Χωρίς αυτές τις frontwomen, οι μπάντες τους δεν θα ήταν ίδιες

florence-welch
ΤΕΤΑΡΤΗ, 08 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Διαλέξαμε και σας παρουσιάζουμε 5 εμβληματικές frontwomen που θα μπορούσαν να σταθούν άνετα και μόνες τους στο stage. Ή που χωρίς αυτές καμία από τις παρακάτω μπάντες δε θα ήταν αυτό που ξέρουμε.

Florence - Florence + The Machine

Η πρώτη προτεινόμενη επιλογή του Google, όταν πληκτρολογείς Florence Welch είναι η λέξη στυλ. Διόλου περίεργο καθότι η Florence είναι μια σελίδα μόδας από μόνη της. Το ψηλόλιγνο κορίτσι με το λευκό δέρμα, τα κόκκινα μαλλιά και το θεατρικό boho στυλ υπνωτίζει μονομιάς. Η αιθέρια παρουσία της σε συνδυασμό με την «από καρδιάς» ερμηνεία και την ηλεκτρική ενέργεια που απελευθερώνει onstage έχουν αναγάγει τη Florence Welch σε είδωλο της avant-gard indie rock/pop και τους Florence + The Machine σε μια από τις καλύτερες μπάντες της γενιάς μας. Χωρίς τη Welch, δε θα υπήρχαν οι Florence + The Machine όπως τους ξέρουμε σήμερα. Πιθανότατα δε θα τους είχαν αφήσει να εξελιχθούν τα στεγανά της μουσικής βιομηχανίας που θα τους περιόριζαν σε χώρους τέχνης και σνομπ γκαλά -πάντως σίγουρα όχι σε κάτι εμπορικό. Κι αυτή είναι η επιτυχία της Florence Welch αφού, παντρεύοντας αρμονικά τα μπαρόκ και soulful pop στοιχεία του γκρουπ με την εμφάνισή της, κατάφερε να ορίσει απ' την αρχή τί είναι εμπορικό, αλλάζοντας έτσι πλήρως το τοπίο της παγκόσμιας μουσικής.

Annie Lennox – Eurythmics

Το όνομα της Annie Lenox έγινε γρήγορα (και εύλογα) συνώνυμο των Eurythmics. Καλλιτεχνική, δημιουργική και πομπώδης προσωπικότητα, η Annie Lennox έφερε στη μόδα το ανδρόγυνο look, επαναπροσδιορίζοντας το στυλ και το performance. Ήταν σα να λέμε η Lady Gaga των 80s, μια superstar, ένα τεράστιο κεφάλαιο για τo μουσικό duo και για τη μουσική γενικότερα. Γιατί μπορεί ο Dave Stewart να διέθετε τη φωνή, η Lenox όμως διέθετε το πρόσωπο και τη σκηνική παρουσία που οι Eurythmics χρειάζονταν για να γίνουν αυτό που έγιναν.

Beth Gibbons – Portishead

Είναι σχεδόν περιττό να εξηγήσουμε γιατί η Beth Gibbons αξίζει μια θέση σε αυτή τη λίστα. Το ανυπέρβλητο ταλέντο της ξεπερνά κάθε επιχείρημα. Όταν ακούς Portishead, ξέρεις πως ακούς κάτι τόσο ονειρικό και βαθύ που είναι σχεδόν εξωκοσμικό. Οι ωμοί, σκοτεινοί στίχοι των Portishead σε συνδυασμό με  τη σπαρακτική ερμηνεία της Gibbons δεν αφήνουν τρίχα ασήκωτη. Παρότι δεν είναι γεννημένη για το stage (στην πραγματικότητα σπάνια εμφανίζεται live), όταν ανεβαίνει το κατακτά. Είναι λες και προσπερνά ένα τεράστιο φορτίο πόνου κάθε φορά που ξεστομίζει ένα στίχο. Λες και ο χρόνος σταματά για να δώσει χώρο στη μουσική να κατακλύσει κάθε συναίσθημα. Χρειάζεται απίστευτη δύναμη, ειλικρίνεια και αυτογνωσία για να μιλήσει κανείς τόσο βαθιά στην ψυχή με ένα τραγούδι. Στοιχεία που η Beth Gibbons διαθέτει στο έπακρο.

Karen O – Yeah Yeah Yeahs

Η Karen O είναι μια φιγούρα που δεν περνάει απαρατήρητη: στιλπνό μαύρο καρέ, κατακόκκινο κραγιόν, εξεζητημένη εμφάνιση και ξεχωριστή φωνή αποτελούν τα εργαλεία της φαρέτρας της -και των Yeah Yeah Yeahs κατ’ επέκταση. Δεν είναι τυχαίο ότι το signature style της «ξεσήκωσαν» όλα τα indie κορίτσια των 00s που σέβονταν τον εαυτό τους. Ευτυχώς, το φανταχτερό art rock περιτύλιγμα της Karen O συνοδεύεται από μια τεράστια φωνή που «βάζει κάτω» πολλές από τις «μαζικής παραγωγής» pop stars της μουσικής βιομηχανίας. Η Karen O μετουσιώνει την ουσία των Yeah Yeahs τόσο καλά που αναμφίβολα δε θα μπορούσε να μπει άλλη στη θέση της.

Debbie Harry  - Blondie

Με μια εμφάνιση αλά Faye Dunaway και απίθανo στυλ, η Debbie Harry ταυτίστηκε τόσο πολύ με το γκρουπ των 70s που οι φανς συχνά πίστευαν πως το όνομά της είναι πράγματι Blondie. Ωστόσο, δεν ήταν η κλασική περίπτωση «από φωνή, κορμάρα» αφού μπορούσε να προσαρμόσει άνετα τις ευέλικτες φωνητικές της χορδές σε μια τεράστια παλέτα ήχων, από ντίσκο και ροκ μέχρι την αναδυόμενη τότε new wave, το είδος που οι Blondie «πήραν προσωπικά» και κατάφεραν να εισάγουν στη δυτική μουσική. Κοινός παρονομαστής σε όλα η μοναδική ερμηνευτική ηδυπάθεια της Debbie Harry, το σεξ απίλ και το αξεπέραστο στυλ της που διαφήμιζε από εξώφυλλο σε εξώφυλλο. Η τρομερή frontwoman έφτασε σε σημείο να «χρεώνεται» την επιτυχία των Blondie αφού σε κάθε της live εμφάνιση μάγευε το κοινό με τα πολύχρωμα φορέματα, το χαρακτηριστικό eye liner στα μεγάλα μάτια της και τις χορευτικές φιγούρες της. Κάτι τέτοιο δεν έγινε σε καμία περίπτωση τυχαία ή κατά λάθος αλλά αντιθέτως με πλήρη συνείδηση των υπόλοιπων μελών του γκρουπ, οι οποίοι και έδιναν έμφαση στη μουσική τους και όχι στο promo. Γι αυτό, είχαν τη Debbie Harry άλλωστε.

Σοφία Κανελλοπούλου
[email protected]