Katerine Duska: "Πιστεύω πολύ στην αγάπη, αλλά και στη δύναμη του έρωτα και τη διάρκειά του"

duska-2
ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Η Katerine Duska, λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του «Σταυρού του Νότου» για να μας μαγέψει και πάλι με την αισθαντική και ταξιδιάρικη φωνή της, μιλά στο click@life και μεταξύ άλλων μάς προτείνει να δινόμαστε σε αυτό που αγαπάμε, γιατί ίσως έτσι γίνουμε ακόμη πιο χρήσιμοι.

φωτογραφίες: Elen Aivali

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Καναδά, ενώ στα 16 της ήρθε στην Ελλάδα. «Ήταν μια απόφαση των γονιών μου, οι οποίοι αγαπούσαν πολύ την Ελλάδα κι επιθυμούσαν να επιστρέψουν. Λόγω ηλίκιας έπρεπε να ακολουθήσω κι εγώ». 

Πότε συνειδητοποίησες ότι θες να ασχοληθείς με τη μουσική; 

«Σπούδαζα νομική, αλλά μού ήταν ένα αντικείμενο πολύ ξένο και δεν μπορούσα να με φανταστώ να το εξασκώ επαγγελματικά. Ήταν, επίσης, κάτι το οποίο απαιτούσε πἀρα πολύ χρόνο και αφοσίωση και δεν ήθελα, από ένα σημείο και μετά, να στερώ αυτόν τον χρόνο από τη μουσική, η οποία απαιτούσε την ίδια προσήλωση».

Ποιος είναι ο ήχος που σε αντιπροσωπεύει;

«Νομίζω πως σαν είδος μουσικής κατατάσσεται κάπου ανάμεσα σε indie-pop και neo-soul. Μου αρέσει να το αποκαλώ soulful pop».

Τι σε ώθησε να ακολουθήσεις το δρόμο αυτό και τι σε κάνει να συνεχίζεις; 

«Η σκέψη ότι ο χρόνος μας είναι πολύτιμος κι ότι πρέπει να φροντίζουμε να τρέφουμε τις ψυχές μας μέσα από τους κόπους μας. Από μικρή πίστευα ότι πρέπει να κυνηγάμε αυτό που αγαπάμε και όφειλα στον εαυτό του, τουλάχιστον, την προσπάθεια αυτή».

Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική, αλλά διστάζει;

«Ότι η επαγγελματική αποκατάσταση και η οικονομική σταθερότητα δεν διασφαλίζεται σε κάνενα χώρο πλέον. Ας δοθούμε τουλαχιστόν σε αυτό που αγαπάμε. Ίσως έτσι γίνουμε ακόμη πιο χρήσιμοι».

Η καλύτερη συμβουλή που έδωσαν σ’ εσένα όταν έκανες τα πρώτα σου βήματα στο χώρο; 

«Να αντιμετωπίζω τις καταστάσεις με περισσότερο χιούμορ».

Ποιες δυσκολίες έχεις αντιμετωπίσει στην μουσική σου πορεία ;

«Το θέμα του βιοπορισμού είναι σίγουρα από τα πιο βασικά. Και το ότι έρχεσαι συνέχως αντιμέτωπος με όλες σου τις ανασφάλειες. Ωστόσο, καλείσαι να τις λύσεις ή να τις αξιοποιήσεις δημιουργικά οπότε είναι κομμάτι της μαγείας και αυτό».

Έχεις δηλώσει φαν της 60s-70s περιόδου. Τι συναισθήματα σου δημιουργεί αυτή η εποχή;

«Λατρεύω τη μουσική που δημιουργήθηκε εκείνη την εποχή και το γεγονός ότι συνδέθηκε με κοινωνικοπολιτικά κινήματα. Χαρακτηρίζεται από πολύ νεύρο σε συνδυασμό με ευαισθησία, πάθος και συλλογική διάθεση. Αγαπώ πολύ και τον κινηματογράφο εκείνης της εποχής, ειδικότερα τον γαλλικό και τρελαίνομαι για τα ρούχα! Με εκφράζει αισθητικά πολύ όλη η περιόδος».

Οι στίχοι σου είναι αποτέλεσμα βιωματικών εμπειριών; 

«Κυρίως, ναι, άλλα όχι μόνο. Έχω γράψει και για εμπειρίες που δεν έχω ζήσει, αλλά που θα ήθελα να ζήσω».

Με αφορμή το τραγούδι σου Somebody, μίλησέ μας για τον ρόλο που παίζουν στη δική σου ζωή η αγάπη κι ο έρωτας.

«Το κομμάτι εστιάζει στις άμυνες απέναντι στον έρωτα και εκφράζει τις σκέψεις μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Η αγάπη για μένα είναι η ύψιστη αρετή και οι άνθρωποι που αγαπώ είναι πάνω από οτιδήποτε άλλο. Πιστεύω πολύ στην αγάπη, πιστεύω όμως και στη δύναμη του έρωτα και στη διάρκεια του».

«Cause everything that surrounds you constantly blocks your light» - Σου έχει συμβεί κάτι παρόμοιο; Κι αν ναι, πώς το αντιμετώπισες; 

«Είναι πάρα πολλές οι καθημερινές προσλαμβάνουσες που μας απομακρύνουν από την αλήθεια. Απαιτεί σθένος να αντισταθεί κανείς στο ρεύμα που δημιουργεί όλη αυτή η κατευθυνόμενη πληροφόρηση. Ο στίχος αναφέρεται στην εύρεση προσωπικής φωνής, στην αποδοχή της διαφορετικότητας και στη διάνθιση της μοναδικότητας. Για μένα είναι μια μόνιμη προσπάθεια. Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής οδηγήθηκα και στη μουσική».

Αγαπημένο σου κομμάτι αυτήν την περίοδο;

«Το κομμάτι που σιγοτραγουδάω συνέχεια αυτές τις μέρες είναι το "Ελα κοντά μου" του Παύλου Παυλίδη».

Πες μας θετικά και αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα σου.

«Τα θετικά προτιμώ να τα λένε οι άλλοι για μένα! Στα αρνητικά θα έλεγα πως είναι η αναβλητικότητα, η δραματικότητα, το άγχος, η πολλή σκέψη και μια στοιχειώδης απειθαρχία, που με χαρακτηρίζει κυρίως σε θέματα διατροφής και ύπνου».

Αγαπημένη φράση ή μότο ζωής; 

«It's always darkest before the dawn».

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

«Εμφανιζόμαστε στον Σταυρό του Νότου, την Πέμπτη, στις 31 Μαρτίου και παράλληλα βρισκόμαστε στη φάση του pre-production του επόμενου βίντεο κλιπ».

Την Katerine Duska μπορείτε να ακολουθήσετε μέσω διαδικτύου σε facebook και instagram.

Μαρία Πορτοκαλάκη
[email protected]