7 βιβλία για την εβδομάδα

biblia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

7 βιβλιοπροτάσεις από τις νέες εκδόσεις για το Σαββατοκύριακο και όλη την εβδομάδα.

Ο καιρός μπορεί να παραμένει ζεστός ευνοώντας τις βόλτες και τις εξόδους, αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν είναι καλή εποχή να ρίξουμε μια ματιά στις νέες προτάσεις των ελληνικών εκδοτικών οίκων. Εξάλλου, τι καλύτερο από ένα ωραίο βιβλίο κάτω από τον ήλιο του Νοεμβρίου που επιμένει ανοιξιάτικα!

Μιχάλης Μπουναρτζίδης- Η Περιπλάνηση ενός βιολιού από τις εκδόσεις Κέδρος

Μια μυθιστορηματική διαδρομή στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου. Ο Αλέκο εφέντης φτάνει απ’ τη Φώκαια της Μικρασίας, το 1914, στη Θεσσαλονίκη με τη γυναίκα και τα πέντε παιδιά του, ανάμεσά τους και τον έφηβο Θωμά. Η ζωή του Θωμά θα συνδεθεί μ’ ένα βιολί που προέρχεται κι αυτό από τη Μικρασία. Οι δυο τους ανταμώνουν στα χώματα του προσφυγικού καταυλισμού στο Ζεϊτενλίκ, σ’ έναν απρογραμμάτιστο χορό που ξεσήκωσε η γκάιντα κάποιου Θρακιώτη πρόσφυγα. Το βιολί γίνεται η αφορμή για ένα ακόμη αντάμωμα: ο Θωμάς γνωρίζει την Ελβίρα, τη θυγατέρα ενός Εβραίου υφασματέμπορα, στη Σαλονίκη του Διχασμού και της μεγάλης πυρκαγιάς.
Ύστερα από μερικά χρόνια, ο Θωμάς, άντρας πια, και το βιολί συναντιούνται μ’ έναν ταγματάρχη του Κόκκινου Στρατού στις παγωμένες ερημιές της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια του ρωσικού εμφυλίου. Ο άντρας και το βιολί περιπλανιούνται στην ταραγμένη Ευρώπη του Μεσοπολέμου. Ζουν παρέα στα χαμαιτυπεία του Βερολίνου, της μητρόπολης των παθών, την εποχή της ανόδου των ναζί. Τα γυρίσματα της μοίρας τούς φέρνουν στην αναρχική Βαρκελώνη του 1936, στα χρόνια του ισπανικού εμφυλίου, την ημέρα της κηδείας του Μπουαναβεντούρα Ντουρούτι.
Περίπου τρία χρόνια μετά, η περιπλάνηση συνεχίζεται…Ο Μιχάλης Μπουναρτζίδης γεννήθηκε το 1947 στην Ξάνθη, όπου και τελείωσε το σχολείο. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Κατέχει τίτλους μεταπτυχιακών σπουδών και έχει γράψει εργασίες πάνω στις θετικές επιστήμες και στα οικονομικά. Το 2010 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα, Προσευχή για τις καινούργιες πατρίδες. Η περιπλάνηση ενός βιολιού είναι το δεύτερο βιβλίο του.

Μαρία Γαρζώνη-Μαυρικίου-Ποτάμια από τις εκδόσεις Κέδρος

Νείλος | Πηνειός  | Ινδός | Σηκουάνας | Τίβερης | Τίγρης. Οι ήρωες ακολουθούν τη ροή των ποταμών ή αντιστέκονται στη μοίρα που ορίζουν οι κοίτες τους. Άλλοτε αφήνονται στα μάγια των υδάτων τους ή, αν χρειαστεί, τα ξορκίζουν, για να επιβιώσουν. Κι άλλοτε πάλι, αντλώντας δύναμη από την αρχέγονη εξουσία τους, γεννούν τη ζωή πάνω στα νερά τους ή και επικοινωνούν με την πέρα όχθη από την ακροποταμιά της εδώ ύπαρξης. Έξι ποτάμια, ιδιαίτερα γνώριμα στη συγγραφέα, που έζησε κοντά τους, διασταυρώνονται με ημέρες του 20ού αιώνα: από την Αίγυπτο της υπαίθρου κατά τη δεκαετία του ’40, την ελληνική επαρχία του ’50, το Πακιστάν του ’60, τον παρισινό Μάη του ’68, μια Ρώμη ακόμα νεορεαλιστική το ’70 κι έναν μακροχρόνιο πόλεμο στη Μέση Ανατολή το ’80.

Jacques Julliard-Οι Αριστερές της Γαλλίας από τις εκδόσεις Πόλις

Είναι το πρώτο βιβλίο που εξετάζει ιστορικά, πολιτικά και ανθρωπολογικά τα πολλαπλά κινήματα και τις ποικίλες τάσεις της γαλλικής Αριστεράς από την εποχή του Διαφωτισμού μέχρι σήμερα. Η Αριστερά συνδέεται με την ιδέα της προόδου στο τέλος του 18ου αιώνα, με τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά την Επανάσταση, με τον κοινοβουλευτισμό κατά την περίοδο της τιμοκρατικής μοναρχίας, με την καθολική ψηφοφορία του 1848, με τον διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους στα χρόνια της Γ΄ Δημοκρατίας, με τον εξανθρωπισμό της εργασίας κατά τη διάρκεια του Λαϊκού Μετώπου, με το παιχνίδι της εξουσίας επί προεδρίας Μιτεράν. Ο Ζυλιάρ διακρίνει τέσσερις Αριστερές: τη φιλελεύθερη, την ιακωβινική, την κολεκτιβιστική, την ελευθεριακή. Κάθε περίοδος φωτίζεται από τις παράλληλες προσωπογραφίες (κατά τον τρόπο του Πλουτάρχου) του Βολταίρου και του Ρουσσώ, του Ροβεσπιέρου και του Δαντών, του Λαμαρτίνου και του Ουγκό, του Κλεμανσώ και του Ζωρές, έως του Σαρτρ και του Καμύ ή του Μαντές Φρανς και του Μιτεράν.

Ρόμπερτ Κάργελ-Ο Σουηδός από τις εκδόσεις Πατάκη

Ο Ερνστ Γκριπ, πράκτορας της Σουηδικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, δε γνωρίζει γιατί τον στέλνουν στις ΗΠΑ. Όταν προσγειώνεται σε μια απόμακρη στρατιωτική βάση στη μέση του Ινδικού Ωκεανού, η συνοδός του, η πράκτορας του FBΙ Σόνα Φρίντμαν, του ζητά να επιβεβαιώσει εάν ένας κρατούμενος που έχει υποστεί βασανιστήρια από τη CIA είναι Σουηδός. Παρόλο που ο Γκριπ και η Φρίντμαν έχουν
διαμετρικά αντίθετη άποψη για τον τρόπο που διεξάγεται ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, καταλήγουν αναπάντεχα να έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλον... Στη στρατιωτική βάση, ο κρατούμενος με το όνομα Ν. –δράστης τρομοκρατικής επίθεσης στο Κάνσας, με κίνητρα πολύ πιο σύνθετα από ό,τι η αμερικανική κοινή γνώμη μπορεί να αποδεχτεί– αρνείται να μιλήσει. Τα στοιχεία οδηγούν σε μια ομάδα απελπισμένων ανθρώπων που επέζησαν από το τσουνάμι στην Ταϊλάνδη το 2004: έναν αδίστακτο Αμερικανό έμπορο όπλων, έναν Τσέχο εκτελεστή, μια μυστηριώδη νοσοκόμα από το Κάνσας, έναν σπαρακτικά αθώο Πακιστανό – και έναν Σουηδό.
Ο Σουηδός είναι ένα θρίλερ που μοιάζει με δαίδαλο, ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει τη δυνατή πλοκή με τη βυθομέτρηση τόσο της ανθρώπινης ψυχολογίας, όσο και της πολιτικής. «Η καταγωγή μου δημιούργησε μέσα μου μια διαρκή ένταση. Οι ιστορίες μυθικού ηρωισμού που άκουγα μεγαλώνοντας έρχονταν σε σύγκρουση με τη βαρετή ζωή που ζούσα στα σουηδικά προάστια.
Πάντα με γοήτευε το σταυροδρόμι όπου η ασφάλεια συναντά τον κίνδυνο και ήταν αυτό το στοιχείο που χρησιμοποίησα στις ιστορίες μου: άνθρωποι που φτάνουν σε ένα μεταίχμιο και όλα κρέμονται από μια κλωστή».
 

Αντρέα Καμιλλέρι-Μια φωνή τη νύχτα από τις εκδόσεις Πατάκη

Όλα ξεκινούν από την κλοπή των εισπράξεων ενός σουπερμάρκετ. Ακολουθεί, σαν αλυσιδωτή αντίδραση μια χιονοστιβάδα εγκλημάτων με σοβαρό αντίκτυπο. Ο ιατροδικαστής Πασκουάνο δουλεύει ενώ τριγύρω υπάρχει έντονη μυρωδιά αίματος. Είναι όπως πάντα
αυστηρός, εριστικός, ανυπόφορος, αλλά περισσότερο από κάθε άλλη φορά προσεκτικός. Τριγύρω πλανιέται έντονος εκφοβισμός. Διαισθάνεται κανείς ότι υπάρχει ένα καθοδηγούμενο εγκληματικό σχέδιο, οργανωμένο ψυχρά, κυνικά, με θράσος, σ’ ένα σκοτεινό σημείο, εκεί όπου η πολιτική εξουσία συνυπάρχει και μπλέκεται με τον υπόκοσμο και τη Μαφία, με ατέλειες, λάθη ή ακόμη και με τη
δυναμική συνύπαρξη κάποιας αρχής υπεύθυνης για την τήρηση του νόμου. Ο Μονταλμπάνο, που εξετάζει αυστηρά τις λεπτομέρειες και έχει ακριβή σκηνική διαίσθηση, δεν είναι μαθημένος στη συγκρατημένη εγκαρδιότητα των υποκριτών και επιφυλακτικά αδιάφορων ανωτέρων του. Ξέρει περισσότερα τεχνάσματα και αντιπαραθέτει την ψευτιά στην ψευτιά, με ιδιαίτερη πονηριά…
Ο Αντρέα Καμιλλέρι είναι σήμερα ο πιο πολυδιαβασμένος Ιταλός συγγραφέας. Άργησε ν’ αφοσιωθεί στο γράψιμο, κι όταν το αποφάσισε, στα εξήντα του, έγινε αμέσως ένα μοναδικό εκδοτικό φαινόμενο. Ολόκληρη η Ιταλία, και όχι μόνο η ιδιαίτερη πατρίδα του, η Σικελία, αιχμαλωτίστηκε απ’ αυτόν τον μεγάλο τεχνίτη της πλοκής και της γλώσσας, του «πατρικού» σικελικού ιδιώματος.

Νατάσα Ντράγκνιτς-Αν με ξεχάσεις από τις εκδόσεις Πατάκη


Δυο άνθρωποι πλασμένοι ο ένας για τον άλλον, που συναντιούνται, χάνονται και ξαναβρίσκονται, για να ξαναχαθούν αμέσως μετά... Θα καταφέρουν ποτέ να ξαναβρούν ή να ξεχάσουν ο ένας τον άλλον; Μια μικρή παραλιακή πόλη στην Κροατία, στη δεκαετία του εξήντα. Όλα αρχίζουν με μια ολοκαίνουρια τσάντα. Είναι άσπρη με μπλε ρίγες, μ’ ένα κίτρινο ψάρι στη μέση και ανήκει στη μικρή Ντόρα, της
οποίας σήμερα είναι η πρώτη της μέρα στον παιδικό σταθμό. Ποτέ ως τότε δεν είχε δει ο Λούκα κάτι τόσο ωραίο! Ο πεντάχρονος γοητεύεται τόσο πολύ, που ξεχνά ν’ αναπνέει και λιποθυμά. Η Ντόρα φιλά το αναίσθητο αγόρι για να συνέλθει και γίνονται αχώριστοι οι δυο τους – μέχρι μια μέρα του Σεπτέμβρη που η Ντόρα μετακομίζει με τους γονείς της στο Παρίσι και αφήνει τον Λούκα στην Κροατία.
Δεκαέξι χρόνια μετά συναντιούνται στο Παρίσι. Την Ντόρα, που έχει πραγματοποιήσει το όνειρό της να γίνει ηθοποιός του θεάτρου, την παίρνουν κάποιοι φίλοι στα εγκαίνια μιας έκθεσης. Ο καλλιτέχνης είναι ο Λούκα…

Άλλαν Πέρσυ-Σαίξπηρ για ερωτευμένους, 72 μυστικά για να δίνει φως ο έρωτας στη ζωή μας από τις εκδόσεις Πατάκη

Απ’ όλους τους μεγάλους συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας, κανένας δεν εμβάθυνε στα μυστήρια του έρωτα και δεν πραγματεύτηκε τα ζητήματα της καρδιάς από μια τόσο φωτεινή οπτική γωνία, όσο ο Σαίξπηρ. Ακόμα και σήμερα τα έργα του και τα ποιήματά του αποτελούν ισχυρό εργαλείο για να κατανοήσουμε τα πολύ βαθιά μυστικά της καρδιάς μας. Από τη σαϊτιά ως την απογοήτευση, από το πρώτο φιλί ως τον ανέφικτο έρωτα, από τον συμβιβασμό ως τη ζήλεια, το βιβλίο αυτό μας δίνει την πεμπτουσία της σαιξπηρικής γνώσης του έρωτα, προκειμένου να φωτίσει την καθημερινότητά μας και να δώσει, επιτέλους, απάντηση σε ερωτήματα όπως: Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που ατυχούν στις αισθηματικές τους σχέσεις; Πώς θεραπεύεται η αρρώστια του έρωτα; Μπορεί ένα ειδύλλιο να κρατήσει για όλη μας τη ζωή; Ποιο είναι το μυστικό της γοητείας; Πώς καταπολεμάται η ζήλεια; Ένα γοητευτικό και απίστευτα εμψυχωτικό βιβλίο γι’ αυτούς που παίρνουν τον έρωτα στα σοβαρά...