Τα 7 βιβλία της εβδομάδας

biblia-kafes
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Αυτή την εβδομάδα κλείνουμε τον Νοέμβρη με ποίηση και λογοτεχνία από τα ράφια των ελληνικών εκδόσεων.

Τι μένει από τη νύχτα της Έρσης Σωτηροπούλου από τις εκδόσεις Πατάκη

Ιούνιος του 1897: ο «ατυχής» ελληνοτουρκικός πόλεμος έχει φθάσει στο τέλος του με ολοσχερή ήττα της ταπεινωμένης Ελλάδας, η Γαλλία συγκλονίζεται από την Yπόθεση Ντρέυφους, η απομονωμένη Αλεξάνδρεια μένει παραδομένη στον ρυθμό της ανατολίτικης ραθυμίας, η Ευρώπη ανασαίνει στο πνεύμα του fin de siècle, κυνική, ταραγμένη, ανήσυχη. Αυτήν την παράξενη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εποχή, ο νεαρός Κωνσταντίνος Καβάφης, μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του Τζων, βρίσκονται στο Παρίσι, τελευταίο σταθμό ενός μεγάλου ταξιδιού. Είναι ένα ταξίδι αναψυχής που στην πορεία θα μετεξελιχθεί σε εσωτερική περιπλάνηση, μια διαδικασία μύησης που εκβάλλει στην υπέρτατη πραγμάτωση του ποιητικού του στόχου.

Η Έρση Σωτηροπούλου, επίμονη σκιά του ποιητή, θα παρακολουθήσει αυτό το μυθιστορηματικό ταξίδι σε όλες τις διαστάσεις του. Στηριγμένη σε σπάνιο αρχειακό υλικό και σε πλούσια βιβλιογραφία, ανασυνθέτει τη μεταβατική στιγμή κατά την οποία ο Καβάφης, μακριά από την ασφυκτική αλλά μοιραία και μοναδική Αλεξάνδρεια, βυθίζεται στον εαυτό του, αναψηλαφεί τα πάθη του, βασανίζεται από αμφιβολίες και φθάνει ως την αυτομαστίγωση, δοκιμάζοντας ταυτόχρονα τα όρια της ποιητικής μορφής, εξωθώντας την πέρα από τους κανόνες και πυρπολώντας τη με τη στοχαστική του φαντασία.
Ένα μυθιστόρημα ιδεών για τη δύσκολη σχέση τέχνης και ζωής, για τον ερωτικό πόθο ως κίνητρο δημιουργίας, μια τολμηρή μυθοπλαστική ανασύσταση της προσωπικότητας του μεγάλου ποιητή.

Διηγήματα του Ρέιμοντ Κάρβερ από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Συγκεντρωτικός τόμος στον οποίο περιλαμβάνονται οι τρεις κύριες συλλογές διηγημάτων του μεγάλου αμερικανού διηγηματογράφου:

1. Λοιπόν, θα πάψεις, σε παρακαλώ;
2. Αρχάριοι – η αποκατεστημένη εκδοχή της συλλογής που είχε κυκλοφορήσει με τον τίτλο Για τι πράγμα μιλάμε όταν μιλάμε για αγάπη
3. Καθεδρικός ναός.
Τα διηγήματα, τα αντιπροσωπευτικότερα από το σύνολο του έργου του, πλαισιώνονται από εκτενή εισαγωγή καθώς και αναλυτικές πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του.

«Ένας νέος Hemingway, ένας δημιουργός εφάμιλλης πνοής με τους μεγάλους δασκάλους που λάτρεψε στη ζωή του. Αλλά μαζί κι ένας καλλιτέχνης απαράμιλλης ανθρωπιάς και καλοσύνης».
Από την εισαγωγή του Γιάννη Τζώρτζη

«Ο Κάρβερ είναι ο φυσικός διάδοχος του πραγματικού μέντορά του, του Αντόν Τσέχοφ».
Financial Times

«Με μοναδική εγρήγορση συλλαμβάνει το μοναδικό, φαινομενικά ασήμαντο γεγονός που αλλάζει δραματικά την πορεία μιας ζωής ή της σχέσης δυο ανθρώπων».
Sunday Telegraph

«Ο Κάρβερ είναι συγγραφέας συγκλονιστικής εντιμότητας και συμπόνιας. Απαλλαγμένος εντελώς από επιτήδευση και μελοδραματισμό, περιγράφει και αποκαλύπτει τον κόσμο όπως τον συλλαμβάνει το μάτι του. Με τέτοια καθαρότητα που σχεδόν σου ραγίζει την καρδιά».
Washington Post

Ο Ρέιμοντ Κάρβερ γεννήθηκε το 1938 στο Όρεγκον των ΗΠΑ. Διηγηματογράφος και ποιητής, δημοσίευσε το πρώτο του διήγημα το 1961. Επί χρόνια εργάστηκε ως καθηγητής δημιουργικής γραφής σε διάφορα πανεπιστήμια. Το 1983 γνώρισε την καταξίωση, όταν του απονεμήθηκε το βραβείο Μίλντρεντ και Χάρολντ Στράους από την Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Γραμμάτων, το οποίο του επέτρεψε να αφοσιωθεί απερίσπαστος στο γράψιμο. Πέθανε τον Αύγουστο του 1988.

Δούναβης του Kλάουντιο Mάγκρις από τις εκδόσεις Πόλις

O Δούναβης είναι ένα προσωπικό στοχαστικό ταξίδι κατά μήκος των 2.888 χιλιομέτρων του ποταμού, από τις διαφιλονικούμενες πηγές του στη Γερμανία ώς τις εκβολές του στη Μαύρη Θάλασσα (στο περίφημο λιμάνι Σουλίνα, τόπο δράσης της βεριστικής όπερας του Σπύρου Σαμάρα «Η μάρτυς»), που μετατρέπεται σε μια συναρπαστική αφήγηση γύρω από το θέμα των συνόρων και της ταυτότητας. Το σύνορο ή τα σύνορα, το εδώ και το πέρα, το γνωστό και το άγνωστο στη διαλεκτική σχέση τους, αποτελούν τη συνιστώσα του Δούναβη, αλλά και όλου του έργου του Μάγκρις. O Δούναβης, αυτός ο γερμανο-μαγιαρο-σλαβο-ρομανο-εβραϊκός ποταμός, που ποτίζει κυριολεκτικά τη Mitteleuropa (είτε ως πραγματική γεωγραφία είτε ως λογοτεχνική) και αποτελεί από μόνος του μιαν οικουμένη, δίνει την ευκαιρία στον Μάγκρις να δημιουργήσει μια αφήγηση-ποταμό, όπου η γεωγραφία, το τοπίο, η γεωπολιτική συναντούν την ιστορία και συνομιλούν με τις φωνές της συνείδησής της, τον Χάιντεγγερ, τον Σελίν, τον Γκριλπάρτζερ, τον Κάφκα, τον Κανέτι, τον Παναΐτ Ιστράτι και τόσους άλλους. Υπάρχει καλύτερη μεταφορά από το ποτάμι ως κατ’ εξοχήν εικόνα της αναζήτησης πάνω στην ταυτότητα; Από την εποχή του Ηράκλειτου, ξέρουμε πως όχι. Όσο για τον μεγαλύτερο ποιητή του Δούναβη, τον Χαίλντερλιν, ο ποταμός είναι «το ταξίδι-συνάντηση Ανατολής και Δύσης, σύνθεση του Καύκασου και της Γερμανίας, ελληνική άνοιξη που θα έπρεπε να ξανανθίσει στη γερμανική γη και να ξαναφέρει πίσω τους θεούς».

Η γυναίκα από το Ζάγκρεμπ του Φίλιπ Κερ από τις εκδόσεις Κέδρος

Μια πανέμορφη ανερχόμενη ηθοποιός του γερμανικού κινηματογραφικού κολοσσού UFA, ο οποίος ελέγχεται από το Υπουργείο Προπαγάνδας των Ναζί, γίνεται η αφορμή να ζητήσει ο παντοδύναμος Γιόζεφ Γκέμπελς από τον ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ μια προσωπική εξυπηρέτηση. Ο Γκούντερ θα εμπλακεί σε μια υπόθεση στην οποία τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Η νέα περιπέτεια του ήρωά μας διαδραματίζεται στη ναζιστική Γερμανία, στην Ελβετία και στην Κροατία, όπου κυριαρχεί το καθεστώς των φιλοναζιστών Ουστάσι. Στην Κροατία επικρατεί απερίγραπτη βιαιότητα και μαίνεται εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα σε ομάδες που εκπροσωπούν διαφορετικές ιδεολογίες αλλά και διαφορετικά συμφέροντα. Ο αμετανόητα κυνικός Μπέρνι Γκούντερ, που δεν εμπιστεύεται κανέναν, προσπαθεί να διεκπεραιώσει την αποστολή που του έχει ανατεθεί.

«Ο Κερ γράφει μια νουάρ ιστορία που θα μπορούσε να έχει επινοήσει ο Ρέιμοντ Τσάντλερ και συγρόνως διερευνά τον απάνθρωπο κόσμο των Ναζί και των συμμάχων τους».
Publishers Weekly

«Ο Μπέρνι Γκούντερ είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες και αυθεντικούς ντετέκτιβ στην ιστορία».
The Times

Ακτογραφώντας της Έφης Μαχιμάρη από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης

Απόσπασμα

ΕΡΩΤΑΣ

Σαν θάλασσα τις νύχτες
έμπαινες στο σώμα μου.
Σαν παλίρροια με ταξίδευες
νύχτες ολόγιομες.
Ερμητικά
του κορμιού σου τα κύματα
πότιζαν ζωή τις άνυδρες αμμουδιές μου.
Κάθε χάραμα μας έβρισκε σε άλλη στεριά
μεθυσμένους, ζαλισμένους...

Η παράξενη χημεία του έρωτα της Ρέυ Κίττυ από τις εκδόσεις Ωκεανίδα 

Ανεξάρτητη, ανύπαντρη και έγκυος, η Έλις Τζονς αποφασίζει ότι πρέπει να διακόψει την καριέρα της και βρίσκει καταφύγιο στο Σάφολκ, σ’ ένα μικρό, πρωτόγονο εξοχικό που κληρονόμησε απ’ τη θεία της τη Νελ, για να γλιτώσει τον νεαρό εραστή της από το βαρύ φορτίο της πατρότητας, που δεν είναι ακόμα έτοιμος να σηκώσει. Στο σκονισμένο τζάκι του εξοχικού, σ’ ένα πακέτο που απευθύνεται στην ίδια, βρίσκει το ημερολόγιο της Νελ.

Η Έλις διαβάζει τις αναμνήσεις της θείας της και συνθέτει σιγά σιγά τη ζωή της – τον μεγάλο, τραγικό έρωτά της, το πάθος της για τον εγκαταλειμμένο τώρα πια κήπο του μικρού εξοχικού, που έγινε η παρηγοριά της όταν όλα γκρεμίστηκαν. Η ζωή της Νελ, μια ιστορία αγάπης κι απέραντης θλίψης, χρωματισμένη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τις αποπνικτικές ηθικές αρχές εκείνης της εποχής, οδηγεί την Έλις σε παλιά, θαμμένα μυστικά, στην αλήθεια και στον έρωτα που τόσο απεγνωσμένα πάλεψε να πνίξει.

Το όνομα του Φίλιππου Πλιάτσικα από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Τρεις άνθρωποι αναζητούν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, το όνομα του Θεού, το όνομα του Κόσμου, το πιο μεγάλο μυστικό που είναι καλά κρυμμένο από την αρχή του χρόνου. O Ντάνιελ που ξαναέγινε Άγγελος. Ένας άνθρωπος που μπόρεσε να βγει από την παραβατική ζωή στο φως – ως τη στιγμή που αυτό το φως το έκρυψε ο καπνός μιας μεγάλης πυρκαγιάς. Ο Αμπντ-αλ-Μπάρι. Ένας Ιρανός μετανάστης που η συγκάλυψη των ρατσιστών φονιάδων της κόρης του τον μετέτρεψε σε αμείλικτο μαχητή, σε έναν μοναχικό λύκο.
Και τέλος η Ιφιγένεια. Μια κοπέλα που γίνεται άθελά της ο «αμνός» σε μια ιστορία αυξανόμενου θρησκευτικού φανατισμού, αδικιών, ψέματος, αλλά και ελπίδας στο τέλος της διαδρομής. Η Ιφιγένεια ασχολείται με τη μουσική. Οι στίχοι της διατρέχουν τις σελίδες του βιβλίου και γίνονται τραγούδια που ζωντανεύουν μέσα από το νέο μουσικό άλμπουμ του Φίλιππου Πλιάτσικα με τίτλο «Ένας ολοκαίνουργιος κόσμος».