Οι Gomenes εγκαθιστούν το Φύλο στην Ομόνοια ανατρέποντας το αστικό τοπίο και τα στερεότυπα

gomenes

Σεμέν,performance από την Metatheodosia

ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Το 2016 οι GOMENES I παρουσιάζονται κατά την διάρκεια της Σύναψης 2, στα πλαίσια της Biennale Αθηνών 2015-2016, “ΟΜΟΝΟΙΑ” στις 19, 20 και 22 Απριλίου στην Αθήνα, ενώ το Φθινόπωρο του ίδιου έτους θα βρεθούν στην Βιέννη της Αυστρίας για την δεύτερη παρουσίασή τους υπό τον τίτλο GOMENES II.

Το Netting The Work είναι μια πολυμορφική εικαστική πλατφόρμα που δρα μεταξύ Ελλάδος και εξωτερικού και έχει ιδρυθεί από τις καλλιτέχνιδες Rilène Markopoulou και Εύα Γιαννακοπούλου. Ο όρος GOMENES, γνώριμος στους χρήστες της ελληνικής, συνδυάζει ένα σύνολο εννοιών, άμεσα συνδεδεμένων με ζητήματα. Η υποτιμητική διάσταση συνυπάρχει με την προκλητική εννοιολογική χροιά ενώ παράλληλα θεωρείται ως “μη ορθός πολιτικά” όρος. Την ίδια στιγμή χρησιμοποιείται ευρέως ως λέξη που μπορεί να αποπνέει οικειότητα χωρίς να θεωρείται απαραίτητα αρνητική, ειδικά μεταξύ νέων. 

Γιατί GOMENES;

Στο πλαίσιο της εικαστικής πλατφόρμας των Rilène Markopoulou και Εύα Γιαννακοπούλου, η γραπτή εκδοχή της λέξης με κεφαλαίους λατινικούς χαρακτήρες και αρίθμηση είναι σκόπιμη και στοχεύει στο να αποδυναμώσει την αρνητική χροιά του όρου προσδίδοντάς του ένα χιουμοριστικό και ειρωνικό υπαινιγμό. Πιο συγκεκριμένα, το Project επιδιώκει να κάνει κρητική ανάλυση και να εξετάσει τις αλληλοεξαρτώμενες συνάφειες του Φύλου και των στερεοτύπων στην Ελλάδα και την Αυστρία υπό ένα εικαστικό πρίσμα. Τελικά, αυτό που θέλει είναι να διερευνήσει το πώς η πολύπλευρη Ευρωπαϊκής κρίσης επιδρά στην ενσώματη διάσταση των Φύλων μέσω της πολιτικής, της σεξουαλικότητας και των κυρίαρχων κοινωνικών δομών.

MANNA FORTUNA-Will make your dreams come true, performance, Αγγελική Μπόζου και Θάνος Κοσμίδης

Τι περιλαμβάνει

Οι μορφές καταγραφής της εικαστικής performance είναι κατά κύριο λόγο η φωτογραφία και η βιντεοσκόπηση. Στην περίπτωση του project GOMENES I θα υπάρξει και γραπτή καταγραφή από τον συγγραφέα Δούκα Καπάνταη ο οποίος θα παρευρεθεί στις παρουσιάσεις αποτυπώνοντας λογοτεχνικά τις εντυπώσεις του. Ως επίκεντρο της πειραματικής τους πρακτικής οι GOMENES I, θα παρουσιάσουν performances και Συμπόσια όπου τα όρια μεταξύ θεωρητικού λόγου και καλλιτεχνικής αναπαράστασης, ο ρόλος μεταξύ ομιλητή και καλλιτέχνη, γίνονται δυσδιάκριτα. Oι GOMENES I θα βρίσκονται από τις 19 έως τις 22 Απριλίου στην πλατεία Ομονοίας και την ευρύτερη περιοχή, σε μια προσπάθεια να εισέλθουν στο αστικό τοπίο του περιβάλλοντα χώρου, να τον μεταμορφώσουν ή να τον ανατρέψουν. 

Από την Αθήνα στην Βιέννη

23 καλλιτέχνες και θεωρητικοί, κυρίως από την Αυστρία και την Ελλάδα αλλά και από την Γαλλία και την Γερμανία, συνδιαμορφώσουν ένα πλαίσιο διερεύνησης, συνύπαρξης και διαλόγου γύρω από θέματα Φύλου στην σύγχρονη Αθηναϊκή πραγματικότητα. Στην δεύτερη εκδοχή του project που θα παρουσιαστεί στην Βιέννη, οι ίδιοι συμμετέχοντες θα δράσουν και πάλι από κοινού, έτσι ώστε να διερευνήσουν το Αυστριακό κοινωνικό πλαίσιο με γνώμονα τα ζητήματα Φύλου και στερεοτύπων, ανακαλύπτοντας ενδεχόμενες συνάφειες η διαφορές.

I don’t write diaries I&II On Love and Crisis and the Power of Fragility, video-text-montage, Yara Haskiel

Οι GOMENES I και οι GOMENES II θα παρουσιαστούν στο τέλος του έτους σε ένα εικαστικό κατάλογο όπου θα συμπεριληφθούν οι δράσεις όλων των συμμετεχόντων, οι ενδεχόμενες διαφορετικές τους προσεγγίσεις ή οι συνάφειες, οι performances των εικαστικών και θεωρητικών εμπνεόμενες από ζητήματα Φύλου και στερεοτύπων στην Ελλάδα και την Αυστρία αντιστοίχως. Ακολουθώντας αυτή τη δομή προσέγγισης και  παρουσιάσεων στις δύο χώρες, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν τον ρόλο του παρατηρητή και του παρατηρούμενου, του κριτή και του αφηγητή, λειτουργώντας με τις πεποιθήσεις τους ή ακριβώς με την κατάλυση αυτών, γεγονός το οποίο θα επέτρεπε έναν ενδεχόμενο εικαστικό πειραματισμό, ή την έκφραση εναλλακτικών μορφών θεώρησης των Φύλων.       

Το project GOMENES I έχει χρηματοδοτηθεί από τον Πολιτιστικό Τομέα της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας της Αυστρίας (Bundeskanzleramt Österreich), το Αυστριακό Προξενείο στην Αθήνα και έχει λάβει χορηγίες από τις εταιρίες “Κτήμα Σταυρόπουλου”, “VitrusTech” και από την πρωτοβουλία “Ο Άλλος Άνθρωπος”. Για περεταίρω πληροφορίες σε σχέση με την πλατφόρμα Netting The Work, απευθυνθείτε στην ιστοσελίδα.