Διάλεξη για το βιβλίο από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

biblio-dialeksi
ΤΡΙΤΗ, 03 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Το Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), συνεχίζει την ανοιχτή επικοινωνία του με τους πολίτες μέσα από τις ανανεωμένες και εμπλουτισμένες εκδηλώσεις του και προσκαλεί το κοινό να πάρει μία «γεύση» από τη μελλοντική του λειτουργία, λίγο πριν ολοκλήρωσή του, το 2016.

Στο πλαίσιο των διαλέξεων για ενήλικες που πραγματοποιούνται στο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από τις 05 έως τις 08 Νοεμβρίου 2015, η διάλεξη για το βιβλίο ξεχωρίζει. 

Κύκλος διαλέξεων για το βιβλίο: Το βιβλίο ως αντικείμενο στοχασμού –06.11.2015,  Ώρα 17.30

Ένα από τα αντικείμενα του φιλοσοφικού στοχασμού από τον Πλάτωνα μέχρι τον Ντεριντά είναι η σημασία της γραφής και η σχέση της με την εννοιολογική λειτουργία της σκέψης και την προφορική της έκφραση.  Ωστόσο, στοχαστές και συγγραφείς εστιάζουν συχνά την προσοχή τους ειδικότερα στο βιβλίο, την χρηστική αλλά και την αισθητική και τη συμβολική του αξία, ως απτού φορέα γνώσης και πνευματικής δημιουργίας με κεντρική θέση στην πολιτισμική μας παράδοση.
Η συζήτησή μας θα εστιαστεί σε διαφορετικές προσεγγίσεις του βιβλίου και του ρόλου του στη ζωή μας, την εποχή του μετασχηματισμού της υλικής του υπόστασης και της σταδιακής αντικατάστασής του από τα ψηφιακά αρχεία που αποθηκεύονται στους υπολογιστές μας και κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Ομιλητής είναι ο Στέλιος Βιρβιδάκης, Καθηγητής φιλοσοφίας του Τμήματος  Μ.Ι.Θ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών.