Η Irene είναι το next big thing της εγχώριας soul

irene
ΤΡΙΤΗ, 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Η τραγουδίστρια Irene μας μιλά για την κυκλοφορία του πρώτου της single, «Like a Rainbow».

Η Ειρήνη Καρολίνα Παργινού, πιο γνωστή ως Irene, κυκλοφόρησε το πρώτο της single με την Minos Emi. Ο τίτλος του τραγουδιού σε στίχους και μουσική Ian Ikon είναι «Like a Rainbow» και με μια μίξη soul, funk και blues η νεαρή ερμηνεύτρια επιχειρεί να χρωματίσει την καθημερινότητά μας ακριβώς σαν ουράνιο τόξο.

Η Irene είναι συνεπής στην live παρουσία της σε Αθήνα και Λονδίνο και έχετε την ευκαιρία να μάθετε κι εσείς από πρώτο χέρι γιατί γίνεται τόσος ντόρος για τη φωνή της αυτό το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, στο El Convento Del Arte. Η εμπειρία της ως λυρική σοπράνο είναι εμφανής, δίνοντας μια νέα προοπτική σε κλασικές επιτυχίες της soul από Αl Green, Janis Joplin, Stevie Wonder, Betty Lavette και Paulo Nutini, πέρα από τις ερμηνείες κομματιών από το πρώτο της Ep με τον Ian Ikon.

Εμείς επικοινωνήσαμε με την Irene και κάναμε μια κουβέντα για την πρώτη της κυκλοφορία. Περισσότερα το Σάββατο στις 22:00 στο El Convento Del Arte.

Τραγουδάς ένα είδος soul το οποίο κλείνει το μάτι και προς την pop. Είναι αυτό το είδος που θέλεις να ακολουθήσεις;

Αναμφισβήτητα στα κομμάτια που ερμηνεύω υπάρχουν έντονες pop αναφορές, άλλωστε η Nu soul πλέον, με την οποία και ασχολούμαι ακουμπά πολύ και την pop. Mου αρέσει το old school- vintage παίξιμο των τυμπάνων, ο λατρεμένος soul ήχος των πνευστών και οι ενορχηστρώσεις που αποπνέουν μια soul αίσθηση αλλά και ένα pop άκουσμα ταυτόχρονα.

Έχεις μία φωνή με μεγάλο εύρος και δυνατότητες. Φυσικά και τα τραγούδια που επιλέγεις πρέπει να δίνουν την δυνατότητα για την ανάδειξη αυτής της φωνής.

Προσωπικά πάντα με κέρδιζε ένα μελωδικό τραγούδι, όπως το “Like a rainbow” του Ian Ikon, όπου ο τραγουδιστής μπορεί να κτίσει την έκφραση του επάνω σε αυτό. Για εμένα το ιδανικό κομμάτι είναι αυτό στο οποίο ισορροπεί η δύναμη της φωνής και το συναίσθημα.

Αρχίζεις και γίνεσαι γνωστή αφενός με την κυκλοφορία του πρώτου σου single αφετέρου με τα αρκετά lives που ξεκίνησες συστηματικά να κάνεις. Πως είναι να κολυμπάς στα βαθιά;

Η αλήθεια είναι πως ακόμη δεν έχω μπει στα βαθιά. Θέλω να κάνω σταθερά βήματα στην δουλειά μου. Κατά την άποψη μου ο επαγγελματισμός έχει να κάνει με το κατά πόσο αγαπάς αυτό που κάνεις. Αυτό και μόνο αρκεί. Όλα τα άλλα έρχονται από μόνα τους. Φυσικά χρειάζεται δουλειά και πράγματι δουλεύω καθημερινά και εξασκούμαι έτσι ώστε κάθε φορά να έχω να δώσω και κάτι παραπάνω, δεν επαναπαύομαι εύκολα.

Μοιάζεις να αγαπάς πολύ τα 60s. Αναφέρονται ακόμη και σε ένα στίχο στο τραγούδι σου. Τι είναι αυτό που σε τραβάει σε αυτή τη δεκαετία και μπαίνεις στο τριπάκι της νοσταλγίας;

Ναι στα 60s υπήρχε αυθεντικότητα και ειλικρίνεια στη μουσική. Άλλωστε τα μεγαλύτερα

ονόματα της μουσικής και κυρίως στο χώρο της soul, country και rock’n roll  μεγαλούργησαν τότε. Η εποχή εκείνη ήταν ιδανική για την δημιουργία γενικά. Υπήρχε αγνότητα στις προθέσεις και το παίξιμο στα κομμάτια γίνονταν αποκλειστικά με φυσικά όργανα κι αυτό είναι κάτι από μόνο του μαγευτικό. Οπωσδήποτε τα computers που ήρθαν αργότερα βοήθησαν πολύ την ηλεκτρονική κυρίως μουσική, όμως το φυσικό παίξιμο των οργάνων είναι αξία ασύγκριτη.

Οι στίχοι του «Like a Rainbow» αφήνουν μια γλυκόπικρη αίσθηση. Τελικά οι αγάπες έρχονται και φεύγουν σαν ουράνια τόξα; Τι είναι αυτό που οδηγεί στη φθορά;

Δεν τελειώνουν όλες οι αγάπες σαν ουράνιο τόξο. Η αγάπη όμως στην οποία αναφέρεται ο Ιan Ikon που έγραψε και τους στίχους, είναι μια αγάπη που οδηγήθηκε στη φθορά. Κι αυτό συνέβη γιατί δεν υπήρχε το οξυγόνο για να ανανεώσει τη σχέση. Χρειάζεται να βάζει κανείς νέα κίνητρα, και πάνω απ’ όλα ο καθένας να διατηρεί την ανεξαρτησία του. Γιατί αν τείνει να μοιάσει ή να ταυτιστεί κάποιος με τον άλλον ο έρωτας θα σβήσει σαν ουράνιο τόξο...

Είσαι μια νέα κοπέλα που ξεκινά την καριέρα της σε μια περίεργη εποχή για νέες αρχές. Πώς βλέπεις τα πράγματα; Kάνεις σχέδια για εξωτερικό;

Η άποψη μου είναι πως η μουσική δεν είναι δυνατόν να γνωρίσει τόσο μεγάλη φθορά όσο άλλοι τομείς στην εποχή μας. Φυσικά τα πράγματα είναι δύσκολα στον καιρό μας, αλλά έχουμε ανάγκη την μουσική, όσο το νερό που πίνουμε και πλέον υπάρχουν τρόποι οι οποίοι διευκολύνουν  πολύ τον κόσμο για να έχει μια πιο άμεση επαφή με την μουσική που αγαπάει. Σίγουρα κάνω σχέδια για το εξωτερικό, ασχολούμαι με ένα είδος μουσικής που γεννήθηκε εκεί. Θέλω όμως ότι κάνω να συνδέεται και με την Ελλάδα.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σου για το επόμενο διάστημα;

Μετά την ολοκλήρωση του Ep με τον Ian Ikon, θα ήθελα να γίνει μια σειρά από εμφανίσεις εδώ αλλά και στο Λονδίνο και φυσικά αυτό που έχω ως στόχο είναι η δημιουργία του προσωπικού μου album και η καλύτερη δυνατή προώθηση του.

Πληροφορίες: Σάββατο 5 Δεκεμβρίου στο Convento Del Arte, Βιργινίας Μπενάκη 7, Μεταξουργέιο. Ώρα έναρξης: 22:00 (ο χώρος λειτουργεί από τις 21:15 για ποτό και φαγητό). Είσοδος: 5 ευρώ. Τηλ: 210 5200602.

Γιάννης Μόσχος

[email protected]