«Σύναψη 2»: η Μπιενάλε επιστρέφει

anter-konstraksion
ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη Τύπου για το δεύτερο μέρος της Μπιενάλε, "Σύναψη 2", που θα διαρκέσει από τις 15 έως τις 24 Απριλίου και ιδού τί καταγράψαμε.

Λίγο μετά τις 11.00 ξεκίνησε σήμερα (14 Απριλίου) η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου για τη δεύτερη κατά σειρά κορύφωση της Μπιενάλε 2015-2017 “ΟΜΟΝΟΙΑ” με τίτλο «Σύναψη 2: Επαναπροσδιορίζοντας την κριτική των Θεσμών – Από τη σκοπιά του Νότου». Η συνέντευξη έλαβε χώρα στο κτίριο του «Συν Αθηνά» επί της οδού Αθηνάς -απέναντι ακριβώς από τη Βαρβάκειο αγορά- το νέο χώρο που παραχώρησε ο Δήμος Αθηναίων στην Μπιενάλε για τις δράσεις της. «Εγκαινιάζουμε έναν καινούργιο πόλο συνάφειας, διαλόγου και δημιουργικότητας νέων ανθρώπων», δήλωσε ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος άνοιξε τη συζήτηση της συνέντευξης Τύπου.

Συστήνοντας στο κοινό τον ανακαινισμένο χώρο, ο κ. Καμίνης μίλησε για τη σπουδαιότητας της συνέργειας εν μέσω κρίσης και για τον καθοριστικό ρολο της τέχνης για την αναβίωση της πόλης μέσα από την προσέλκυση νέων κατοίκων. Συνεχίζοντας, ο κ. Καμίνης διαβεβαίωσε πως ο δήμος Αθηναίων θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό της Μπιενάλε όχι μόνο μέσα από την παραχώρηση κτιρίων, αλλά και μέσα από την προσφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας. Όπως δήλωσε, η πόλη χρειάζεται ανθρώπους δημιουργικούς και με όραμα προκειμένου να σταθεί ξανά στα πόδια της, όπως μόλις 30 χρόνια πριν.

Το πάνελ συμπλήρωσαν τα ιδρυτικά μέλη της Μπιενάλε, Ξένια Καλπακτσόγλου και Πολύδωρος Καρυοφύλλης (Poka-Yio), ο διευθυντής προγράμματος Athens Biennale 2015-2015 Massimiliano Mollona, καθώς και συντελεστές από τους συνεργαζόμενους φορείς Εθνικό Θέατρο και Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Τον λόγο, μετά τον κ. Καμίνη, πήρε ο Massimiliano Mollona, ο οποίος μίλησε για τη σημασία της ενότητας και της δημιουργίας δεσμών, έννοιες που απορρέουν από την «ομόνοια».  Ο κ. Mollona ευχαρίστησε τον δήμο Αθηναίων για την «φανταστική συνεργασία που, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα επεκταθεί κι άλλο» (sic), καθώς και για την παραχώρηση του κτιρίου, το οποίο θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος των δράσεων της Σύναψης 2. Τελειώνοντας το λόγο του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής μίλησε για το νέο μοντέλο που προτείνει η Ελλάδα στην παγκόσμια σύγχρονη τέχνη, το μοντέλο δηλαδή της συνεργασίας και του διαλόγου μεταξύ δημιουργών καθώς και της σύνδεσης τάσεων, θεσμών και απόψεων, κάτι που στην «post-crisis Αθήνα» (sic) αναδεικνύεται σε υψίστης σημασίας.

Εκ μέρους της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, η κα. Κάτια Αρφαρά, καλλιτεχνική διευθύντρια στους τομείς του χορού και του θεάτρου της Στέγης, μίλησε με θερμά λόγια για τη αγαστή συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων, τονίζοντας πως τέτοιους είδους σημαντικές συνέργειες ενισχύουν την καλλιτεχνική ζωή στην πόλη, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ενδυνάμωση της κοινωνίας πολιτών. Στο ίδιο αισιόδοξο κλίμα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κ. Στάθης Λιβαθινός είπε πως το Εθνικό Θέατρο είναι και θα συνεχίσει να είναι κοντά στο δήμο Αθηναίων και τη Μπιενάλε, για μια «ανήσυχη και ελεύθερη δημιουργία που κομμάτι κομμάτι μπορεί τελικά να αλλάξει κάτι στη ζωή μας» (sic).

Photo: Nyssos Vasilopoulos
Ορμώμενος από τη φράση αυτή του κου Λιβαθινού, ο κος Καρυοφύλλης πήγε τη συζήτηση ένα βήμα παραπέρα, σημειώνοντας ότι, μετά από οχτώ χρόνια κρίσης, η Αθήνα έχει μετατραπεί σε ένα εργαστήριο ιδεών και κοινών ζυμώσεων, όπου οι δημιουργοί είναι παρόντες φιλτράροντας μέσα από την κριτική ματιά τους τις εξελίξεις και συστήνοντας προτάσεις προς συζήτηση. Μιλώντας για το ήθος της Μπιενάλε αλλά και υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας με τον δήμο Αθηναίων και τους έτερους φορείς εν μέσω μιας δύσκολης πραγματικότηταςν όπως η σημερινή, η κα Καλπακτσόγλου μίλησε για τον αναστοχασμό και τη δημιουργική αποδόμηση που διέπει το μοντέλο της Athens Biennale από το 2007 που γεννήθηκε, μέχρι σήμερα που είναι πιο ώριμη από ποτέ.

Τη σύντομη συνέντευξη Τύπου ακολούθησαν οι ερωτήσεις των παρευρισκομένων δημοσιογράφων. Η πρώτη ερώτηση αφορούσε στο νέο κτίριο της Μπιενάλε. Ερωτώμενος για το τί θα φιλοξενήσει το κτίριο του Συν Αθηνά στα πλάισια της Σύναψης 2, ο κος. Mollona μίλησε για δράσεις συμμετοχικού χαρακτήρα, προβολές ταινιών και συζητήσεις που θα ξεκινήσουν την Κυριακή 16 Απριλίου σε ένα κτίριο που, όπως τόνισε, κατοικείται μόλις 24 ώρες. Σχετικά με αυτό, η κα Καλπακτσόγλου ανέφερε πως κάθε φορά που η τέχνη μεταφέρεται σε ένα νέο χώρο, χρειάζεται χρόνο ανασύνταξης, τοποθέτησης και γνωριμίας. Σπουδαίο ρόλο σε αυτό θα παίξει και η γειτονιά, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο κτίριο φέρνει τη Μπιενάλε για πρώτη φορά τόσο κοντά με «γείτονες», όπως η αστυνομία και η Βαρβάκειος αγορά. «Πρόκειται για ένα πείραμα που θα αντιμετωπίσουμε με μια διάθεση παιχνιδιού και χαμόγελου», δήλωσε σχετικά η κα Καλπακτσόγλου.

Τέλος, σχετικά με την έκβαση της Σύναψης 2 και γενικά του πρότζεκτ «ΟΜΟΝΟΙΑ», ο κος Mollona ανέφερε πως το αποτέλεσμα θα είναι εμφανές το 2017, όταν πια θα υπάρχει η απαραίτητη απόσταση από τα δύο χρόνια δημιουργίας, ώστε να γίνει και ο κατάλληλος απολογισμός. Το λόγο εκεί πήρε ο κος Καρυοφύλλης, ο οποίος μίλησε για το δύσκολο έργο της Μπιενάλε παρομοιάζοντας την πορεία της με το ταξίδι του σολομού, του ψαριού δηλαδή που πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα για να αφήσει τα αβγά του ρισκάροντας τόσο που ίσως τελικά δε του βγει και τα χάσει όλα. Ίσως μας κλείνει το μάτι για ένα φινάλε; Ελπίζουμε όχι. 

Σοφία Κανελλοπούλου
[email protected]