Οι "Ερωτοτροπίες" του Χαβιέρ Μαρίας ταιριάζουν στις Δευτέρες

erototropies
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Έχει χαρακτηριστεί βαθύ, διεισδυτικό, σαγηνευτικό, επιβλητικό. Ο συγγραφέας του "Ερωτοτροπίες¨από τις εκδόσεις Πατάκη αρνήθηκε το Εθνικό Βραβείο Μυθιστορήματος που του χάρισε αυτό το έργο, λέγοντας πως με το κράτος να έχει κόψει τις επιχορηγήσεις στις βιβλιοθήκες, του ήταν αδύνατον να δεχτεί την βράβευση.

Η ιστορία

Η τελευταία φορά που είδα τον Μιγέλ Ντεσβέρν ή Ντεβέρν ήταν και η τελευταία φορά που τον είδε η γυναίκα του, η Λουίσα, γεγονός που δεν έπαψε να είναι περίεργο και ίσως και άδικο, εφόσον εκείνη ήταν ακριβώς αυτό, η γυναίκα του, ενώ εγώ ήµουν µια άγνωστη…

Η Μαρία Ντολθ, αφηγήτρια και κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, έµαθε το όνοµα του Ντεβέρν όταν τον είδε στη φωτογραφία της εφηµερίδας, «µαχαιρωµένο και µε ξεκούµπωτο πουκάµισο, λίγο πριν µεταβληθεί σε πτώµα: το τελευταίο πράγµα που πρέπει να συνειδητοποίησε ήταν ότι τον µαχαίρωναν κατά λάθος και χωρίς αιτία».

Με λόγο επιβλητικό και σαγηνευτικό, το µυθιστόρηµα του Μαρίας µάς µιλάει για την τρέλα του έρωτα, µια κατάσταση που σχεδόν οικουµενικά θεωρείται απόλυτα θετική, ακόµη και λυτρωτική κάποιες φορές, σε τέτοιο βαθµό µάλιστα, ώστε µοιάζει να δικαιολογεί σχεδόν τα πάντα: τις ευγενείς και αλτρουιστικές πράξεις, αλλά και τις µεγαλύτερες ακρότητες και αθλιότητες...

Ο συγγραφέας 

Ο Χαβιέρ Μαρίας είναι Ισπανός συγγραφέας, αρθρογράφος και μεταφραστής. Το έργο του έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 42 γλώσσες και δικαίως θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης ισπανικής λογοτεχνίας. Το τελευταίο του βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Χριστίνας Θεοδωροπούλου.