Flora Graeca: Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη παρουσιάζει ένα σπάνιο θησαυρό για την ελληνική χλωρίδα

gennadeios3
ΤΡΙΤΗ, 08 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

H έκθεση Flora Graeca ανοίγει σήμερα (8 Μαρτίου) τις πόρτες της στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα για να προβάλλει έναν από τους σπουδαιότερους πολιτιστικούς θησαυρούς της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας.

Flora Graeca σημαίνει Ελληνική Χλωρίδα. Η σπάνια και γεμάτη κρυμμένους θησαυρούς ελληνική χλωρίδα, που αντικατοπτρίζει τον πλούτο και την ποικιλότητα του φυσικού κόσμου της Μεσογείου. Όλος αυτός ο πλούτος και η ομορφιά, που βρίσκονται παντού γύρω μας αλλά ελάχιστοι αναγνωρίζουν, παρακίνησε, στα τέλη του 18ου αιώνα, τον Άγγλο καθηγητή Βοτανικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, John Sibthorp, να εξορμήσει στη χώρα μας και να δημιουργήσει ένα μνημειώδες 10τομο έργο με τον τίτλο Flora Graeca, μια βοτανολογική «Βίβλο», στην οποία περιέχονται 966 υδατογραφίες από τα αποξηραμένα φυτά που συνέλεξε ο Sibthorp και φιλοτέχνησε ο Αυστριακός καλλιτέχνης Ferdinand Bauer.

Η Flora Graeca είναι το σπανιότερο και πολυτιμότερο επιστημονικό βιβλίο βοτανικής, το οποίο προέρχεται από την εποχή των ξένων φιλελλήνων περιηγητών στον ελλαδικό χώρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ένα έργο που στοίχισε τη ζωή στον ίδιο τον Sibthorp, εξαιτίας των κακουχιών και των λοιμωδών νόσων της ελληνικής υπαίθρου, αλλά και ολόκληρη την περιουσία του εύπορου Άγγλου βοτανολόγου, καθώς το έργο χρειάστηκε 34 χρόνια προκειμένου να δημοσιευθεί (1806-1840).

Τα ταξίδια του Sibthorp στην, ανεξερεύνητη για τους Δυτικούς, Ελλάδα των προεπαναστατικών χρόνων, έφεραν για πρώτη φορά στο φως της Επιστήμης και της Φυσικής Ιστορίας, είδη φυτών άγνωστα και καταγεγραμμένα μόνο μέσα σε αρχαίες αφηγήσεις και συγκεχυμένες περιγραφές των ομηρικών, κλασικών και ύστερων χρόνων της αρχαιότητας, από τον Όμηρο, τον Αριστοτέλη, τον Θεόφραστο, τον Διοσκουρίδη και άλλους.

Η έκθεση απευθύνεται στο ευρύ κοινό, με έμφαση στους μαθητές και τους νέους, με σκοπό τη διάδοση της συναρπαστικής ιστορίας των ταξιδιών του Sibthorp, τη μετάδοση της αγάπης του για το φυσικό πλούτο που μας περιβάλλει και την κατανόηση της λεπτής ισορροπίας και της σχέσης φύσης και ανθρώπου.

Στην έκθεση, η οποία διοργανώνεται στους χώρους του Αναγνωστηρίου της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, παρουσιάζεται υλικό από τις συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης που επικεντρώνονται στη Φυσική Ιστορία. Φυτικά δείγματα από τα herbarium του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και από την ιστορική συλλογή του Πανεπιστημίου Αθηνών πλαισιώνουν το συγκεκριμένο υλικό.

Η έκθεση θα παρουσιάσει, επίσης, τέσσερα πρωτότυπα ζωγραφικά έργα της Νίκης Γουλανδρή και ένα ανάλογο μαντήλι, το οποίο σχεδίασε η ίδια για τον Οίκο Hermès. Ένα object του Ηλία Λαλαούνη, εμπνευσμένο από την έκδοση «Αγριολούλουδα» της Νίκης Γουλανδρή δίνει έναν διαφορετικό τόνο στην έκθεση. Τέλος, παρουσιάζεται και ένα επιτοίχιο ημερολόγιο της Α.Τ.Ε. του 1989, με θέμα τη Flora Graeca, από το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς.

Στα εγκαίνια της έκθεσης θα μιλήσουν η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης, Δρ. Μαρία Γεωργοπούλου και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Οικοφυσιολογία Φυτών στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Σοφία Ριζοπούλου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Παράλληλες εκδηλώσεις ιδιαίτερης σημασίας

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης, κεντρική σημασία κατέχουν οι ομιλίες επιστημόνων, ακαδημαϊκών και ειδικών ιστορικών μελετητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα φωτίσουν πολλαπλές πτυχές της πολυσήμαντης διάστασης της Flora Graeca. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα της Γενναδείου www.gennadius.gr

Σχετικά με τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς θησαυρούς της Ελλάδας. Τα περισσότερα από 120.000 σπάνια βιβλία, χειρόγραφα, αρχεία και έργα τέχνης που διαθέτει φωτίζουν τον ελληνισμό, την Ελλάδα και τους γειτονικούς πολιτισμούς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Με σεβασμό στο όραμα του ίδιου του ιδρυτή της, Ιωάννη Γεννάδιου, και με τη σημαντική βοήθεια πολλών ανθρώπων στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Βιβλιοθήκη αποτελεί ένα παγκόσμιο κέντρο για τη μελέτη της ελληνικής ιστορίας, λογοτεχνίας και τέχνης, όχι μόνο της αρχαίας και βυζαντινής, αλλά και της σύγχρονης.

Info

Εγκαίνια έκθεσης: 8 Mαρτίου
Διάρκεια έκθεσης: 8 Mαρτίου-30 Ιουνίου

Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή: 9.00-17.00
Πέμπτη: 9.00-20.00
Σάββατο: 9.00-14.00
Κυριακή: κλειστά

Για την οργάνωση ξεναγήσεων σε γκρουπ, θα πρέπει να επικοινωνείτε στο 210-72.10.536 (εσ. 101).