5 βιβλία για το Σαββατοκύριακο

5-biblia-gia-to-sabbatokuriako-biblia-gia-to-sabbatokuriako
ΠΕΜΠΤΗ, 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Μυθιστορήματα, διηγήματα και μελέτες Ελλήνων και ξένων δημιουργών που θα μας κρατήσουν την καλύτερη συντροφιά καθώς αποχαιρετάμε τον Οκτώβριο.

Ο καιρός είναι ιδανικός για cocooning παρέα με ένα βιβλίο. Το clickatlife προτείνει βιβλία από τις πρόσφατες εκδόσεις της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής, ικανά να καλύψουν όλα τα γούστα των βιβλιόφιλων. 

Το κορίτσι στον ιστό της αράχνης από τις εκδόσεις Ψυχογιός του Ντάβιντ Λαγκερκράντζ

Αυτή είναι το κορίτσι με το τατουάζ - μια εκκεντρική ιδιοφυΐα στους υπολογιστές. Αυτός είναι ένας δημοσιογράφος που συχνά καταδιώκεται λόγω της εμμονής του με την αλήθεια και τη δικαιοσύνη. Ένα βράδυ ο Μπλούμκβιστ δέχεται ένα τηλεφώνημα από μια πηγή που ισχυρίζεται ότι έχει πολύτιμες πληροφορίες και έχει ζητήσει τη βοήθεια μιας νεαρής χάκερ, η οποία μοιάζει με κάποια δική του γνώριμη. Οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές. Ο Μπλούμκβιστ, θέλοντας απεγνωσμένος να σπρώξει το Μιλένιουμ, αναζητά τη Σαλάντερ, αλλά ως συνήθως εκείνη έχει τα δικά της σχέδια. Το μυστικό που κυνηγούν κι οι δύο βρίσκεται στην καρδιά ενός πολύπλοκου ιστού στον οποίο εμπλέκονται κατάσκοποι, εγκληματίες του κυβερνοχώρου και κυβερνήσεις από τον κόσμο· και κάποιος είναι διατεθειμένος να σκοτώσει προκειμένου να μην αποκαλυφθεί...

Σκάνδαλο του Σιουσάκου Έντο από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Ο Σουγκούρο είναι ένας διαπρεπής Ιάπωνας μυθιστοριογράφος, χριστιανός, με ευυπόληπτο συζυγικό βίο και στα πρόθυρα των γηρατειών. Έτσι, η μεθυσμένη γυναίκα που τον πλησιάζει σε μία τελετή απονομής λογοτεχνικών βραβείων, ισχυριζόμενη ότι τον γνωρίζει από τις συχνές του επισκέψεις στην περιοχή των πορνείων του Τόκιο, θα πρέπει σίγουρα να σφάλλει. Όμως, οι αναφορές σε νέες εμφανίσεις του κι ένας κακόβουλος δημοσιογράφος που προσπαθεί να τον εκθέσει παρουσιάζοντάς τον ως απατεώνα, αναγκάζουν τον Σουγκούρο να κάνει ένα φοβερό ταξίδι στα κακόφημα στέκια της πόλης – και να έρθει αντιμέτωπος με τις καταπιεσμένες για χρόνια επιθυμίες του.

Πλουραλισμός και Πολιτισμικότητα Ενσωμάτωση Αφομοίωση-Σημειώσεις για τη σύγχρονη ανοιχτή κοινωνία της Σώτης Τριανταφύλλου από τις εκδόσεις Πατάκη

Σήµερα οι δυτικές χώρες είναι εγκλωβισµένες σ’ ένα αδιέξοδο παρακµής, αυτοαπέχθειας και υπερσυναισθηµατισµού. Eκτός από τις οικονοµικές και θεσµικές αναταράξεις, αντιµετωπίζουν τις συνέπειες της µεταναστευτικής τους πολιτικής και των πολυπολιτισµικών πρακτικών διαχείρισης των µεταναστών που εφάρµοσαν από τα τέλη της δεκαετίας του 1950. Αυτές οι συνέπειες επιβαρύνονται από τη διεθνή συγκυρία, την αναβίωση του ισλαµοφασισµού και της σύγκρουσης µεταξύ της Ανατολής και της Δύσης. Στο εσωτερικό των δυτικών δηµοκρατιών, οι πολυπολιτισµικές πρακτικές –καθώς και οι αντίστοιχες θεωρητικές αντιλήψεις– έχουν οδηγήσει στη δηµιουργία περίκλειστων µειονοτήτων που αποµονώνονται από τον κύριο κοινωνικό και πολιτισµικό κορµό µε αποτέλεσµα τον κατατεµαχισµό και τη δυσπιστία µεταξύ των κοινωνικών οµάδων, την εχθρότητα και τις βίαιες αντιπαραθέσεις. Ενώ αναπτύσσεται, µε ποικίλες µορφές, ο ισλαµικός φονταµενταλισµός και ενώ η θρησκοληψία και ο σκοταδισµός µεταφέρονται και καλλιεργούνται στη Δύση, οι κυβερνήσεις των δυτικών χωρών επιµένουν σ’ ένα πολυπολιτισµικό πρόγραµµα που βασίζεται στον κοινωνικό εφησυχασµό και στην εθελοτυφλία. Αυτόν τον εφησυχασµό διαταράσσει η διαφαινόµενη τάση να περάσει η εξουσία από τα σοσιαλδηµοκρατικά κόµµατα στα ακροδεξιά, ή σε εκείνα που χαρακτηρίζονται ακροδεξιά, επειδή επιδεικνύουν σκεπτικισµό έναντι όχι µόνο της µεταναστευτικής πολιτικής, αλλά και της πολιτικής έναντι του ισλαµοφασισµού. Πράγµατι, τα σκεπτικιστικά κόµµατα –συχνά σκεπτικιστικά και ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την παγκοσµιοποίηση– κερδίζουν έδαφος, µολονότι έχουν άδικο σχεδόν σε όλα. Έχουν όµως δίκιο στο ότι η Δύση απειλείται από το πολεµικό Ισλάµ ενώ συγχρόνως αυτοκαταστρέφεται προδίδοντας τις αξίες της. Αυτό το δοκίµιο σχολιάζει τις ρεπουµπλικανικές αξίες πάνω στις οποίες θεµελιώνεται το κράτος δικαίου, επιχειρηµατολογεί υπέρ της ελεγχόµενης µετανάστευσης που δε θα υπονοµεύει την κοινωνική συνοχή και επικρίνει την πολυπολιτισµικότητα ως πρακτική κατακερµατισµού και εξασθένισης των δηµοκρατικών θεσµών. Τέλος, προτείνει έναν τρόπο αντιµετώπισης των προβληµάτων στη βάση της αναγνώρισης της συνεισφοράς των µεταναστών στην οικονοµία, αλλά και της επιθυµίας τους να ενσωµατωθούν στην κοινωνία αποδεχόµενοι τους δυτικούς νόµους και τις δυτικές αξίες.

Η Παράξενη πόλη της Ελένης Στ. Ανδρέου από τις εκδόσεις Γαβρηιλίδης

Επτά συν μία ιστορίες. Επτά ιστορίες ανθρώπων χαμένων μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος, γραμμένες με ευαισθησία και χιούμορ. Ελπίδες, απώλειες, πάθη, απωθήσεις, ανατροπές μάς φυλακίζουν και υψώνουν τείχη γύρω μας. Μπορούμε άραγε να ξεφύγουμε από αυτά; Επτά ιστορίες που άλλοτε απολυτρώνουν τους ανθρώπους και άλλοτε όχι. Και μία αλληγορία που αφήνει τον αναγνώστη να σκεφτεί...
 

Αεροπλάστ της Άντζελα Δημητρακάκη από τις εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας

Τον Μάρτιο του 2014 η Αντιγόνη, ο Ικερ, η Μέλανι και ο Κάι είναι στο τρένο για το Πορ' Μπόου, το ανεμοδαρμένο παραθαλάσσιο χωριό της Καταλονίας όπου πέθανε ο Βάλτερ Μπένγιαμιν το 1940, επιχειρώντας να ξεφύγει από τον φασισμό αλλά χωρίς να πιστεύει ότι μπορεί. Δεν είναι σίγουροι για το πώς πείστηκαν γι' αυτό το ταξίδι, ούτε σε τι αποσκοπεί. Όμως, όπως λένε, η ιστορία θα δείξει. Όπως ο Μπένγιαμιν, οι πέντε πρωταγωνιστές του "Αεροπλάστ" αισθάνονται έκπτωτοι της μελαγχολικής ευρωπαϊκής κοινωνίας. Οι ιστορίες τους συνθέτουν μιαν αγωνιώδη περιπλάνηση σε τοπία της ηπείρου που εκτείνονται από το Ελσίνκι, την Αθήνα και τη Βαρκελώνη μέχρι μιαν εναλλακτική κοινότητα στο μαγικό βουνό Μονσερράτ και το εξερευνητικό πλοίο Πραγματικότητα, όμως κυρίως μέχρι τον βυθό των μεταξύ τους σχέσεων. Οι αφηγήσεις τους αλληλοσυμπληρώνονται, αποτυπώνοντας μια καθημερινότητα ορίων αλλά και οριακών αναθεωρήσεων: η Αντιγόνη, που αρνείται τον ρόλο της μητέρας εγκαταλείποντας το παιδί της, γίνεται η καταλυτική παρουσία στις ζωές των ανθρώπων που συναντά - ζωές όπου οι προσωπικές επιλογές συνδέονται με άλλους κύκλους αρνήσεων και εναντιώσεων σε μια προδιαγεγραμμένη πορεία. Άραγε, όσοι λαμβάνουν μία απόφαση βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα απ' όσους αρνούνται να λάβουν; Είναι δυνατόν ν' αλλάξεις χωρίς να καταστρέψεις - ιδίως όσους αγαπάς; Και όσο για τα υπέροχα παραμύθια των παιδικών σου χρόνων, γίνονται επικίνδυνα όταν έρθει η στιγμή να τα πάρεις στα σοβαρά; Μέσα από μια διεύρυνση της συνθήκης εκτάκτου ανάγκης που πια περιλαμβάνει την επιθυμία να επιβιώσεις, να ερωτευτείς, να δημιουργήσεις, ως και ν' αλλάξεις τον κόσμο, το Αεροπλάστ είναι ό,τι απομένει όταν ο κόσμος σου έρχεται αντιμέτωπος με όλα αυτά.