Η νέα έκθεση της γκαλερί ΑΔ έρχεται για να αμφισβητήσει το παγκόσμιο μιντιακό γίγνεσθαι

time
ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Η γκαλερί ΑΔ εγκαινιάζει την ατομική έκθεση του Αναστάση Στρατάκη με τίτλο “For the Eye altering alters all / The Senses roll themselves in fear / And the flat Earth becomes a Ball” την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016 στις 20:00.

Μια ιδιαίτερη και άκρως επίκαιρη έκθεση ξεκινάει στη γκαλερί ΑΔ την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου. Τίτλος αυτής “For the Eye altering alters all / The Senses roll themselves in fear / And the flat Earth becomes a Ball”.  Στην ενότητα έργων του με τίτλο “Broken Series”, ο εικαστικός Αναστάσης Στρατάκης ζωγραφίζει με ακρυλικά πάνω σε εξώφυλλα γνωστών πολιτικών περιοδικών του διεθνούς και εγχώριου Τύπου, δυσκολεύοντας το θεατή να διακρίνει τα μέρη του έργου που είναι ζωγραφισμένα από αυτά που είναι τυπωμένα. 

Μέσα από τη σχεδιαστική και ζωγραφική του δεινότητα, ο Στρατάκης αποπειράται να προβάλει την αμφιβολία στην αξιοπιστία της αφήγησης των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ένα θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο και στη χώρα μας. Έτσι, η ποιότητα του τελικού αποτελέσματος ξεπερνά το εικονιζόμενο πρόσωπο ή γεγονός και καθιστά το έργο γεγονός αφ’ εαυτού.

Ο καλλιτέχνης συμπληρώνει την ενότητα Broken Series μεταφέροντας τη μορφολογική τυπολογία κλασικών έργων τέχνης στη σημερινή εποχή. Εδώ, διαπραγματεύεται τον «Όρκο των Ορατίων» (1784) του Ζακ-Λουί Νταβίντ. Στην έκθεση παρουσιάζεται ένα σχέδιο σε χαρτί βασισμένο στο παραπάνω έργο, μόνο που η σκηνή έχει μεταφερθεί σε ένα ουδέτερο, άχρονο περιβάλλον με διαφορετικό φωτισμό. Ακριβώς αυτή η αλλαγή της σκηνοθεσίας από τον Στρατάκη οδηγεί τον θεατή στο συμπέρασμα ότι η σκηνή που έχει μπροστά του παραπέμπει μάλλον σε συνωμοσία παρά σε μία ηρωική πράξη, όπως στην περίπτωση του έργου του Νταβίντ.

Την έκθεση ολοκληρώνει μια εγκατάσταση στην οποία ο θεατής αντικρίζει ένα χώρο που φέρει τα ίχνη της παρουσίας ενός μνημείου. Η αλλοτινή αίγλη του απουσιάζοντος μνημείου έχει αντικατασταθεί από μία εικόνα που παραπέμπει μάλλον σε τάφο. Ο Στρατάκης σχολιάζει την αξιολόγηση από την ιστορία και κατά συνέπεια από την ιστορική μνήμη, των ηρωικών προτύπων.

Info
Γκαλερί ΑΔ
Παλλάδος 3, Ψυρρή, 210-3228785
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 27 Ιανουαρίου έως 5 Μαρτίου.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 12:00-21:00 και Σάββατο 12:00-16:00