Η γκαλερί ΙΡΙΣ φιλοξενεί έναν ολόκληρο γλυπτό κόσμο από χάλυβα

xristina-douzeni
ΤΕΤΑΡΤΗ, 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Η Χριστίνα Δουζένη δίνει ζωή σε σκληρά υλικά κατασκευάζοντας ανθρώπινες μορφές με κύριο υλικό τον ανοξείδωτο χάλυβα.

Η Γκαλερί ΙΡΙΣ και η Μαρίζα Φασιανού εγκαινιάζουν την έκθεσης γλυπτικής της Χριστίνας Δουζένη με τίτλο Στίγμα ζωής τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου και ώρα 19.00. Στην έκθεση θα δούμε ιδιαίτερης ομορφιάς ανθρώπινες μορφές που έχουν πάρει σάρκα και οστά μέσα από μια περίτεχνη διαδικασία.

H Χριστίνα Δουζένη γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Φοίτησε Γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ρώμης και από το 1993 εκθέτει τα έργα της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αντικείμενου του έργου της είναι κυρίως η ανθρώπινη μορφή και υλικά της το μάρμαρο, ο μπρούτζος, το ξύλο, ο πολυεστέρας, το τσιμέντο. Τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τον ανοξείδωτο χάλυβα. Το υλικό αυτό είναι εξαιρετικά σκληρό και απαιτεί εξειδίκευση προκειμένου να δουλευτεί.

Η Δουζένη σχεδιάζει το μοντέλο της, επιλέγει το σχέδιο που θα χρησιμοποιήσει και το μεταφέρει στο μέταλλο. Με τη χρήση του πλάσματος, το μέταλλο κόβεται και κατόπιν τμηματικά μορφοποιείται (καμπυλώνεται, ισιώνει) προκειμένου να δημιουργηθεί ο όγκος της μορφής. Στη συνέχεια συγκολλάται και η διαδικασία αυτή συνεχίζεται μέχρις ότου να "χτιστεί" η μορφή. Όταν πια έχει ολοκληρωθεί το άγαλμα, το επεξεργάζεται περεταίρω με τον τροχό ώστε να ξαναβρεί την "ψυχή" του, τη λάμψη και τις σκιές, τα χαρακτηριστικά του ανοξείδωτου χάλυβα που το κάνουν να αλλάζει με το φως και το περιβάλλον.

 Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Μαρτίου.

Info
Ώρες λειτουργίας:Τρίτη – Παρασκευή: 12.00 – 20.00 I Σάββατο: 12.00 – 18.00
Χώρος Τέχνης ΙΡΙΣ
Αντήνορος 12 (πλησίον Κάραβελ)
τηλ.: 210-72.41.580