Aenima: Πώς η λειτουργία της αναπνοής εμπνέει τη σύγχρονη τέχνη

aenima
ΤΡΙΤΗ, 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Ο εικαστικός Πάνος Φαμέλης εμπνέεται από τη διαδικασία της αναπνοής και μας το δείχνει στη δεύτερη ατομική του έκθεση "Aenima" στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα.

Tο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα εγκαινιάζει στις 28 Ιανουαρίου τη δεύτερη ατομική έκθεση του Πάνου Φαμέλη με τίτλο Aenima, μια σπουδή πάνω στην εσωτερική και βιολογική ενέργεια της αναπνοής. Στην έκθεση θα δούμε σχέδια από μελάνι πάνω σε χαρτί μεγάλων διαστάσεων.

Ο καλλιτέχνης επέλεξε να ασχοληθεί με τη διαδικασία της αναπνοής, καθώς η επαναλαμβανόμενη παλμική λειτουργία παράγει μία ροή ενέργειας που διαμορφώνει τη μοναδικότητά μας, ορίζει την ταυτότητά μας και κατά συνέπεια καθορίζει τη σχέση μας με το περιβάλλον. Πρόθεση του εικαστικού είναι να κατανοήσει τις σχέσεις αυτές, που προϋπάρχουν της λογικής· τις έννοιες του ενστίκτου και της σωματικότητας, ως πρωταρχικές ενέργειες και συνθήκες που ορίζουν μερικώς την ύπαρξή μας.

Η έκθεση Aenima διαπραγματεύεται ένα άνοιγμα σε μια μεταφυσική ή κοσμολογική αντίληψη της ύπαρξης όπως αυτή αντανακλάται σε θεωρίες προερχόμενες από τις κοινωνικές επιστήμες, δηλαδή το ότι η ανθρώπινη οντότητα είναι στενά συνδεδεμένη με το κλίμα ή τα βακτήρια μέσα και έξω από το DNA μας. Το ότι υπάρχει μια βαθύτερη σχέση που μας καθορίζει με την φύση -τον πλανήτη Γη, την ολότητα των οργανισμών, αλλά ακόμα και με τον μακρόκοσμο του σύμπαντος.

Ως εκ τούτου, το σύνολο των έργων παρουσιάζει απόπειρες απεικόνισης –ή καλύτερα γραφής– ενός παλμού, μίας εσωτερικής ροής ενέργειας, μέσα από σχέσεις πύκνωσης και αραίωσης της σχεδιαστικής ύλης. Κάνει ένα σχόλιο και ταυτόχρονα μία προσωπική καταγραφή που αφορά στο σχεσιακό σύστημα της μονάδας –μικρόκοσμου και του δικτύου– μακρόκοσμου, που ολοκληρώνει την ύπαρξή μας με ό,τι μας περιβάλλει.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου στις 19.30, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 12 Μαρτίου.
Ώρες λειτουργίας
: Τρίτη - Παρασκευή 15:00 – 20:00, Σάββατο 12:00– 16:00

Λίγα λόγια για τον Πάνο Φαμέλη
Σπούδασε στην Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Hogeschool Gent στο Bέλγιο (Εrasmus) καθώς και στην Καλών Τεχνών της Αθήνας για Μεταπτυχιακές σπουδές. Έχει διακριθεί από το ΙΚΥ τα έτη 2002 και 2005, από το Μ.Μ.Σ.Τ. το 2005 και από την Τράπεζα της Ελλάδος το 2008.

Info
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα / Αρματολών & Κλεφτών 48, Αθήνα 114 71
τηλ:+30 210 6439466 / fax:+30 210 6442852 / www.art-tounta.gr / [email protected]