Δισκοκριτική: «50 Words for Snow» Kate Bush

diskokritiki-50-words-for-snow-kate-bush

ΤΡΙΤΗ, 27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Το νέο άλμπουμ της ταλαντούχας και πασίγνωστης Bρετανίδας καλλιτέχνιδας Kate Bush, «50 Words for Snow», -δεύτερη δουλειά της με καινούργιο υλικό μέσα σε 19 χρόνια- αποτελεί έναν από τους καλύτερους δίσκους της καριέρας της, αλλά και της χρονιάς που κλείνει.

Το 1993, που βγήκε το «The Red Shoes» έκανε ένα διάλλειμα από την μουσική, το οποίο διέκοψε μόνο το 2005, όταν κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Aeriel». Μέσα στο 2011 κυκλοφόρησε το «Director's Cut», το οποίο απαρτίζεται από νέες ηχογραφήσεις παλιότερων τραγουδιών και αποτελεί ένα πείραμα ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας που αμέσως βρήκε την απήχηση που του άξιζε.

Η 53άχρονη δημιουργός -που υπήρξε ανέκαθεν πρωτοποριακή και το ιδιοσυγκρασιακό στιλ της επηρέασε τις γυναίκες ερμηνεύτριες όσο καμία άλλη- δυστυχώς δεν πρόκειται ποτέ ξανά να εμφανιστεί ζωντανά, σύμφωνα με δηλώσεις της.

Η αναμφισβήτητα πιο δυναμική και εκκεντρική ερμηνεύτρια και συνθέτρια των τελευταίων 30 χρόνων -γνωστή σε όλους μας για τα εξαιρετικά ασυνήθιστα φωνητικά της, εκτελώντας πολλές φορές δικούς της στίχους τραγουδιών με προσωπικά, φιλοσοφημένα χαρακτηριστικά- δείχνει να περνάει μία από τις δημιουργικότερες φάσεις της και το αποδεικνύει περίτρανα με το «50 Words for Snow».

Το άλμπουμ περιέχει λίγα στον αριθμό αλλά πολύ καλά κομμάτια μεγάλης διάρκειας –από έξι έως δεκατρία λεπτά- με την χαρακτηριστική φωνή της Kate να συνδυάζεται άψογα με το πιάνο και τα drums.

Η αρχή γίνεται με χαλαρό έως υποτονικό «Snowflake», τραγούδι στο οποίο κεντρικά φωνητικά εκτελεί ο δεκατριάχρονος γιός της Bush, Bertie. To πιάνο εκπέμπει ήχους κρυστάλλινους και καθοδηγεί τον ακροατή μέσα σε ένα ταξίδι μιας νιφάδας χιονιού που φεύγει από τον παράδεισο για να βρεθεί στο χέρι ενός ανθρώπου. Ακολουθούν τα «Lake Tahoe» και «Misty» με πολύπλοκες χορωδιακές συνθέσεις που κλιμακώνονται σαν ερωτικά ραντεβού.

Το «Wild Man» με τα φιλοσοφημένα λόγια, ντύνεται από μια μελωδική ενορχήστρωση και τοποθετείται αυτόματα μέσα στα καλύτερα singles που ακούσαμε μέσα στο 2011.

Ο Elton John έρχεται να συναντήσει την Kate Bush στο ατμοσφαιρικό «Snowed in at Wheeler Street», αποτελώντας ένα πολύ εκφραστικό ντουέτο συνοδευόμενο από χαλαρωτικό ηλεκτρονικό υπόβαθρο το οποίο θα μας πάει στο ομότιτλο κομμάτι του άλμπουμ, όπου πενήντα φανταστικές λέξεις -διαφορετικές μεταξύ τους- προσπαθούν να περιγράψουν το χιόνι, πλησιάζοντας την ολοκλήρωση της χειμωνιάτικης ειρήνης, κατά τους Εσκιμώους.

Η πανέμορφη μπαλάντα «Among Angels», στην οποία κυματίζει η καθαρή φωνή της Kate Bush και οι ήχοι του πιάνου της, κλείνει ανάλαφρα και ιδιαίτερα τις επτά μακροσκελείς, αλλά απλές συνθέσεις, του καλοφτιαγμένου «50 Words for Snow», καταφέρνοντας να δημιουργήσει στον ακροατή αναμνήσεις από περασμένες πιο αθώες εποχές και ηλικίες, με έντονη την μαγευτική χιονισμένη αύρα των Χριστουγέννων. Σίγουρα, πρόκειται για μελωδίες που δημιουργούν την αίσθηση ότι κάποιος πέρασε, αφήνοντας πατημασιές στο φρέσκο χιόνι.

Καλλιτέχνης: Kate Bush

Album: «50 Words for Snow»

Label: Fish People

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης