Δύο νέα βιβλία από τις εκδόσεις Πατάκη

ekdoseis-patakis
ΔΕΥΤΕΡΑ, 07 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Ο Μίμης Ανδρουλάκης και ο Πάνος Καρνέζης κυκλοφορούν τα νέα τους μυθιστορήματα λίγο πριν τις γιορτές και η ευκαιρία είναι ιδανική για δώρο σε φίλους ή στον εαυτό μας!

Μίμης Ανδρουλάκης-Ταξίδι μέλιτος
Ένας παράξενος έρωτας στα 3.339 μέτρα. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στο Χόλιγουντ, στην Αβάνα και στο Κούσκο του Περού, με προορισμό το Μάτσου Πίτσου. Το άγνωστο γαμήλιο ταξίδι του –επτά μηνών– στην Αμερική προ της αβύσσου. Ένας ηγέτης με κομμένα φτερά, με τα κομμάτια του να περιπλανώνται σε διαφορετικές διαστάσεις του χρόνου, την καρδιά του να σπαράσσει στη Σμύρνη ενώ μεταφράζει Θουκυδίδη και συγκρίνει τον όλεθρο των Αθηναίων στη Σικελική εκστρατεία με τον επικείμενο στη Μικρασιατική. Στο φως: οι απόκρυφες
όψεις του· το μυστικό της συζύγου· το αίνιγμα Ντομινί· τα διλήμματα, οι σκιές και οι ψίθυροι μιας εποχής· τα πορτρέτα των μεγάλων πρωταγωνιστών· οι αρχιερείς της διαπλοκής· η διασταύρωση με τις πιο θαυμαστές και διάσημες γυναίκες της Ευρώπης· η νύχτα που η Έλενα «έφαγε» τον Βενιζέλο· τα ασήμαντα που κρύβουν τα σημαντικά. Η αληθινή Ιστορία αφήνει τα σκούρα γυαλιά, βάζει χρωματιστά και μας δίνει ένα διαχρονικό ανθρώπινο και πολιτικό μάθημα. Ο Μίμης Ανδρουλάκης γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.
 

Πάνος Καρνέζης-Οι φυγάδες 
Σε μια μακρινή ζούγκλα της Λατινικής Αμερικής, ένας πληγωμένος στρατιώτης συναντά τον πατέρα Τόμας, έναν Άγγλο καθολικό ιερέα, που τον οδηγεί στο ινδιάνικο χωριό όπου ζει. Οι Ινδιάνοι ανησυχούν για τις συνέπειες του ερχομού του στρατιώτη. Ο παραδοσιακός τρόπος ζωής τους κινδυνεύει από τους ακτήμονες που καταπατούν το δάσος. Ο στρατός έχει έρθει να εκδιώξει τους καταπατητές, αλλά εκείνοι αντιστέκονται με την υποστήριξη μιας ομάδας ανταρτών. Ο Βενουστιάνο, ο περήφανος νεαρός αρχηγός των Ινδιάνων, είναι αποφασισμένος να προστατεύσει τους ανθρώπους του, αλλά συχνά αισθάνεται ανίκανος απέναντι στις αλλαγές που συμβαίνουν στο δάσος. Ο θαυμασμός των ανθρώπων του για τη ζωή στην πόλη τον φέρνει σε απόγνωση και δεν εμπιστεύεται κανέναν: τους καταπατητές, τους
αντάρτες, τον στρατό, τον πατέρα Τόμας, ακόμα και τη Μιλάγρος, την αρχαιολόγο που μάταια αναζητά στην περιοχή τα ίχνη μιας χαμένης αρχαίας πόλης. Πρώτιστο πρόβλημά του όμως είναι ο αιμοδιψής ιαγουάρος που τριγυρίζει το χωριό. Ο Βενουστιάνο είναι ο μόνος Ινδιάνος που έχει όπλο και δε θα διστάσει να το χρησιμοποιήσει. Στο νέο του μυθιστόρημα, ο Καρνέζης αφηγείται μια ιστορία σχεδόν αρχετυπικής αμεσότητας. Τα διλήμματα των ηρώων του είναι απόλυτα και απλά, κι όμως οι αποφάσεις μοιάζουν αδύνατες... Ένα βιβλίο εμβληματικής δύναμης, για την πίστη, τη δικαιοσύνη, την πρόοδο και τη βία. Ο Πάνος Καρνέζης γεννήθηκε στην Αμαλιάδα το 1967 και ζει στην Αγγλία από το 1992. Έχει γράψει τη συλλογή διηγημάτων "Μικρές ατιμίες" και τα μυθιστορήματα "Ο λαβύρινθος, "Το πάρτι γενεθλίων" και "Το μοναστήρι". Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.