Φωτογραφικό ταξίδι στην Ανατολική Μεσόγειο από τον «Ελληνικό Κόσμο»

prihnh
ΤΡΙΤΗ, 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Τα Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Ελληνικός Κόσμος» μάς ταξιδεύει στον Ελληνισμό της Ανατολικής Μεσογείου μέσα από το πλούσιο υλικό του Ψηφιακού Αρχείου Ελληνικού Πολιτισμού του Θεόδωρου Κορρέ (Α.Π.Θ.)

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας ανοίγει αύριο (20/1) τις πόρτες στην οδό Πειραιώς. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν νοερά στην Ανατολική Μεσόγειο και να περιπλανηθούν σε γνωστά και άγνωστα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό του καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Θεόδωρου Κορρέ, ο οποίος εδώ και μισό αιώνα περίπου απαθανατίζει με τον φωτογραφικό του φακό μνημεία της βυζαντινής, κλασσικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής. Πρόκειται για μια έκθεση-ταξίδι στην ιστορία του Ελληνισμού.

Στόχος της έκθεσης είναι η γνωριμία με αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, οικισμούς και τόπους, όπου έζησαν και έδρασαν ελληνικές κοινότητες στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Δομημένη ως εκπαιδευτική διαδρομή, η έκθεση αρθρώνεται σε επτά ενότητες, οδηγώντας τον επισκέπτη σε μία νοητή πορεία που έχει αφετηρία την περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου, τα παράλια της Μ. Ασίας, και προχωρά στο νοτιοανατολικό τμήμα της λεκάνης της Μεσογείου, για να καταλήξει στη χερσόνησο του Σινά και την Αίγυπτο.

Η έκθεση αυτή που οργανώθηκε από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Θεσσαλονίκη) και παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2015 στους χώρους του στο πλαίσιο της 5ης Biennale Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης αποτελεί ευγενική προσφορά του Μουσείου και θα φιλοξενηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» από τις 20 Ιανουαρίου έως τέλος Φεβρουαρίου.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν ένα εντυπωσιακό εικαστικό αποτέλεσμα που ισορροπεί την αισθητική ομορφιά με την εκπαίδευση. Μια έκθεση που αναμφίβολα θα συγκινήσει λόγω της πλούσιας και βαθιά νοσταλγικής θεματολογίας των εικόνων της.

Info
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»,
Πειραιώς 254, Ταύρος
Τ. 212 254 0000
www.hellenic-cosmos.gr