούδια που μένουν στην καρδιά μας.

Πώς κρίνετε την εισβολή της παγκοσμιοποίησης στον στίχο της εγχώριας μουσικής;     
Δεν το θεωρώ εξέλιξη του ελληνικού τραγουδιού αυτό καθόλου. Εμείς έχουμε τα δικά μας βιώματα, πολύ πλούσια σε συναισθήματα, σε σχέση με τον έρωτα, την απώλεια, την χαρά, τις κοινωνικές και πολιτικές καταστάσεις και πολλά άλλα. Τα τραγούδια είναι η έκφραση της ιδιαιτερότητας και της κουλτούρας του λαού...και αυτός ο λαός έχει ποίηση. έχει δικό του λόγο! 

Είναι το ελληνικό τραγούδι βάλσαμο για την ψυχή; Τι έχει προσφέρει σε σας προσωπικά η ενασχόληση με τη μουσική και τι πιστεύετε πως προσφέρει στον ακροατή;
Το Ελληνικό τραγούδι ήταν και είναι απόλυτα συνυφασμένο με τον λαό και με τα πάθη του, με τους καημούς του, με τις χαρές του, με τις λύπες του ακόμα και με τον θάνατο...Οι Έλληνες παίρνουν δύναμη με το τραγούδι, προσανατολίζονται, αντιμετωπίζουν καταστάσεις με θάρρος, και το απλώνουν πάνω στην ψυχή τους και στα τραύματα τους ως βάλσαμο θεραπευτικό της καρδιά τους! Όσο για μένα... μου τα έχει προσφέρει όλα αυτά και ακόμα πιο πολλά...εξέλιξη συναισθηματική υπευθυνότητα και πολιτισμό!  

Ποια συνεργασία σας θυμάστε εντονότερα;
Από τις περισσότερες συνεργασίες μου προέκυψαν πολύτιμες φιλίες και είμαι ευγνώμων γι' αυτό! Όλες οι συνεργασίες μου με πήγαν πάρα πέρα στην ζωή μου...Μέσα από την ιδιαιτερότητα τους, μου έμαθαν  πολλά πράγματα..! Όλες είναι μέσα στην καρδιά μου με συγκίνηση και αγάπη! Στιγμές δημιουργίας με τον Μανώλη Ρασούλη με τον Νίκο Παπάζογλου με τον Μανώλη Λιδάκη με την Χαρούλα Αλεξίου..! Τι να πρωτοθυμηθώ και πως να ξεχωρίσω..!

Ποιο τραγούδι σας ακόμη και σήμερα σας προκαλεί συγκίνηση και γιατί;
Πραγματικά δεν μπορώ να σας πω για ένα μου τραγούδι γιατί θα αδικήσω στιγμές πολύ σημαντικές και ιδιαίτερες της ζωή μου...μιας και γράφω σχεδόν πάντα βιωματικά και μέσα από κάποια συγκινησιακή φόρτιση.....

Χριστίνα Χρυσανθοπούλου
[email protected]