Όλες οι προβλέψεις για τα μουσικά Oscars 2016

lady-gaga-moricone
ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Μετρώντας αντίστροφα για την 88η απονομή των βραβείων Oscar, σας παρουσιάζουμε ποιοί πρηγούνται στην κούρσα και γιατί, στις δύο μουσικές κατηγορίες: καλύτερο soundtrack και καλύτερο τραγούδι.

Σε μια χρονιά διόλου χλιαρή ως προς τις μουσικές υποψηφιότητες των βραβείων Oscar, τα αδιαφιλονίκητα φαβορί παραμενουν μέχρι και σήμερα δύο: ο Εnnio Moriccone για το soundtrack του γουεστερνικού Hateful Eight (το μοναδικού Oscar που αναμένεται να δεί φέτος ο Quentin Tarantino) και, φυσικά, η Lady Gaga με το τραγούδι Til It Happens To You για το κοινωνικό ντοκιμαντέρ The Hunting Ground.

Σχετικά με την κατηγορία καλύτερο soundtrack ταινίας, φαίνεται πως ο Morricone δεν εχει ιδιαίτερο ανταγωνισμό φέτος -πλήν ίσως του Star Wars: The Force Awakens- καθώς τόσο το Carol όσο και το Bridge of Spies κρίνονται outsiders σε μια χρονιά που μάλλον θα βραβεύσει πιο δυναμικούς ήχους. Το μουσικό θέμα του Hateful Eight έχει μάλιστα ήδη κερδίσει Χρυσή Σφαίρα, γεγονός που υποδεικνύει και το δρόμο προς τα Oscars. Επάξιος αντίπαλος του Morricone είναι ο Ισλανδός Jóhann Jóhannsson  που εντυπωσίασε με το σκοτεινό μουσικό θέμα του για το Sicario: ο εκτελεστής. Ο Ισλανδός κέρδισε πέρσυ Χρυσή Σφάιρα για το The Theory of Everything, ωστόσο όλα δείχνουν πως την Κυριακή θα δει την πλάτη του Morricone.

Ο Ιταλός συνθέτης είναι τεράστια «φίρμα» στην κινηματογραφική βιομηχανία καθώς έχει δουλέψει σε μεγάλες παραγωγές όπως το Κάποτε στην Αμερική του 1984, ενώ και με τον Tarantino δεν είναι η πρώτη φορά που δουλεύει αφού έχουν συνεργαστεί για τις ταινίες Inglurious Basterds και Django. Τα μουσικά θέματα του Morricone είναι πάντα «ένα κι ένα», ωστόσο, παρά τη φήμη του και την άρτια δουλειά του, ο μεγάλος συνθέτης δεν έχει καταφέρει ακόμα να σηκώσει το χρυσό αγαλματίδιο. Φέτος όμως φαίνεται πως είναι ξεκάθαρα η χρονιά του αφού τα προγνωστικά είναι σε τέτοιο βαθμό υπέρ του που αν παίζαμε στοίχημα, η απόδοση θα ήταν 1.02.

Όσο για το Oscar καλύτερου τραγουδιού σε ταινία, εδώ κι αν είναι «ευκολάκι» να μαντέψουμε ποιος θα το σηκώσει. Ο λόγος φυσικά για τη Lady Gaga, η είσοδος της οποίας στα κινηματογραφικά/τηλεοπτικά δεοδομένα έχει προκαλέσει τεράστια αναταραχή -πάντα βέβαια με θετικό πρόσημο. Με τον αέρα μιας Χρυσή Σφαίρας καλύτερου γυναικείου ρόλου ανά χείρας (για την ερμηνεία της στην τηλεοπτική σειρά American Horror Story:Hotel), η Gaga καλπάζει ήδη προς το stage του Dolby Theater για να παραλάβει το Oscar καλύτερου τραγουδιού.

Στον τεράστιο ντόρο γύρω από το όνομά της το τελευταίο διάστημα έχουν συμβάλλει ένα μάτσο γεγονότα. Έτσι, εκτός από  την κατά γενική ομολογία πολύ καλή ερμηνεία της στην τηλεοπτική σειρά που αναφέραμε, η Gaga έχει καταφέρει να βρίσκεται μονίμως στην επικαιρότητα, εκπλήσσοντας μάλιστα θετικά τις περισσότερες φορές, όπως όταν παρουσίασε τα βραβεία Grammys -στα μάλιστα οποία εξέπληξε με το tribute στον David Bowieή  όταν τραγούδησε τον ύμνο των ΗΠΑ στο SuperBowl καθώς κι όταν μας έδειξε το τατουάζ που "χτύπησε" με τo alter ego του Bowie. Ο κυριότερος λόγος που η σταρ απασχόλησε τα media ωστόσο, ήταν η πρόσφατη παραδοχή της πως έχει πέσει θύμα βιασμού στο παρελθόν.

Έχοντας αναλάβει το ρόλο του «σταυροφόρου» προκειμένου να αναδείξει τις γιγάντιες διαστάσεις του θέματος σε παγκόσμιο επίπεδο, η Gaga τραγούδησε το υποψήφιο σήμερα για Oscar Til It Happens To You, που ακούγεται στο ντοκιμαντέρ The Hunting Ground. To film παρουσιάζει εγκλήματα σεξουαλικής κακοποίησης μέσα σε διάφορα κολλέγια των ΗΠΑ και μελετά τις επιπτώσεις στα θύματα και τις οικογένειές τους. Με το τραγούδι αυτό, η Lady Gaga στέλνει το δικό της μήνυμα σε όλους όσοι έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ενώ εφιστά την προσοχή στους υπόλοιπους για το πρόβλημα που τόσοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν. Σχετικά μάλιστα δήλωσε: «Όλοι λένε: Ουάου, μια υποψηφιότητα για Oscar. Δεν έχει να κάνει με μένα σε καμία περίπτωση όλο αυτό. Και βέβαι είναι cool το θέμα της υποψηφιότητας, ωστόσο τα Oscars ανέδειξαν το θέμα (σεξουαλική κακοποίηση) με το να προτείνουν το συγκεκριμένο κομμάτι. Τώρα όλα τα media ασχολούνται με το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης με τέτοιο τρόπο που ελπίζω ότι αξίζει η όλη συζήτηση».

Συνυποψήφια του Til It Happens To You είναι το το Earned It των The Weeknd για το Fifty Shades of Grey αλλά και το πολυσυζητημένο Writing’s On The Wall του Sam Smith για τον τελευταίο Bond φιλμ, Spectre. Παρότι δεν έχουν ελπίδες να «κλέψουν» το Oscar από την Lady Gaga, τα κομμάτια (και οι κατά καιρούς φημολογίες γύρω από αυτά και τις αντίστοιχες ταινίες) προσφέρονται για ανταγωνισμό, κάτι που σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να πούμε για τα άλλα δύο της κατηγορίας.

Η 88η τελετή απονομής των βραβείων Oscar θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στο Dolby Theatre του Hollywood με οικοδεσπότη τον Chris Rock.

Υποψηφιότητες για καλύτερο μουσικό θέμα σε ταινία:
Bridge of Spies
Carol
The Hateful Eight
Sicario
Star Wars: The Force Awakens

Υποψήφιοι για καλύτερο τραγούδι σε ταινία:
The Weeknd – ‘Earned It’ (Fifty Shades of Grey)
Lady Gaga – ‘Til It Happens To You’ (The Hunting Ground)
Sam Smith – ‘Writing’s On The Wall’ (Spectre)
J. Ralph and Antony – ‘Manta Ray’ (Racing Extinction)
David Lang – ‘Simple Song 3’ (Youth)

Σοφία Κανελλοπούλου
[email protected]