Αν ζούσε, ο Kurt Cobain σήμερα θα γινόταν 50 ετών

kurt-cobain
ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Στις 5 Απριλίου του 1994, ο μύθος της grunge ροκ μπήκε στο «κλαμπ των 27», πλάι στο Jimi Hendrix και τον Jim Morrison. Με αφορμή τα σημερινά του γενέθλια, κάνουμε μια ανασκόπηση στη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία του Kurt Cobain.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ CLICKATLIFE ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ 2017

Ο Kurt Cobain ήταν μόλις 27 χρονών όταν πήρε την καραμπίνα και σημάδεψε το κεφάλι του. Το σώμα του βρέθηκε τρεις μέρες μετά την -κατά πολλούς αμφισβητούμενη- αυτοκτονία του στο πάνω μέρος του γκαράζ του σπιτιού του στο Σιάτλ. Δίπλα στο άψυχο σώμα του κειτόταν η φονική καραμπίνα και ένα σημείωμα αυτοκτονίας στο οποίο αποχαιρετούσε τους φανς του -ενώ σε υποσημείωση αποχαιρετούσε και την γυναίκα του, Courtney Love, αλλά και την κόρη τους.

Ο frontman των Nirvana κατάφερε στα λίγα χρόνια της καριέρας του και τα ακόμα λιγότερα της ζωής του να προσωποποιήσει τον ήχο που έμεινε στη ιστορία της μουσικής ως grunge ροκ. Από το 1991 και το τεράστιο χιτ «Smells Like Teen Spirit» που τάραξε για τα καλά τα νερά τής τότε μουσικής βιομηχανίας, οι 20άρηδες της Αμερικής βρήκαν στη μουσική των Nirvana και τη φωνή τού Cobain ακριβώς αυτό που έψαχναν: την απόλυτη έκφραση του νεανικού θυμού και κυνισμού που ένιωθαν για τα όσα συνέβαιναν έξω στον κόσμο και μέσα στην ψυχή τους.

Το success story των Nirvana ήταν ένα τεράστιο win win, καθώς οι φανς ζούσαν κι ανέπνεαν μέσα από τη μουσική τους, ενώ οι Nirvana έκαναν αυτό που γούσταραν βγάζοντας ταυτόχρονα εκατομμύρια δολάρια. Όλα αυτά μέχρι τον αιφνίδιο θάνατο τού 27χρονου Cobain, του ατίθασου και αυτοκαταστροφικού νέου που τίναξε μέσα σε μια μέρα τα πάντα στον αέρα. Μαζί, και τον ίδιο του τον εαυτό.

Ο θάνατός του σόκαρε εκατομμύρια ανθρώπους, ωστόσο δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Το τελευταίο τραγούδι που έγραψε ο Cobain ήταν το προφητικό «I Hate Myself and Want to Die» για το οποίο, όταν ρωτήθηκε, δήλωσε πως δεν είναι παρά ένα αστείο. Τα γεγονότα ωστόσο κραύγαζαν από μόνα τους πως κάτι δεν πάει καλά. Χαρακτηριστικά, τρεις μήνες πριν από το θάνατό του, ο Cobain είχε πει στο περιοδικό Rolling Stone ότι περιεργαζόταν μια απόπειρα αυτοκτονίας. Δύο μήνες μετά από αυτό, κατανάλωσε υπερβολική δόση χαπιών και σαμπάνιας, καταλήγοντας σε κώμα, στο οποίο παρέμεινε για τέσσερις μέρες.

Λίγο μετά το θάνατο του Cobain, η μητέρα του, Wendy O’Connor, είπε πως ο γιος της αγνοούταν για έξι μέρες πριν βρεθεί τελικά νεκρός μέσα στο ίδιο του το σπίτι. «Τώρα πια έφυγε και μπήκε σε αυτό το ανόητο κλαμπ», είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας τους πρόωρους θανάτους διάφορων ροκ σταρ, όπως ο Jimi Hendrix και ο Jim Morrison. «Του είπα να μην μπει σε αυτό το κλαμπ», προειδοποιούσε η O'Conor σαν κάτι να διαισθανόταν.

Η παιδική ηλικία του Kurt Cobain υπήρξε σημαντικό κεφάλαιο για τη μετέπειτα πορεία του. Ο ίδιος απέδιδε πολλά από τα προσωπικά του γερά τραύματα. Αποκορύφωμα αυτών, τα μόνιμα αισθήματα μοναξιάς και ματαιότητας. Από μικρός έγινε «μπαλάκι», μετακομίζοντας από συγγενή σε συγγενή με αποτέλεσμα στο τέλος να καταλήξει μόνος. Μια τέτοια οδυνηρή εμπειρία ήταν από μόνη της αρκετή για να αφήσει στην παιδική ψυχή του ιδιαίτερα τραυματικές κηλίδες: συναισθηματική αστάθεια, ανασφάλεια, αποξένωση, θυμό, ευαισθησία.

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε από μικρός ήδη, ήρθαν και κάθισαν σαν μόνιμες πληγές που εκφράστηκαν μέσα από την ποίηση, τη ζωγραφική και τη μουσική. Αυτά ήταν τα όπλα του Cobain για να αντιμετωπίσει τη ζωή και, κυρίως, τον εαυτό του. Μεγαλώνοντας, άρχισε να εθίζεται στα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Η γυναίκα του, Courtney Love, έκανε χρήση ηρωίνης, παρασύροντας και σε αυτό τον εθισμό τον αδύναμο Kurt. Οι δυο τους προσπάθησαν να απεξαρτηθούν από τα δεσμά του εθισμού πολλές φορές, χωρίς καμιά να τα καταφέρνουν. Ούτε καν όταν το 1992 ήρθε στη ζωή η κόρη τους, Frances Bean.

O θάνατος του Kurt Cobain παραμένει μέχρι και σήμερα γροθιά στη στομάχι. Ένα άλυτο μυστήριο που πολλοί συνεχίζουν να εξετάζουν, καθώς η ετυμηγορία της αυτοκτονίας δε τους είναι αρκετή για να χωνέψουν το πρόωρο τέλος του αναρχικού ήρωα της grunge. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, ο Cobain έφυγε παίρνοντας μαζί του τα συναισθήματα μιας ολόκληρης γενιάς. Άφησε όμως πίσω του την πιο αγνή κληρονομιά του. Αυτήν που μέσα από τη μουσική του γεννά συναισθήματα  ξανά και ξανά σε κάθε άκουσμα, με τον ίδιο τρόπο που τα γεννούσε, όταν ο Cobain βρισκόταν στη σκηνή. 

Σοφία Κανελλοπούλου
[email protected]

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ CLICKATLIFE ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ 2017