Ακούσαμε το νέο cd των Mechanimal

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Τρίτο album για την Αθηναϊκή μπάντα, με εμφανή την αλλαγή πλεύσης, με νέα μέλη και καινούργιες ηχητικές κατευθύνσεις.

Οι Mechanimal με τα δύο προηγούμενα albums τους κατάφεραν να αποτυπώσουν ηχητικά το αστικό τοπίο, στην πιο σκοτεινή και μυστηριώδη μορφή του, με τις industrial μελωδίες τους και τα βαριά φωνητικά του Freddie F.

Τώρα, η σύνθεση είναι αλλαγμένη, αφού πέρα από τον ιθύνοντα νου Γιάννη Παπαϊώαννου, επιστρέφει ο αρχικός κιθαρίστας Τάσος Νικογιάννης, όπως και ο έτερος κιθαρίστας Κώστας Ματιάτος, ενώ στα drums βρίσκεται ο Αντώνης Χαραλαμπίδης. Η πιο εμφανής αλλαγή είναι προφανώς αυτή των φωνητικών, αφού επιστρατεύεται η Ελένη Τζαβάρα ή Etten (πρώην τραγουδίστρια των Film). Μαζί, δημιουργούν ένα album στο οποίο το σκοτάδι και η ανατριχίλα αχνοφαίνονται, αλλά ο ορίζοντας ανοίγει σε ένα φωτεινό και χρωματιστό τοπίο. Μια συνεργασία που φαίνεται ότι αλλάζει και τους Mechanimal αλλά και την Τζαβάρα, με τους πρώτους να ανοίγονται σε πιο pop και shoegaze επιρροές και τη δεύτερη να “ρίχνει τους τόνους” στα φωνητικά της, με αποτέλεσμα να ακούγεται πολύ διαφορετική. Ευδιάκριτη η αλλαγή και των δύο από το “Radio On”, το πρώτο single, αρκετά uptempo σε σχέση με ότι τους έχουμε συνηθίσει. Η συνέχεια περιλαμβάνει αιθέριες στιγμές, όπως το “Sunlight” ή βουτιά στον λυρισμό, με το “Thistlemilk”. O ηλεκτρισμός είναι πάντα παρών σε κομμάτια όπως το “Sextant”  ή το “χαοτικό” “Illuminations”.

Το “ΔΠΔ” στέκεται ως ακρωνύμιο του ΔΙΠΟΔΟ και αναφέρεται στο στίχο “giving names to stars”. Ως σύνολο αντιπροσωπεύει το υπαρξιακό ταξίδι ενός δίποδου ζώου, που εκπροσωπεί, σύμφωνα με τους ίδιους, το υπαρξιακό ταξίδι κάθε δίποδου θηλαστικού, όπου τα όνειρα αποκαλύπτουν επιθυμίες και φόβους, που δεν τους γνωρίζουμε, αλλά παίζουν σημαντικό ρόλο στο να μας βοηθάνε συνειδητά ή υποσυνείδητα στο να αντιμετωπίζουμε τη ζωή. Και αυτό ακριβώς κάνουν οι Mechanimal σε αυτό το album. Εξερευνούν άγνωστα ηχητικά τοπία, μπολιάζουν τον ηλεκτρισμό με τις κιθάρες, με εξαιρετική μαεστρία και αφήνουν τον ακροατή να θέλει κι άλλο. Ελπίζουμε να συνεχίσουν να είναι μια συνεχής εξελισσόμενη δύναμη. 

Άλμπουμ: ΔΠΔ
Καλλιτέχνης: Mechanimal
Label: Inner Ear

Ροζίνα Αράπη