«Φυλακισμένα Χαμόγελα» στο εργαστήρι Μαιρηβή

katoumenoi-apo-kounia
ΤΡΙΤΗ, 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των κρατουμένων "Κανένα μωρό σε κελί", διοργανώνεται πενθήμερο ενημέρωσης και δράσης για τις μητέρες κρατούμενες στη φυλακή της Θήβας, το οποίο συνοδεύεται από τη βιωματική φωτογραφική έκθεση "Φυλακισμένα Χαμόγελα".

Σε μια περίοδο που τα ανθρώπινα δικαιώματα –και δη εκείνα των κρατουμένων- έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση, η πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων Κανένα μωρό σε κελί διοργανώνει πενθήμερη καμπάνια δράσης κι ενημέρωσης για τις μητέρες κρατούμενες στη φυλακή της Θήβας με στόχο την κατάργηση της κράτησης των κηδεμόνων βρεφών και νηπίων. Στα πλαίσια της καμπάνιας, το εργαστήρι Μαιρηβή θα φιλοξενήσει την έκθεση φωτογραφίας Φυλακισμένα Χαμόγελα όπως και παράλληλες θεματικές εκδηλώσεις από την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου έως και την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου.

Στην ενδιαφέρουσα αυτή έκθεση θα δούμε πορτρέτα κρατουμένων μανάδων με τα παιδιά τους από τις γυναικείες φυλακές Ελεώνα Θηβών, όπως αποτυπώθηκαν στο φακό του Αμερικανού φωτογράφου Javier Sirvent. Ο Sirvent δεν κατάφερε να αιχμαλωτίσει στις φωτογραφίες του ούτε ένα παιδικό χαμόγελο, καθώς τα 11 παιδιά που ζουν στις φυλακές της Θήβας έως τα τρία τους χρόνια, δεν έχουν γνωρίσει την παιδική ανεμελιά, παρά μόνο τον εγκλεισμό, το κλείδωμα και το ξεκλείδωμα της πόρτας, την αναμονή του συσσιτίου, τις φωνές από τα μεγάφωνα, τον χωρίς καμία δημιουργική απασχόληση χαμένο καθημερινό χρόνο. Παραμένουν στη φυλακή μέχρι να αποφυλακιστεί η μητέρα τους ή ακόμα χειρότερα μέχρι να συμπληρώσουν τα τρία τους χρόνια και να την αποχωριστούν έως ότου εκείνη εκτίσει την ποινή της.

Πρόσφατα ο νόμος άλλαξε, όχι όμως προς όφελος όλων των παιδιών αλλά μονάχα εκείνων των οποίων η μάνα καταδικάστηκε σε κάθειρξη έως 10 έτη. Γι’ αυτά τα παιδιά ο νομοθέτης ήταν σπλαχνικός, επιτρέποντας σε όσες μητέρες έχουν παιδί έως 8 ετών να μην το μεγαλώσουν πίσω από τα κάγκελα. Τα παιδιά, όμως, των προφυλακισμένων μανάδων ή εκείνων που έχουν καταδικαστεί σε μεγαλύτερη ποινή θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν στη φυλακή και θα αποχωριστούν τη μητέρα τους όταν γίνουν τριών ετών. Με τη νέα διάταξη εννέα γυναίκες αιτήθηκαν να αποφυλακιστούν, εκ των οποίων οι δύο κρατούνται μαζί με τα παιδιά τους στο παράρτημα της Θήβας. Οι υπόλοιπες οχτώ θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν τα παιδιά τους ως φυλακισμένα, όπως και οι επόμενες που θα έρθουν.

Η καμπάνια Κανένα μωρό σε κελί δεν αρκείται στη μερική επίλυση του προβλήματος καθώς διεκδικεί την κατάργηση της κράτησης των μανάδων, ανεξάρτητα από την ποινή που τους έχει επιδικαστεί ή εάν είναι υπόδικες.
 
Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου
18.00: Εγκαίνια της έκθεσης "Φυλακισμένα χαμόγελα"
19.00: Προβολή της τηλεταινίας "Γράμματα στην Ελευθερία" (1993), σκηνοθεσία Πηγή Δημητρακοπούλου. Το δίλημμα μιας φυλακισμένης μητέρας αν θα κρατήσει το παιδί της στη φυλακή μαζί της ή θα το αποχωριστεί δίνοντάς το για τεκνοθεσία.

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου

19.00: Συζήτηση με θέμα "Έχε το νου σου στο παιδί: Να καταργηθεί η κράτηση κηδεμόνων βρεφών και νηπίων"
Μιλούν:
Γιώργος Νικολαΐδης, διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού
Ματίνα Πούλου, ειδικός επιστήμονας, Συνήγορος του Πολίτη
Εκπρόσωπος από τη ΜΚΟ Άρσις
Πρώην κρατούμενες και συγγενείς κρατουμένων μητέρων
Παρέμβαση από τη συλλογικότητα ξεblogάρισμα
 

Ιnfo
Διάρκεια έκθεσης: 19-23 Φεβρουαρίου 2016
Eγκαίνια: Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, 18.00
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Σάββατο 20 Φεβρουαρίου-Τρίτη 23 Φεβρουαρίου
12.00 – 20.00

Εργαστήρι Μαιρηβή
Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο

Η είσοδος είναι ελεύθερη