Ένας κορυφαίος ακορντεονίστας σε ένα αφιέρωμα στον Νίνο Ρότα

enas-korufaios-akornteonistas-se-ena-afieroma-ston-nino-rota

ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ο κορυφαίος ίσως, εν ζωή ακορντεονίστας του κόσμου, Ρίτσαρντ Γκαλιάνο, έρχεται στις 14 Νοεμβρίου στην Αθήνα στο θέατρο «Παλλάς», για να παρουσιάσει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Νίνο Ρότα.

Ο Γκαλιάνο είναι αναμφισβήτητα ο διασημότερος και σημαντικότερος εν ζωή ακορντεονίστας και μπαντονεονίστας και ταυτόχρονα ένας ζωντανός θρύλος της διεθνούς jazz σκηνής. Σύσσωμη η διεθνής κριτική, αλλά και το κοινό όλου του κόσμου, τον έχει χαρακτηρίσει εδώ και χρόνια ως τον άμεσο επίγονο του μεγάλου Astor Piazzolla και επάξιο συνεχιστή αυτής της παράδοσης.

Φέτος, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγαλύτερου συνθέτη μουσικής κινηματογραφικών ταινιών και την ανακήρυξη του 2011 σε «έτος Νίνο Ρότα», ο Γκαλιάνο τιμά τον αείμνηστο δημιουργό με δύο τρόπους. Πρώτον, με το επετειακό άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει μέσω της εταιρείας Deutsche Grammophon και δεύτερον, με την παγκόσμια περιοδεία του επετειακού αυτού αφιερώματος.

Συνοδευόμενος από μία κοσμοπολίτικη μπάντα υψηλότατου επιπέδου, που αποτελείται από φημισμένους και σπουδαίους σολίστες μουσικούς, όπως ο Τζον Σέρμαν στο σαξόφωνο, ο Μπόρις Κοζλόφ στο κοντραμπάσο, ο Ντέιβ Ντάγκλας στην τρομπέτα και ο Κλάρενς Πέν στα κρουστά, θα μας αποκαλύψει την jazz πλευρά ενός από τους δημιουργικότερους και πλέον εμπνευσμένους συνθέτες του 20ού αιώνα.

Με σύνθημα «μουσική σημαίνει ελευθερία και αυτό σημαίνει… jazz», ο εξαιρετικός μουσικός μας παίρνει μαζί του σ’ ένα οδοιπορικό στις καλύτερες στιγμές του βραβευμένου με Όσκαρ και Γκράμι, Νίνο Ρότα. Το αφιέρωμα του σπουδαίου Ρίτσαρντ Γκαλιάνο στον μεγαλύτερο «σατιρικό τραγουδοποιό» της σύγχρονης εποχής, μας καλεί να γίνουμε μέρος του κόσμου του, να ονειρευτούμε ξανά σ’ αυτό το «υπέροχο νησί που το λένε ζωή».

Νότες της οικουμενικής τέχνης του Νίνο, αλησμόνητα τραγούδια, διάσημα μοτίβα, νοσταλγικές και αλησμόνητες μουσικές που έγραψε για τις ταινίες του επιστήθιου φίλου του, του «Μάγου» Φεντερίκο Φελίνι, δομούν από κοινού μία μαγευτική συναυλία.

Μοναδική εξαίρεση κι ευχάριστη έκπληξη στις συναυλίες θα είναι οι στιγμές που ο ίδιος ο Ρίτσαρντ Γκαλιάνο θα ερμηνεύει μόνος του, επί σκηνής, τη βραβευμένη με Όσκαρ μουσική από την ταινία «Νονός» του Φράνσις Φόρντ Κόπολα. Όχι όμως αυτή τη φορά με το ακορντεόν του, αλλά μ’ ένα τρομπόνι.

Πληροφορίες:14 Νοεμβρίου θέατρο «Παλλάς», Βουκουρεστίου 5, Αθήνα, εισιτήρια 25-45 ευρώ, προπώληση στα ταμεία του «Παλλάς», 210 3213100, στα καταστήματα «Public», «Παπασωτηρίου», «Ιανός», με πιστωτική κάρτα 210 8108181, μέσω Internet www.ellthea.gr , www.tickethour.com .