Shapereader: μια εγκατάσταση στη Στέγη από και για τυφλούς αναγνώστες

shapereader
ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

H Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών φιλοξενεί την εγκατάσταση Shapereader, μια νέα επαναστατική γλώσσα σχεδιασμένη για την δημιουργία αφηγηματικών έργων από, και για τυφλούς αναγνώστες.

Η εγκατάσταση Shapereader είναι βασισμένη πάνω σε ένα ρεπερτόριο 210 απτικών συμβόλων που μεταφράζουν τα διαφορετικά στοιχεία της αφήγησης, όπως τους χαρακτήρες της πλοκής, τα συναισθήματα τους, τις δράσεις, τα αντικείμενα, κ.ο.κ. Οι αναγνώστες καλούνται να μάθουν να αναγνωρίζουν και να χρησιμοποιήσουν τα απτικά σύμβολα ώστε να κατανοήσουν το απτικό αφήγημα. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει τις 57 πλάκες που απαρτίζουν την ιστορία Arctic Circle, καθώς και τους πίνακες υπομνημάτων που την συνοδεύουν.

Το Shapereader παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ της Angouleme της Γαλλίας τον Ιανουάριο του 2016 και έκτοτε έχουν προγραμματιστεί διάφορες εκθέσεις ανά τον κόσμο (Γαλλία, ΗΠΑ, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Πορτογαλία, Φιλανδία, Ισραήλ, Πολωνία, Δανία και Ελβετία).

Η δημιουργία του Shapereader χορηγήθηκε από το Φιλανδικό Ίδρυμα Koneen Saatio το 2013. To Shapereader είναι ένα έργο του Ilan Manouach.

Info

Διάρκεια εγκατάστασης: Δευτέρα 22- Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016
Eίσοδος ελεύθερη
Το κάλεσμα της Δεύτερας 22 Φεβρουαρίου θα γίνει εν παρουσία δύο τυφλών ξεναγών που θα καθοδηγήσουν το κοινό στην εγκατάσταση.
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση
Συγγρού 107
Τηλ. Επικοινωνίας: 210 900 58 00