Οι Μισητοί Οχτώ και το Spectre νικητές των μουσικών Οσκαρ

ladygagaoscars
ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Ο σπουδαίος μουσικός συνθέτης Ennio Morricone έδωσε στην ταινία του Tarantino το μοναδικό της βραβείο Oscar, ενώ ο Sam Smith διακρίθηκε για το τραγούδι του για την ταινία του James Bond παρά τις προβλέψεις για ξεκάθαρη νίκη της Lady Gaga στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Κατά το ήμισυ έπεσαν μέσα τα προγνωστικά για τα βραβεία Oscar στις μουσικές κατηγορίες αφού, παρά τη νίκη του απόλυτο φαβορί Ennio Morricone στην κατηγορία Καλύτερο Μουσική σε Ταινία, το έτερο φαβορί, Lady Gaga, δεν έφυγε με το θείο Oscar στο χέρι για το Καλύτερο Τραγούδι σε ταινία. Έτσι, παρά το ότι το Til It Happens To You που τραγούδησε η σταρ στο ντοκιμαντέρ The Hunting Ground είχε ισχυρό momentum λόγω της ρητορικής που άνοιξε για τη σεξουαλική κακοποίηση, η Gaga έχασε το πολυπόθητο βραβείο από το Sam Smith που ερμήνευσε το κομμάτι Writing’s on the Wall για την ταινία Spectre. O Smith που είχε διακριθεί και με Χρυσή Σφαίρα για το συγκεκριμένο κομμάτι, αφιέρωσε το βραβείο στην LGBT κοινότητα. Θυμίζουμε πως ο νεαρός Βρετανός είχε εξοργίσει τα διεθνή media με την προβοκατόρικη δήλωσή του ότι δεν είχε ακούσει το ομώνυμο κομμάτι που κυκλοφόρησαν οι Radiohead για την ταινία Specte τα περασμένα Χριστούγεννα.

Ο Smith «έκλεψε» το βραβείο από το απόλυτο φαβορί της βραδιάς, τη Lady Gaga, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως της έκλεψε και τη δόξα. Η τραγουδίστρια κέρδισε γι ακόμη μια φορά τις εντυπώσεις με τη συγκινητική ερμηνεία της στο Til It Happens To You κατά τη διάρκεια της τελετής. Nτυμένη στα λευκά, η σταρ τραγούδησε αισθαντικά το κομμάτι παίζοντας πιάνο ενώ πίσω της εμφανίστηκαν δεκάδες άνθρωποι, οι οποίοι ενωμένοι σαν γροθιά έδωσαν το δικό τους μήνυμα στα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης- όπως η Gaga και πιο πρόσφατα η Kesha- αφυπνίζοντας παράλληλα τους θεατές για το φλέγον θέμα που έχει πάρει γιγάντιες διαστάσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και αλλού.

Σχετικά με το βραβείο καλύτερης μουσικής σε ταινία, εδώ οι προβλέψεις δεν έπεσαν καθόλου έξω καθώς ο σπουδαίος δημιουργός -και σταθερός συνεργάτης του Tarantino τα τελευταία χρόνια- Ennio Morricone τιμήθηκε για τις μουσικές συνθέσεις του στην ταινία Μισητοί Οχτώ. Ο συνθέτης έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τεράστια ονόματα της κινηματογραφικής βιομηχανίας, ωστόσο δεν είχε ποτέ διακριθεί με το χρυσό αγαλματίδιο. Ο Ιταλός δημιουργός άφησε πίσω του τους άξιους συνυποψήφιούς του για τις ταινίες Carol, Star Wars και Siccario και H Γέφυρα των Κατασκόπων.

Η μουσική θριάμβευσε σε ακόμη μια κατηγορία, και συγκεκριμένα σε αυτήν του Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, καθώς το βραβείο απέσπασε το ντοκιμαντέρ για τη χαώδη ζωή της αδικοχαμένης Amy Winehouse. Το Amy διατρέχει τη σύντομη αλλά απίστευτα επιτυχημένη πορεία της τραγουδίστριας που μέσα από μόλις δύο δίσκους κατάφερε να μπει στο πάνθεον των σπουδαιότερων εκπροσώπων της σύγχρονης μουσικής βιομηχανίας αφού στη σύντομη καριέρα της πάντρεψε αρμονικά τη soul με τη jazz και τη ρετρο-ποπ.