Who is Who: George Michael

who-is-who-george-michael

ΔΕΥΤΕΡΑ, 09 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Παραμονές Χριστουγέννων εξήλθε από νοσοκομείο της Βιέννης, ύστερα από επικίνδυνη μάχη τεσσάρων εβδομάδων, εναντίον βαριάς μορφής πνευμονίας. Αυτή η περιπέτεια υγείας, πέρα από την ακύρωση της περιοδείας του, «αρρώστησε» πολλούς θαυμαστές του. Σαν φάρμακο χωρίς παρενέργειες, συνιστούμε τη «χορήγηση» μιας γρήγορης ματιάς στην καριέρα του.

Όλοι γνωρίζουν τον George Michael. Ή τουλάχιστον… έτσι νομίζουν! Σίγουρα είναι παγκόσμιο είδωλο, διεθνής καλλιτέχνης υψηλών προδιαγραφών και οι πωλήσεις του ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια albums. Έχει βρεθεί στην κορυφή των charts από την Αυστρία έως την Αυστραλία.

Έχει γεμίσει στάδια από το Τόκυο έως την αμερικανική Τάμπα της Φλόριντα. Επαναπροσδιόρισε την δημοφιλή μουσική με το ντεμπούτο σόλο album του «Faith», το 1987 και συνέχισε με μια πρωτοποριακή, γερά θεμελιωμένη και απεριόριστα επιτυχημένη διαδρομή.

- Προικισμένος με καλή εμφάνιση, ωραία φωνή και ταλέντο στη σύνθεση ελκυστικών μελωδιών που συνδυάζονταν αρμονικά με χορευτικούς ρυθμούς, ωριμάζοντας έγινε αξιοσέβαστος αστέρας, μολονότι ενώ είχε κατακτήσει την κορυφή βρέθηκε αντιμέτωπος με προσωπικές και επαγγελματικές δυσκολίες.

- Γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου του 1963, με το όνομα Γεώργιος Κυριάκος Παναγιώτου, σε προάστιο του Βόρειου Λονδίνου. Ο πατέρας του, Ελληνοκύπριος ιδιοκτήτης εστιατορίου Κυριάκος Παναγιώτου, άλλαξε το όνομά του σε Jack Michael, όταν μετανάστευσε στην Αγγλία, την δεκαετία του ’50.

- Στις αρχές της εφηβείας του, μετακόμισαν στο Μπούσεϊ του Χαρτφορσάιρ, όπου γνώρισε τον συμμαθητή του Andrew Ridgeley, με τον οποίο έγιναν φίλοι. Και οι δυο ασχολούνταν με τη μουσική και το 1979 σχημάτισαν την ska μπάντα Executive, που δεν είχε διάρκεια, αλλά τους έδωσε μια γεύση τόσο των δυνατοτήτων τους όσο και δημοσιότητας, την οποία χρησιμοποίησαν για να σχηματίσουν το 1981 το pop ντουέτο των Wham!

- Τα πρώτα, άγουρα demos των Wham! εντυπωσίασαν επαγγελματίες της Innervision, μιας ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας που υπέγραψε συμβόλαιο μαζί τους.

- Το 1982, με το «Fantastic» εισέβαλλαν πανηγυρικά στα βρετανικά pop charts και πέτυχαν αμερικανικό δισκογραφικό συμβόλαιο με την Columbia. Σύντομα εγκατέλειψαν την ασύμφορη Innervision και προχώρησαν σε παγκόσμιο συμβόλαιο με τη Sony.

- Το δεύτερο album τους, το «Make It Big» του 1984, τους μεταμόρφωσε σε καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας, με τα «Wake Me Up Before You Go-Go», «Everything She Wants», «Careless Whisper» και «Freedom» να γίνονται τεράστιες επιτυχίες σε Αγγλία, Ευρώπη και ΗΠΑ.

- Οι Wham! έγιναν σύντομα ένα από τα σπουδαιότερα σχήματα του πλανήτη, και το 1985 ήταν το πρώτο pop γκρουπ του δυτικού κόσμου που περιόδευσε στην Κίνα.

- Ωστόσο, ο Michael εκδήλωσε μια φιλοδοξία που ξεπερνούσε την τεράστια επιτυχία των Wham! και το single «Careless Whisper» κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Wham! Featuring George Michael», κηρύσσοντας ανεπίσημα την έναρξη ατομικής πορείας.

- Το 1986, μετά την κυκλοφορία του σόλο single «A Different Corner», οι Wham! ανακοίνωσαν τη διάλυσή τους και αποχαιρέτησαν τους φίλους τους με μία sold out συναυλία στο Στάδιο Wembley του Λονδίνου.

- Ο Michael δεν καθυστέρησε να επικοινωνήσει το απόλυτα προσωπικό του στίγμα και το 1987 κυκλοφόρησε το πρώτο του album, «Faith». Υπέγραψε ο ίδιος την σύνθεση, την παραγωγή και την επιμέλεια και το αποτέλεσμα ξεπέρασε το φαινόμενο των Wham!, καθώς μέσα από το album αυτό γεννήθηκαν singles τεράστιας επιτυχίας.

Σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται, πέρα από το ομότιτλο του album κομμάτι, τα εκπληκτικά «I Want Your Sex», «Father Figure» και Kissing a Fool», ενώ οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 20 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, πλησιάζοντας τα δέκα εκατομμύρια μόνο στις ΗΠΑ. Ο Michael συνόδευσε το album με μια σειρά από σέξι ύφους videos υψηλής αισθητικής, καθώς και με περιοδεία 137 συναυλιών, σε 19 χώρες, σε διάστημα 16 μηνών.

- Το «Faith» τον καθιέρωσε ως είδωλο της pop. Επιπλέον, μέσα από τα ντουέτα «Wrap It Up» και «Don't Let the Sun Go Down on Me» με τον Elton John καθώς και το «I Knew You Were There (Waiting For Me)» με την Aretha Franklin απεδείχθη ότι έχαιρε και της αναγνώρισης βετεράνων της μουσικής.

- Το 1990 κυκλοφόρησε το «Listen Without Prejudice, Vol. 1», μια δουλειά εμφανώς περισσότερο μελαγχολική, πνευματώδη και προσωπική συγκρινόμενη με την προηγούμενη. Εστιάζοντας, πιθανότατα, στην μουσική, παρά στην εικόνα του, αρνήθηκε να εμφανιστεί σε videos και να οργανώσει περιοδεία. Το album είχε καλή εμπορική διαδρομή, όχι όμως τόσο καλή όσο αυτή του «Faith» και ο Michael δυσαρεστήθηκε με τη Sony.

Προχώρησε μάλιστα, σε μήνυση και οδηγήθηκε σε μακρόχρονη και δαπανηρή διαμάχη που έληξε συμβιβαστικά το 1995, με τον Michael να υπογράφει με την πρωτοεμφανιζόμενη Dreamworks Records στις ΗΠΑ και με την Virgin για τον υπόλοιπο κόσμο. Μέσα σε αυτό το διάστημα κυκλοφόρησε ένα live EP με υλικό που εκτέλεσε μαζί με τα εναπομείναντα μέλη των Queen το 1992, σε μια συναυλία αφιερωμένη στον Freddie Mercury.

- Το 1992, η βρετανική «Sunday Times» τον συμπεριέλαβε στους πλουσιότερους άνδρες της Μεγάλης Βρετανίας.

- Το 1996, κυκλοφόρησε την τρίτη σόλο δουλειά του, το «Older», που ακολουθούσε ηχητικά τη διαδρομή του προκατόχου του.

- Το 1998, κυκλοφόρησε το διπλό «Ladies and Gentlemen: The Best of George Michael», μια ανθολογία από σόλο δουλειές αλλά και ηχογραφήσεις των Wham!, που εμπεριείχε κι ένα νέο κομμάτι, το «Outside».

- Το «Outside» –καθώς και το video του- δημιουργήθηκε ως απάντηση σε ένα περιστατικό που ενεπλάκη ο τραγουδιστής. Συγκεκριμένα, ο Michael συνελήφθη στο Λος Άντζελες, για εκδήλωση άσεμνης συμπεριφοράς σε δημόσια τουαλέτα. Λίγο αργότερα, και αφού η σύλληψή του είχε γίνει πρωτοσέλιδο παγκοσμίως, δήλωσε δημόσια ότι είναι ομοφυλόφιλος. Επίσης, αποκαλύφθηκε ότι το «Jesus to a Child», από το «Older», γράφτηκε για πρώην σύντροφό του, που έφυγε από τη ζωή το 1993, από αιτία σχετιζόμενη με το AIDS.

- To 1999 κυκλοφόρησε παγκοσμίως από την Virgin –λήγοντας την συνεργασία με την Dreamworks- το γεμάτο διασκευές «Songs from the Last Century».

- To 2002 κυκλοφόρησε το single «Freek», με το κοινό να αναμένει τo επερχόμενο album. Ωστόσο, το «Patience» κυκλοφόρησε δυο χρόνια μετά, και μάλιστα από δισκογραφική στενά συνδεδεμένη με την Sony, την Epic. Ο Michael δήλωσε ότι ήθελε αυτό να είναι το τελευταίο του εμπορικό album, προσθέτοντας ότι επιθυμεί να κυκλοφορήσει μελλοντικό υλικό διαδικτυακά, με τα κέρδη να πηγαίνουν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

- Το επετειακό «Twenty-Five» κυκλοφόρησε το 2008, για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 25 ετών στην δισκογραφία.

- Λίγο πριν γιορτάσει τα 25 δισκογραφικά του χρόνια, το 2006 και το 2007 συνελήφθη για παραβάσεις σχετιζόμενες με ναρκωτικά στην Αγγλία. Επίσης, το 2010 εξέτισε ποινή φυλάκισης τεσσάρων εβδομάδων, εξαιτίας οδήγησης υπό την επήρεια κάνναβης.

- Η ακύρωση της τρέχουσας περιοδείας «Symphonica», συνδέθηκε από ορισμένους με άλλες ακυρώσεις. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Michael αποχώρησε από το Royal Albert Hall στο Λονδίνο, εξαιτίας ιογενούς λοίμωξης, ενώ το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια συναυλιών στην Πράγα, εισήχθη στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό. Ωστόσο, εκπρόσωπος του ξεκαθάρισε πως η τελευταία του περιπέτεια αφορούσε πνευμονία και πως οτιδήποτε άλλο διαδόθηκε είναι αβάσιμο και αναληθές.

- Φανερά καταβεβλημένος και συγκινημένος, ο Michael μίλησε στους δημοσιογράφους την παραμονή των Χριστουγέννων, έξω από το σπίτι του. Αναφερόμενος στο ότι επέζησε είπε: «πιστεύω ότι κάποιος νομίζει πως έχω ακόμα κάποια δουλειά να επιτελέσω».

Και εμείς βεβαίως, δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε απόλυτα με αυτόν τον «κάποιο», όποιος και αν είναι...

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης