Δισκοκριτική: «Crazy clown time» David Lynch

diskokritiki-crazy-clown-time-david-lynch

ΔΕΥΤΕΡΑ, 09 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Ο 66χρονος οραματιστής σκηνοθέτης David Lynch κυκλοφόρησε τον πρώτο σόλο δίσκο του, με τίτλο «Crazy clown time», ενώ στο ντεμπούτο του ως μουσικός παίζει κιθάρα και τραγουδά στα περισσότερα κομμάτια του album.

Ο Lynch, ένας από τούς πιο σημαντικούς σύγχρονους καλλιτέχνες, είναι γνωστός στο ευρύ κοινό σίγουρα από τον χώρο του κινηματογράφου όπου έχει διαπρέψει με μια πλειάδα ταινιών μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και φυσικά μεγάλου μήκους έργα.

Ο δημιουργός έχει κατά καιρούς υπάρξει και ηθοποιός, ενώ παράλληλα ασχολείται με τον σχεδιασμό, τις κατασκευές (εγκαταστάσεις) και τη ζωγραφική. Tον τελευταίο καιρό είχε πιο προσωπική επαφή με τη μουσική, αποτέλεσμα της οποίας είναι το «Crazy clown time», όπου η δημιουργική εκκεντρικότητά του Aμερικανού σκηνοθέτη συναντά το αλλόκοτο πνεύμα του εκτός σινεμά, σε μια μελωδική μορφή τέχνης, που η εξερεύνησή του τώρα μόλις αρχίζει.

Το album -που κινείται μεταξύ jazzy και synth με πλούσιους ήχους ηλεκτρονικής έντασης- ανοίγει με το «Pinky’ s Dream» με μια δυνατή συμμετοχή, αυτή της Karen O. Για την συνεργασία με την τραγουδίστρια των Yeah Yeah Yeahs, ο David Lynch αναφέρει: «Η Karen κάθισε και διάβασε τους στίχους για μισή ώρα ενώ εμείς παίζαμε ταυτόχρονα το τραγούδι. Xωρίς να χάσει χρόνο μπήκε στο στούντιο για την ηχογράφηση. Όταν άκουσα το κομμάτι έτοιμο ένιωθα ότι βρισκόμουν στον παράδεισο. Η φωνή της όταν λέει «Pinky»... με κάνει να δακρύζω».

Το φορτωμένο μπιτ «Good Day Today», που δεν προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο, μας περνάει στο γεμάτο αργές και βαριές συγχορδίες «So Glad» που αποκαλύπτει τη διάθεση του καλλιτέχνη για πειραματισμό και αυτοσχεδιασμό. Το «Noah’ s Ark» περιγράφει μια σκοτεινή νύχτα και μας περνάει στα «Football Game» και το απόλυτα κινηματογραφικό «I Know» για να μεταφερθούμε για επτάμισι περίπου λεπτά στον μακρόσυρτο φουτουριστικό μονόλογο του «Strange and Unproductive Thinking».

Η γέφυρα του album φέρει τον τίτλο «The Night Bell With Lightning» και μας βοηθά να περάσουμε στην απέναντι μεριά, όπου εναλλάσσονται με μεγάλη ευκολία ήχοι, στίχοι και ακούσματα που θα μπορούσαν με ευκολία να ταξιδέψουν στον χρόνο, και να ντύσουν μουσικά πολλές σκοτεινές ταινίες. «Stone’ S Gone Up», «These Are My Friends», «Speed Roadster», «Movin’ Up» και «She Rise Up» μετατρέπονται σε ηχητικά τοπία με χαλαρούς ρυθμούς, απαγγελίες και ρομποτικά φωνητικά για να συνθέσουν ένα περίεργο φινάλε σε μια ασυνήθιστη δημιουργία, που σε προκαλεί να την ακούσεις μέχρι και το τελευταίο τραγούδι.

Το «Crazy clown time» αντανακλά σίγουρα μέρος της προσωπικότητας του David Lynch, ενώ το μυστικό για μια καλή ακρόαση του album είναι να εξεταστούν-ακουστούν τα κομμάτια σαν αυτόνομες μουσικές ιστορίες, που η καθεμία έχει το δικό της ανεξάρτητο, ξεχωριστό σενάριο.

Καλλιτέχνης: David Lynch

Album: «Crazy clown time»

Label: Sunday Best

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης