Who is Who: Red Hot Chili Peppers

who-is-who-red-hot-chili-peppers

ΠΕΜΠΤΗ, 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Η Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου του 2012 είναι μια ημέρα που ήδη σκεφτόμαστε και που σίγουρα θα θυμόμαστε. Οι Red Hot Chili Peppers θα είναι στο Ολυμπιακό Στάδιο ΟΑΚΑ και εμείς δεν μπορούμε να είμαστε πουθενά αλλού. Το click@Life σας προετοιμάζει με μια μικρή αναδρομή στη μέχρι τώρα πορεία τους.

Χρόνια περιμένουμε να τους δούμε ζωντανά στη χώρα μας και ο ερχομός τους είναι πια γεγονός. Περιμένοντας να έρθει η ημέρα που σίγουρα θα μας μείνει αξέχαστη, ας θυμηθούμε μερικά σημεία της πολυετούς πορείας τους.

- Ελάχιστα rock συγκροτήματα της δεκαετίας του ’80 κατέρριψαν τόσους πολλούς μουσικούς φραγμούς παραμένοντας απόλυτα αυθεντικοί. Και οι Red Hot Chili Peppers σίγουρα, είναι ένα από αυτά. Δημιουργώντας ένα μεθυστικό νέο μουσικό στυλ, που συνδύαζε funk, punk, rock και επιπρόσθετα, πλαισιωνόταν από το πλεονέκτημα μιας εκρηκτικής σκηνικής παρουσίας- οι Peppers προκάλεσαν από το ξεκίνημά τους τη γένεση πολλών μιμητών, κατορθώνοντας να παραμείνουν ηγετικές φυσιογνωμίες του είδους, ακόμα και όταν χάραξε ο 21ος αιώνας.

- Πολυπλατινένιοι και πολυβραβευμένοι συγκαταλέγονται στα πιο πετυχημένα rock συγκροτήματα. Με περισσότερα από 70 εκατομμύρια albums σε πωλήσεις, έχουν κερδίσει 7 βραβεία Grammy σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες -ανάμεσα στις οποίες και αυτές του Best Album Rock για το «Stadium Arcadium», του Best Rock Performance By a Duo or Group για το «Dani California», του Best Rock Song για το «Scar Tissue» και του Best Hard Rock Performance With Vocal για το «Give It Away». Από τον Απρίλιο του 2012 θα δεσπόζουν στο πάνθεον του Rock And Roll Hall of Fame.

- Αποτελούνται σήμερα από τον τραγουδιστή Anthony Kiedis, τον μπασίστα Flea, τον ντράμερ Chad Smith και τον κιθαρίστα Josh Klinghoffer.

- Τα θεμέλια της μπάντας έχουν τις ρίζες τους στην σχολική φιλία των Anthony Kiedis, Michael Balzary και Hillel Slovak, όταν φοιτούσαν σε Γυμνάσιο της Καλιφόρνια, τέλη της δεκαετίας του ’70, αρχές του ’80. Και ενώ οι Balzary και Slovak διέθεταν τα φόντα για μια αξιόλογη μουσική πορεία –στην τρομπέτα και την κιθάρα, αντίστοιχα- ο Kiedis εστίαζε τότε στην ποίηση και την υποκριτική. Ο Slovak εκπαίδευσε τον Balzary στο μπάσο και οι δύο μαζί ενθάρρυναν τον Kiedis να αρχίσει να ενσωματώνει την ποίησή του στην μουσική, κάτι το οποίο σύντομα έκανε.

- Με έντονες επιρροές από την punk σκηνή του Λος Άντζελες που γνώριζε άνθηση, όπως και από τη funk, το τρίο ξεκίνησε να προβάρει με έναν ακόμα φίλο, τον ντραμίστα Jack Irons, και οδηγήθηκε στη δημιουργία των Tony Flow & the Miraculously Majestic Masters of Mayhem. Στις αρχές των ’80s άρχισαν ζωντανές εμφανίσεις. Επί σκηνής, πρόσθεσαν στοιχεία υποκριτικής και άλλα τεχνάσματα –όπως ημίγυμνες εμφανίσεις- καθορίζοντας το προσωπικό τους στίγμα.

- Το 1983, ο Balzary άρχισε να χρησιμοποιεί το όνομα Flea και το γκρουπ άλλαξε το όνομά του σε αυτό με το οποίο έγινε διάσημο.

- Η φήμη τη μπάντας άρχισε γρήγορα να διαδίδεται και αυτό οδήγησε σε συμβόλαιο με την EMI. Αλλά, προτού αρχίσουν να δουλεύουν το ντεμπούτο album τους, οι Flea και Kiedis ήρθαν αντιμέτωποι με μια μεγάλη απογοήτευση. Οι Slovak και Irons αποχώρησαν, προκειμένου να επικεντρωθούν στους What Is This. Το κενό συμπλήρωσαν ο Jack Sherman στην κιθάρα και ο Cliff Martinez στα ντραμς. Με αυτή τη σύνθεση κυκλοφόρησε το πρώτο album, το 1984.

- Ωστόσο, η απουσία των δύο αρχικών μελών έγινε εμφανής, καθώς το album δεν κατάφερε να αιχμαλωτίσει τη λάμψη των ζωντανών εμφανίσεων. Παρόλη τη δισκογραφική αποτυχία, το γκρουπ άρχισε να δημιουργεί ένα σώμα πιστών οπαδών.

- Το 1985, οι What Is This διαλύθηκαν και οι Slovak και Irons επέστρεψαν στους Peppers. Αποτέλεσμα ήταν το «Freaky Styley», με παραγωγό τον George Clinton. Σαφώς βελτιωμένο συγκρινόμενο με το προκάτοχό του, παρέμενε ωστόσο σε κατώτερο επίπεδο από αυτό των ζωντανών εμφανίσεων. Το πρόβλημα λύθηκε με το «The Uplift Mofo Party Plan», του 1987. Η δουλειά αυτή ήταν η πρώτη που τράβηξε την προσοχή των charts, και φρόντισαν να την ακολουθήσει ένα χρόνο αργότερα το EP «The Abbey Road».

- Μόλις όμως, η επιτυχία άρχισε να κοιτά κατάματα τους Peppers, η τραγωδία χτύπησε την πόρτα τους, με τον Slovak να φεύγει από τη ζωή, εξαιτίας υπερβολικής δόσης ηρωίνης, στις 25 Ιουνίου του 1988.

- Μέσα στο θρήνο για τον χαμό του Slovak, ο Irons έφυγε –για δεύτερη και οριστική- φορά από τους κόλπους του σχήματος, ενώ ο Kiedis –που, επίσης, έδινε την δική του προσωπική μάχη ενάντια στην εξάρτηση από τη χρήση ουσιών- και ο Flea αποφάσισαν με πείσμα να συνεχίσουν. Μετά από μία πρώτη αποτυχία νέας σύνθεσης, στοιχεία πολλά υποσχόμενων αντικαταστατών εντοπίστηκαν στα πρόσωπα των John Frusciante και Chad Smith.

- Το ανανεωμένο πλέον σχήμα των Peppers αποδείχθηκε σωστό, καθώς το album «Mother’ s Milk» του 1989, έγινε αμέσως μεγάλη επιτυχία.

- Πλέον γνώριζαν ότι η επόμενη κυκλοφορία θα ήταν η σημαντικότερη της καριέρας τους. Έτσι, χρησιμοποίησαν ένα εκπληκτικό στούντιο, και με παραγωγό τον Rick Rubin δούλεψαν το εκπληκτικό «Blood Sugar Sex Magik», το πρώτο με την Warner Bros. Το album έγινε τεράστια επιτυχία, αμέσως μόλις κυκλοφόρησε, τον Σεπτέμβριο του 1991 –αγγίζοντας το υπερβολικό νούμερο των 7 εκατομμυρίων πωλήσεων, μόνο στις ΗΠΑ- και συμπεριελάμβανε επιτυχίες όπως τα «Give It Away» και «Under the Bridge».

- Ωστόσο, δεν ήταν όλα ρόδινα. Όπως ο προκάτοχός του, έτσι και ο Frusciante εξαρτήθηκε από τα ναρκωτικά και αιφνίδια εγκατέλειψε την μπάντα στις αρχές του 1992, στη μέση περιοδείας. Τη θέση του πήρε τελικά ο πρώην κιθαρίστας των Jane’s Addiction, Dave Navarro.

- Μετά από τετραετές διάλειμμα, ο χρονικά καθυστερημένος διάδοχος του «Blood Sugar Sex Magik», το «One Hot Minute», κυκλοφόρησε το 1995. Αν και επιτυχημένο, απέτυχε να χαίρει της λάμψης του προκατόχου του, καθώς έγινε εμφανές στη διάρκεια της συνοδευτικής περιοδείας, ότι ο Navarro δεν ταίριαζε με την μπάντα. Αποχώρησε στις αρχές του 1998.

- Ο Frusciante, μετά την αποχώρησή του, κυκλοφόρησε δύο ασήμαντες δουλειές, αν και παράλληλα κυκλοφορούσαν φήμες ότι ήταν άστεγος και βουτηγμένος στα ναρκωτικά. Μετά από προσπάθεια απεξάρτησης, και αφήνοντας πίσω τους δαίμονές του, επανήλθε δριμύτερος και δέχθηκε την πρόσκληση των Peppers να ενταχθεί, και πάλι, στο σχήμα τους.

- Το album της επανένωσης, το «Californication», αποδείχθηκε τεράστια, λαμπερή επιτυχία και επιβεβαίωσε τους Peppers ως μια από τις κορυφαίες alternative rock μπάντες. Κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1999, πουλώντας περισσότερα από 15 εκατομμύρια αντίτυπα. Έντονα ξεχώρισαν τα «Otherside», «Californication» και «Scar Tissue», με το τελευταίο να κερδίζει το βραβείο Grammy το 2000, ως το Best Rock Song. Επίσης, το «Parallel Universe» μπήκε στα Τop 40 charts, χωρίς να έχει κυκλοφορήσει σε single.

- Επέστρεψαν στο στούντιο τον Νοέμβριο του 2001 και μέχρι το καλοκαίρι του 2002 είχαν έτοιμο το μελωδικό «By the Way». Ακολούθησε το γεμάτο επιτυχίες διπλό «Stadium Arcadium», το 2006. Από αυτό γεννήθηκαν τα κορυφαία «Dani California» -με 14 εβδομάδες παραμονής στο νούμερο 1- και «Tell Me Baby» και «Snow (Hey Oh)» που κατέλαβαν την πρώτη θέση αμέσως μόλις κυκλοφόρησαν.

- Μετά από εκτεταμένη συνοδευτική περιοδεία, έκαναν ένα επίσης, εκτεταμένο διάλειμμα και τα μέλη του γκρουπ κυνήγησαν τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα και φιλοδοξίες. Ο Frusciante κυκλοφόρησε το «The Empyrean» το 2009, την περίοδο που έφυγε από την μπάντα. Αντικαταστάτης του ήταν ο Josh Klinghoffer, που έπαιζε την δεύτερη κιθάρα στην περιοδεία του «Stadium Arcadium».

- Το πρώτο άλμπουμ του Klinghoffer με την μπάντα είναι το «I’ m with You» που κυκλοφόρησε στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού. Με αυτό και με όλες τις λαμπρές τους στιγμές, τους περιμένουμε να έρθουν. Και αφού χρόνια τώρα τους περιμένουμε, δεν μένει….παρά να κάνουμε λίγη ακόμα υπομονή. Όσο μακριά και αν είναι ο Σεπτέμβρης….ο χρόνος μετρά πια αντίστροφα!

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης