3 νέα βιβλία και μια ταινία από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

biblia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

ΟΙ εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τρια νέα βιβλία από τον κόσμο του αστυνομικού μυθιστορήματος, ενώ το "Δείπνο" μεταφέρεται για τρίτη φορά στον κινηματογράφο.

Ο Κύκλος της οργής, Asa Larson

Καθώς η άνοιξη φτάνει στον μακρινό βορρά της Σουηδίας, το πτώμα μιας νεαρής γυναίκας ανασύρεται από τον σπασμένο πάγο στον ποταμό Τόρνε. Την ίδια περίοδο μια σκοτεινή φιγούρα στοιχειώνει τα όνειρα της εισαγγελέα Ρεμπέκα Μάρτινσον στη γειτονική Κίρουνα. Είναι δυνατόν να πρόκειται για τη νεκρή; Ενώνοντας άλλη μια φορά τις δυνάμεις της με την επιθεωρήτρια της Αστυνομίας Άννα-Μαρία Μέλα, η Ρεμπέκα παρασύρεται σε μια έρευνα που ξαναζωντανεύει τις από καιρό ξεχασμένες φήμες για ένα γερμανικό μεταγωγικό αεροπλάνο που εξαφανίστηκε το 1943 — και για συνεργάτες των Ναζί στην πόλη, όπου η ντροπή και η μυστικοπάθεια σκεπάζουν σαν σάβανο τις αναμνήσεις των ντόπιων από τον πόλεμο. Και στην ανεμόδαρτη όχθη μιας παγωμένης λίμνης καραδοκεί ένας δολοφόνος, που θα σκοτώσει ξανά για να κρατήσει το παρελθόν θαμμένο για πάντα κάτω από τη σιωπή πενήντα χρόνων πάγου και χιονιού.

Η Asa Larsson (Όσα Λάρσον) γεννήθηκε το 1966 και ζει με τα παιδιά της στο Μάριεφρεντ. Από το 1980 έως το 1989 έζησε στην Κιρούνα, μια κωμόπολη κοντά σ’ ένα παλιό ορυχείο στον μακρινό βορρά της Σουηδίας. Μετά τις σπουδές της στην Ουψάλα, η Λάρσον εργάστηκε ως δικηγόρος όπως και η ηρωίδα της η Ρεμπέκα. Όταν ήταν σε άδεια μητρότητας, έγραψε το πρώτο της μυθιστόρημα Ηλιακή καταιγίδα, το οποίο έλαβε διακρίσεις (Βραβείο καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα αστυνομικού μυθιστορήματος στη Σουηδία), έγινε διεθνές μπεστ σέλερ και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο. Στην ίδια σειρά, με πρωταγωνίστρια τη Ρεμπέκα Μάρτινσον, έχουν ήδη κυκλοφορήσει αρκετοί ακόμα τίτλοι, ενώ έπεται συνέχεια.  Τα βιβλία της σειράς είναι μπεστ σέλερ σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Περισσότερα για τη συγγραφέα και τα βιβλία της θα βρείτε στο δικτυακό τόπο www.asa-larsson.de.

Έγκλημα χωρίς δολόφονο, Χρήστος Παπαδημητρίου 

Παρίσι, 1966: Η περίφημη ορχήστρα ορχήστρα Μπαχ της Λειψίας παίζει τον Χειμώνα του Βιβάλντι. Ο διάσημος μαέστρος πέφτει νεκρός καθώς σβήνουν οι τελευταίες νότες της μουσικής και ενώ το κοινό είναι έτοιμο να ξεσπάσει σε ξέφρενα χειροκροτήματα…Την υπόθεση του αιφνίδιου θανάτου του καλείται να διαλευκάνει ο νεαρός επιθεωρητής Ζακέ, ο οποίος θα βρεθεί αντιμέτωπος με το μεγαλύτερο αίνιγμα της καριέρας του.

Μια καθηλωτική ιστορία που εκτυλίσσεται σε δύο επίπεδα, στο Παρίσι πριν από την εξέγερση του 1968 και στην εμπόλεμη Ευρώπη του 1940-1945. Από τα γαλλοελβετικά σύνορα, το Άουσβιτς, τη Σιβηρία έως την Τοσκάνη, μια απίστευτη αλληλουχία γεγονότων ξετυλίγεται με κινηματογραφική ταχύτητα. Ένα συναρπαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα που διερευνά τις πιο απόκρυφες πτυχές της ανθρώπινης φύσης και τα ειδεχθέστερα εγκλήματα του Δεύτερου Παγκόσμιου πολέμου.

Ο Χρήστος Παπαδημητρίου γεννήθηκε το 1974 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δίκαιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών (ULΒ) και απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα στο Δημόσιο Δίκαιο. Από το 1996 ασχολείται επαγγελματικά με τη δικηγορία. Από το 2008 έως σήμερα έχει εκδώσει τρία μυθιστορήματα (Το τέλος του Γ. Σ. Μπαχ: Απόδραση από τη ναζιστική Γερμανία, Ημιτελής εκτέλεση, Αρχική θεωρία) και δύο ποιητικές συλλογές.

Πνιγμένες Πόλεις, Πάολο Μπατσιγκαλούπι

Στη σκοτεινή Αμερική του μέλλοντος, όπου η έλλειψη πρώτων υλών, οι γενετικές μεταλλάξεις και οι πολιτικές αναταραχές έχουν βυθίσει τον κόσμο στο χάος,, οι νεαροί πρόσφυγες Μάλια και Μάους καταφέρνουν να αφήσουν πίσω τους τις αιματοκυλισμένες εμπόλεμες περιοχές των Πνιγμένων Πόλεων και να δραπετεύσουν στη ζούγκλα που τις περιβάλλει. Μα όταν βρίσκουν έναν πληγωμένο Μισό –ένα προϊόν της βιοτεχνολογίας, ένα «εργαλείο πολέμου»– ονόματι Τουλ, τον οποίον καταδιώκουν στρατιώτες λυσσασμένοι για εκδίκηση, η εύθραυστη ασφάλεια της ύπαρξής τους καταρρέει. Τον έναν τον παίρνουν αιχμάλωτο τα αμείλικτα αγόρια-στρατιώτες. Η άλλη έρχεται αντιμέτωπη μ’ ένα αδιανόητο δίλημμα: να ρισκάρει τα πάντα προσπαθώντας να σώσει έναν φίλο, ή να διαφύγει σ’ έναν τόπο όπου ίσως η ελευθερία είναι μια ρεαλιστική ελπίδα.

Ο Πάολο Μπατσιγκαλούπι γεννήθηκε το 1972 στην Παόνια του Κολοράντο. Είναι πετυχημένος και βραβευμένος συγγραφέας μυθιστορημάτων και διηγημάτων για νέους και ενήλικες. Το πρώτο το μυθιστόρημα, Το κουρδιστό κορίτσι (The Windup Girl) ήταν ένα από τα δέκα καλύτερα μυθιστορήματα του 2009  του Time Magazine, ενώ κέρδισε τα βραβεία Hugo, Nebula, Locus, Compton Crook και John W. Campbell Memorial. Η συλλογή διηγημάτων του Αντλία νούμερο έξι κι άλλες ιστορίες (Pump Six and Other Stories) κέρδισε το 2008 το βραβείο Locus και ήταν ένα από τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς για το Publishers Weekly. Το πρώτο του μυθιστόρημα για νέους Νεκροταφεία καραβιών (Ship Breaker) ήταν υποψήφιο για το National Book Award του 2011, ενώ βραβεύθηκε με το Locus 2011 για το καλύτερο μυθιστόρημα για νέους, και με το Michael L. Printz Award, το σημαντικότερο βραβείο νεανικής λογοτεχνίας. Ζει με την οικογένειά του στο Δυτικό Κολοράντο.

Το δείπνο, Herman Koch μεταφέρεται για τρίτη φορά στη μεγάλη οθόνη

Μια ζεστή καλοκαιρινή βραδιά στο Άμστερνταμ δύο παντρεμένα ζευγάρια βγαίνουν για φαγητό σε ένα μοδάτο εστιατόριο. Συζητάνε για διάφορα τετριμμένα ζητήματα, τη δουλειά, τις διακοπές, τις πρόσφατες ταινίες, αλλά όλες αυτές οι αερολογίες είναι μια απόπειρα για να συγκαλύψουν την ένταση που επικρατεί μεταξύ τους.
Οι δεκαπεντάχρονοι γιοι τους έχουν διαπράξει μαζί ένα έγκλημα το οποίο έχει καταγραφεί από κάμερα. Οι εικόνες έχουν μεταδοθεί από την τηλεόραση, αλλά τα δυο αγόρια δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη. Ωστόσο η σύλληψή τους επίκειται.
Καθώς το δείπνο φτάνει στη γαστριμαργική του κορύφωση, τα προσωπεία της πολιτισμένης συμπεριφοράς πέφτουν. Τα μαχαίρια βγαίνουν. Ως πού είναι διατεθειμένοι να φτάσουν για να προστατεύσουν τα παιδιά τους;

Το Δείπνο του Herman Koch συνιστά αδιαμφισβήτητα διεθνές εκδοτικό φαινόμενο: έχει μεταφραστεί σε 37 γλώσσες, κυκλοφορεί σε 53 χώρες και έχει πουλήσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα, κατακτώντας τις κορυφαίες θέσεις στη λίστα των μπεστ σέλερ των New York Times. Η τεράστια επιτυχία του υπογραμμίζεται και από το γεγονός ότι ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει σημαντικούς εκπροσώπους της έβδομης τέχνης. Το 2013 κυκλοφόρησε η ολλανδική μεταφορά του μυθιστορήματος στο σινεμά με τίτλο Het Diner και το 2014 η ιταλικής παραγωγής ταινία Τα δικά μας παιδιά, η οποία απέσπασε σημαντικά βραβεία και προβλήθηκε πέρυσι στις ελληνικές αίθουσες από τη Rosebud21 σε διανομή της Feelgood.

Το συναρπαστικό ψυχολογικό θρίλερ του ολλανδού συγγραφέα κατακτά πλέον και τα κινηματογραφικά στούντιο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Πριν από λίγες μέρες ξεκίνησαν στη Νέα Υόρκη τα γυρίσματα της αμερικάνικης ταινίας, με τους πρωταγωνιστικούς ρόλους να στελεχώνονται από τους καταξιωμένους ηθοποιούς Richard Gere, Steve Coogan, Laura Linney, Rebecca Hall και Chloë Sevigny. Το τεράστιο όνομα της Kate Blanchet είχε μάλιστα ακουστεί στην αρχή για την καρέκλα του σκηνοθέτη και η πολυβραβευμένη ηθοποιός σχεδίαζε να πραγματοποιήσει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο με τη συγκεκριμένη ταινία.