Δισκοκριτική: «Lulu» Lou Reed & Metallica

diskokritiki-lulu-lou-reed-kai-metallica-metallica

ΔΕΥΤΕΡΑ, 02 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Ο Αμερικανός τραγουδιστής, συνθέτης και κιθαρίστας Lou Reed, μαζί με το αγαπημένο συγκρότημα των Metallica υπογράφουν το άλμπουμ «Lulu» υλοποιώντας μια συνύπαρξη που άνετα θα μπορούσε χαρακτηριστεί ως η πιο πιο rock συνεργασία της χρονιάς που μόλις μας άφησε.

Όλα ξεκίνησαν πριν από μια διετία, όταν ο 70άχρονος πλέον Lewis Allen «Lou» Reed πρότεινε στα μέλη των Metallica να συνεργαστούν.

Ήταν Οκτώβριος του 2009, όταν για τις ανάγκες της 25ης επετείου του Rock and Roll Hall of Fame, οι Metallica μοιράστηκαν την σκηνή του Madison Square Garden της Νέας Υόρκης με θρύλους όπως οι Ray Davies, Lou Reed αλλά και ο Ozzy. Εκεί, ο αγέραστος ρόκερ, μετά τη συναυλία έκανε την πρόταση στους Metallica.

Η ιδέα που έμεινε αρκετό καιρό στο περιθώριο και άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά στις αρχές του 2011, όταν ο Reed πρότεινε την επαναηχογράφηση μερικών ακυκλοφόρητων κομματιών σε μορφή demos, τα οποία είχε εμπνευστεί από τα έργα Earth Spirit (1895) και Pandora’s Box (1904) του Γερμανού θεατρικού συγγραφέα Frank Wedekind, που είχαν ως κεντρική ηρωίδα τους μια κακοποιημένη χορεύτρια ονόματι Lulu.

Σύμφωνα με τον ίδιον τον Reed, η Lulu ήταν μια ανεστραμμένη εικόνα της Εύας, με ανεξέλεγκτη εκδικητική μανία και ακόμα πιο αχαλίνωτη ερωτική λαγνεία. Μετά λοιπόν, από την ενθουσιώδη αποδοχή του project από την αμερικανική δυναμική μπάντα, το «Lulu» έγινε το άλμπουμ που έχει προκύψει από τον πιο απρόβλεπτο συνδυασμό.

Το άλμπουμ απαρτίζεται από 2 cd. Στο πρώτο συνυπάρχουν έξι τραγούδια διάρκειας σαράντα λεπτών, ενώ στο δεύτερο, τέσσερα μόλις τραγούδια, που έχουν διάρκεια σαράντα επτά λεπτών. Στο «The View» -με το οποίο ξεκινά η ακρόαση- οι Metallica θυμίζουν έντονα Sabbath, ενώ ο Reed απαγγέλει ακατάπαυστα στα «Pumping Blood» και «Mistress Dead» που ακολουθούν, με απίστευτα γρήγορες κιθάρες να συνυπάρχουν με ήχους μεταλλαγμένων πλήκτρων.

Ο σκληρός ήχος δεν χάνεται στο «Iced Honey», το οποίο θα μπορούσε πολύ εύκολα να προέρχεται από τα άλμπουμ «Load» –«Reload», ενώ το «Cheat On Me» έχει καθαρά πειραματικό χαρακτήρα. Είναι πολλοί αυτοί που θα σκεφτούν, πως αν ήταν μπροστά η φωνή του James Hetfield –η οποία ακούγεται πολύ λίγο σε κάποιες στιγμές του άλμπουμ- το αποτέλεσμα θα ήταν σαφώς καλύτερο.

Το «Frustration» και το ακουστικό «Little Dog» με την μελαγχολική αφήγηση καταλήγουν στα απίστευτα riffs του «Dragon», που μας οδηγούν στο όμορφο 19άλεπτο «Junior Dad», με το οποίο κλείνει το μουσικό εγχείρημα «Lulu».

Ο Lou Reed, της avant-garde σκηνής της Νέας Υόρκης και των Velvet Underground –του πιο αιρετικού ροκ συγκροτήματος που υπήρξε ποτέ– και οι Metallica, η μπάντα του καταιγιστικού hard rock με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο, μας δίνουν δέκα τραγούδια, 90 λεπτά μουσικής με στίχους που μιλούν για την απώλεια, τη ζήλεια, τη βία και την εκδίκηση.

Πολλοί είναι αυτοί που έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την δουλειά αποτυχημένη, με τους κόσμους των Metallica και του Reed να μην συναντιούνται πουθενά. Εμείς ακούσαμε και θα ακούσουμε ξανά τα νέα τραγούδια, που όπως λέει ο Lou Reed θα αποτελέσουν τον κοινό παρονομαστή σε μια σειρά από παραστάσεις και shows που θα έχουν την υπογραφή του και την σφραγίδα των Metallica.

Το άλμπουμ αποτελεί ένα ξεχωριστό project, αρκετά διαφορετικό από τα συνηθισμένα και θα ήταν καλό να περιμένουμε να δούμε πως μπορεί να λειτουργήσει και επί σκηνής. Πραγματικά, θα ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη -λίγο πριν ή και μετά την εμφάνιση του Anthony Kiedis και της παρέας του- να γινόταν και μια live παρουσίαση για το «Lulu» και στη χώρα μας. Μακάρι!

Καλλιτέχνης: Lou Reed & Metallica

Album: «Lulu»

Label: Warner Bros/Vertigo

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης