Η πρώτη transgender υποψήφια των Όσκαρ κατά του θεσμού

anohni

Rafa Rivas/AFP/Getty

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Η ANOHNI, κάποτε γνωστή ως ο τραγουδιστής Antony Hegarty, έκανε μια μακροσκελή ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, με αφορμή την υποψηφιότητα για το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού. Αφορμή στάθηκε το γεγονός πως είναι η μόνη -μαζί με άλλον έναν υποψήφιο- που δεν προσκλήθηκε από τους διοργανωτές για να ερμηνεύσει ζωντανά το κομμάτι της στην τελετή.

Η ANOHNI είναι υποψήφια για το κομμάτι Manta Ray από το ντοκιμαντέρ Racing Extinction. Είθισται οι υποψήφιοι στην κατηγορία να ερμηνεύουν ζωντανά τα κομμάτια τους τη βραδιά της τελετής. Η ίδια όμως δεν προσκλήθηκε, και θεωρεί ότι η σεξουαλική της ταυτότητα είναι υπεύθυνη για αυτό το γεγονός. Η επίσημη ανακοίνωση για αυτή την απόφαση ήταν ότι λόγω χρόνου, η εμφάνιση της δεν χωρούσε. Όμως οι μόνοι δύο που δεν προσκλήθηκαν είναι η ANOHNI και ο Νοτιοκορεάτης Sumi Jo. Αντίθετα, ο Dave Grohl, παρότι δεν είναι υποψήφιος, θα παίξει ζωντανά.

Μέσω της ανακοίνωσης της, η ANOHNI εξηγεί τους λόγους που δεν πήγε καν στην απονομή. Επισημαίνει ότι μπορεί η Ακαδημία να προσπαθεί να δείξει ένα φιλικό προφίλ σε οτιδήποτε διαφορετικό, αλλά όλο αυτό το σύστημα είναι φτιαγμένο από δισεκατομμυριούχους που βλέπουν τους καλλιτέχνες σαν τρόπαια τους, ένα αποκύημα του καπιταλισμού.

Προσθέτει ότι θεωρεί υποκριτικό να καθίσει δίπλα σε όλους αυτούς τους σταρ του Hollywood και να αντιμετωπίσει βλέμματα συμπόνιας. Ένιωσε όπως είπε θυμό και ντροπή, και πώς με αυτή την κίνηση η Ακαδημία της υπενθύμισε ότι οι transgender καλλιτέχνες θα αντιμετωπίζονται πάντα διαφορετικά. Συν όλα αυτά, λίγες μέρες αργότερα, η σεξουαλική της ταυτότητα, προστέθηκε στα trivia στην επίσημη ιστοσελίδα των Όσκαρ