Μιλήσαμε με τους Πλέγμα live για το μουσικό τους παρόν και μέλλον

plegma
ΤΕΤΑΡΤΗ, 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Λίγο πριν την εμφάνιση των μελών της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Πλέγμα live στο Μπαράκι της Διδότου, το clickatlife μίλησε με τον Παντελή Κυραμαργιό, για τι άλλο; Μουσική!

Ποιοι είναι οι Πλέγμα και πώς προέκυψε η σύνθεσή τους αλλά και το όνομα;

Είμαστε μια καλλιτεχνική ομάδα που προσπαθεί να φέρει σε επαφή τις τέχνες. Θέλουμε να αφηγηθούμε όλοι την ίδια ιστορία, ο καθένας όμως μέσα από την τέχνη που τον εκφράζει. Στην κολεκτίβα μας συμμετέχει η θεατρική ομάδα "Ιδέα" των Κώστα Γάκη, Αθηνάς Μουστάκα και Κωνσταντίνου Μπιμπή, οι ζωγράφοι Αμαλία Θεοδωροπούλου και Θανάσης Φωτεινιάς, η τραγουδίστρια Εύα Λαύκα και ο Παντελής Κυραμαργιός που έχει γράψει τα τραγούδια και το διήγημα που αποτελεί το επίκεντρο της συνάντησής μας. Το μουσικό κομμάτι του πλέγματος συμπληρώνουν οι Νίκος Σταδιάτης (ακορντεόν), Γιάννης Ταυλάς (κιθάρα), Αλέξανδρος Κούρος (κρουστά), Ιούλιος Κουτογεωργίου (μπάσο) και Νικόλας Μαύρος (μπουζούκι).
Το όνομα αντικατοπτρίζει αυτό που θέλουμε να δημιουργήσουμε: ένα πλέγμα από λόγια, νότες, χρώματα, εικόνες και αναπαραστάσεις.

Μιλήστε μας για το ύφος των τραγουδιών και της μουσικής σας. Ποια τα χαρακτηριστικά και οι επιρροές;

Τα τραγούδια είναι αρκετά μελωδικά, νομίζουμε. Σε άλλα κομμάτια έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά όργανα, όπως ούτι, κανονάκι, νταούλι ενώ άλλα ενορχηστρώθηκαν σε πιο κλασσικό ύφος με φλάουτα, τσέλα, φαγκότα κλπ. Έχουμε προσπαθήσει όμως σε όλα τα κομμάτια να πετύχουμε μια σύγχρονη προσέγγιση σε ότι αφορά την παραγωγή. Οι επιρροές είναι οι συνθέτες που αγαπάμε, Έλληνες και μη,  όπως ο Χατζιδάκις, ο Παπαδημητρίου, ο Yann Tiersen και πάρα πολλοί άλλοι. Σε ότι αφορά τους στίχους κάθε τραγούδι έχει το δικό του νόημα, αποκτά όμως ένα δεύτερο επίπεδο ερμηνείας διαβάζοντας το διήγημα που τα ενώνει.

Πώς βλέπετε την μουσική πραγματικότητα στη χώρα μας αυτό το διάστημα;

Θέλουμε πάντα να βλέπουμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Η ελληνική μουσική, φαινομενικά, περνάει μία κρίση. Αυτό φαίνεται αν δούμε ποια τραγούδια βρίσκονται στις πρώτες θέσεις ραδιοφωνικών μεταδόσεων. Είναι τραγούδια πρόχειρα, κακής αισθητικής και αναλώσιμα. Όμως από την άλλη, πίσω από τα κόκκινα χαλιά και τους προβολείς της τηλεόρασης και των περιοδικών ξεπροβάλλουν διαρκώς νέοι συνθέτες και στιχουργοί με πολύ ταλέντο και σπουδαίες δημιουργίες καταργώντας αυτή τη μιζέρια που περιγράψαμε πιο πάνω. Ο κόσμος έχει ανάγκη από καλά τραγούδια γιατί πάντα εκφραζόταν μέσα από αυτά. Τα καλά τραγούδια ευτυχώς υπάρχουν ακόμα και η πρόσβαση σε αυτά είναι εύκολη. Αρκεί να έχουμε διάθεση να κοιτάξουμε λίγο πίσω από αυτά που μας σερβίρεται.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το αθηναϊκό κοινό από την εμπειρία των live σας;

Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε εμείς για το Αθηναϊκό κοινό εκ πείρας. Είμαστε στο ξεκίνημά μας. Ξέρουμε όμως ότι είναι κοινό απαιτητικό και καλλιεργημένο αλλά ταυτόχρονα δεκτικό και ζεστό. Ελπίζουμε να γνωριστούμε καλύτερα σιγά σιγά.

Τι να περιμένει το κοινό που θα παρακολουθήσει το live στο Μπαράκι της Διδότου;

Αυτό που θα παρακολουθήσει όποιος έρθει τη Δευτέρα στο μπαράκι της Διδότου είναι μια μουσική αφήγηση. Πάνω στη σκηνή θα βρίσκεται το μουσικό κομμάτι μας και μέσα από κάποια κείμενα και κάποια τραγούδια θα διηγηθούμε την ιστορία μας. Εκτός από τα δικά μας κομμάτια φυσικά θα παίξουμε και διασκευές.

Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας;

Μόλις κυκλοφόρησε το τρίτο μας τραγούδι με τίτλο "Το βαλς του χειμώνα". Ελπίζουμε σύντομα να έχουμε και ένα βίντεο κλιπ σκηνοθετημένο από την ομάδα "Ιδέα". Σχεδιάζουμε τον Μάρτιο να εκδοθεί το βιβλίο που θα συνοδεύει το cd με τα τραγούδια μας και να κυκλοφορήσει ολοκληρωμένη η δουλειά μας. Τον Απρίλιο θέλουμε να ανέβει η μουσικοθεατρική παράσταση όπου θα βρεθούμε πλέον όλοι μαζί πάνω στη σκηνή. Μέχρι τότε το μουσικό τμήμα της κολεκτίβας θα εμφανίζεται κάθε τόσο σε μουσικές σκηνές στην Αθήνα και όχι μόνο. Στη σελίδα μας στο facebook μπορεί κανείς να ενημερώνεται για ότι ετοιμάζουμε.

Τη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου, οι ΠΛΕΓΜΑ live, το μουσικό κομμάτι της καλλιτεχνικής κολεκτίβας ΠΛΕΓΜΑ, έρχονται για μια εμφάνιση στο Μπαράκι της Διδότου. Έχοντας πραγματοποιήσει ήδη δύο επιτυχημένα live στο Passport Art στον Πειραιά και με ένα ολοκαίνουργιο single «Το Βαλς του Χειμώνα», θα μας παρουσιάσουν μια μουσική αφήγηση που όπως λένε θα μας πάει "Ως την άκρη της κλωστής", ερμηνεύοντας τραγούδια των ΠΛΕΓΜΑ, τα περισσότερα ακυκλοφόρητα, αλλά και διασκευές κομματιών μουσικών που τους ταιριάζουν. Συμμετέχουν οι: Παντελής Κυραμαργιός - η "ψυχή" των ΠΛΕΓΜΑ - στα κείμενα και τη μουσική και η τραγουδίστρια Εύα Λαύκα. Μαζί τους στη σκηνή οι Νίκος Σταδιάτης (ακορντεόν), Χάρης Παρασκευάς (κρουστά), Ιούλιος Κουτσογεωργίου (μπάσο), Γιάννης Ταυλάς (κιθάρες) και Νικόλας Μαύρος (μπουζούκι).
 

Χριστίνα Χρυσανθοπούλου
[email protected]