Χαΐνηδες: "Αν έχει αξία η ζωή, ο θάνατος τη δίδει"

xainides
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 06 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή του Ρυθμός Stage, οι Χαΐνηδες μας μιλούν για τις τρεις βραδιές των ζωντανών τους εμφανίσεων, τα τραγούδια τους, τα συναισθήματα και την μεγαλύτερή τους ελπίδα.

Τι ετοιμάζετε για τρία βράδια στο Ρυθμός Stage;
Θα επιδιώξουμε, όπως πάντα, με τη βοήθεια των ακροατών, την αρχέγονη αλλά και απρόβλεπτη τελετουργική αφήγηση.

Στα τραγούδα σας πρωταγωνιστούν συνήθως άνθρωποι-θηρία, ακροβάτες, ταξιδευτές, μάγοι, τσιγγάνοι ή κουρσάροι. Σας αρέσουν τα παραμύθια;
Οι μύθοι αποτελούν τις λαïκές κοσμογονίες. Είναι τα αρχέτυπα που αναδύθηκαν μέσα από την κυκλική αντίληψη του χρόνου, των αρχαïκών κοινωνιών και ανακουφίζουν το σύγχρονο άνθρωπο από τον τρόμο της ιστορίας.

Σας αρέσει να φιλοσοφείτε γύρω από την ανθρώπινη ύπαρξη;
Αν η έκθεση μας δε διαπνέεται από τη κατάδυση στο βυθό του απέραντου ωκεανού της ύπαρξης, τότε δεν είμαστε καλλιτέχνες αλλά έμποροι, διασκεδαστές, τσαρλατάνοι.

Τι συναίσθημα σας προκαλεί η ζωή και ο θάνατος;
Θα σας απαντήσω με μια παμπάλαια κρητική μαντινάδα: Αν είναι η μέρα όμορφη την κάνει το σκοτίδι / κι αν έχει αξία η ζωή ο θάνατος τη δίδει.

Θέλετε να βλέπετε πάντα το παιδί που κρύβει ο άλλος μέσα του. Τι είναι αυτό που θαυμάζετε περισσότερο στα παιδιά;
Την ανωριμότητα τους, την περιέργεια τους και φυσικά την παιγνιδιάρικη γελοιότητα τους.

Πώς προέκυψε το όνομα Χαΐνηδες ;
Τα ονόματα μάς διαλέγουν, δεν τα διαλέγουμε.

Τι είναι αυτό που κράτησε τους Χαϊνηδες δημιουργικούς μέχρι σήμερα;
Νομίζω, η αποφυγή κάθε στατικότητας, ο διαρκής πειραματισμός, η συνεχής μάθηση και οι καθαρές σχέσεις της νομαδικής μας κίνησης.

Πώς νιώθετε ως Έλληνας σήμερα;
Το σίγουρο είναι ότι δεν νοιώθω Νεοέλληνας. Ποτέ δεν ένιωσα. Οι ίδιοι με απομάκρυναν, παιδιόθεν, με την ανηθικότητα και την πολιτισμική παρακμή τους.

Και ποια είναι η μεγαλύτερη ελπίδα σας για τον κόσμο;
Δε ελπίζω κάτι για να μπορώ να μη φοβούμαι κάτι.

Οι Χαΐνηδες επιστρέφουν στο Ρυθμός Stage για τα τρία πρώτα Σάββατα του Νοεμβρίου (7, 14 και 21), παρουσιάζοντας μία μουσική παράσταση όπως μόνο οι Χαΐνηδες ξέρουν.  Ο όρος "μέσος άνθρωπος" είναι μια φτηνή κι επικίνδυνη επινόηση της βιομηχανίας της διασκέδασης. Αντίθετα, στην παράσταση των Χαΐνηδων, πεινασμένα άγρια θηρία, παράτολμοι ακροβάτες, σεληνιασμένοι προφήτες, ριψοκίνδυνοι ταξιδευτές, αλλόκοτοι μάγοι, αλογάρηδες τσιγγάνοι, θαλασσοδαρμένοι κουρσάροι και παιγνιδιάρηδες ληστές τεντώνουν στα άκρα το λευκό πανί του χωροχρόνου. Πάνω σ' αυτό χορεύει μια σκιά. Η σκιά της αρχέγονης φλόγας της ύπαρξης. Απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος σε ενήλικες που δεν συνοδεύονται από τα παιδιά που κρύβουν μέσα τους.

Info
Ρυθμός Stage
Σάββατο 7, 14 και 21 Νοεμβρίου
Μαρίνου Αντύπα 38, Ηλιούπολη
Τηλέφωνο: 210 9750060
Ώρα έναρξης: 22.00
Είσοδος: 12€ (με μπύρα ή κρασί)

Βάλια Κανελλοπούλου