Βραβείο Πούλιτζερ σε τρεις Έλληνες φωτογράφους για την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης

reuters-yannis-behrakis-yannis-behrakis Yannis Behrakis
ΤΡΙΤΗ, 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Με ελληνικό χρώμα ολοκληρώθηκε η 100η απονομή των σπουδαιότερων δημοσιογραφικών βραβείων σε μια μεγάλη τελετή που έλαβε χώρα στο πανεπιστήμιο Columbia.

Βραβείο Πούλιντζερ απονεμήθηκε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters και την εφημερίδα New York Times για τη φωτογραφική κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Η κατηγορία στην οποία διακρίηκαν τα δύο μέσα λέγεται "Breaking News" (Έκτακτης Επικαιρότητας).

Reuters / Alkis Konstantinidis

Επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος του γραφείου του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων REUTERS στην Αθήνα καιτ την Κύπρο είναι ο Γιάννης Μπεχράκης, ο οποίος μαζί με άλλους δύο Έλληνες φωτογράφους του Reuters -συγκεκριμένα τους Άλκη Κωνσταντινίδη και Αλέξανδρο Αβραμίδη - αποτύπωσαν με ιδιαίτερη ευαισθησία τον γολγοθά των προσφύγων και μεταναστών από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη. Ο φακός των τριών φωτογράφων οπτικοποίησε με ανεξίτηλο τρόπο τις δραματικές στιγμές των ανθρώπων που άφησαν τα πάντα πίσω τους προκειμένου να γλιτώσουν από τη δίνη που πολέμου. 

Στην ίδια κατηγορία διακρίθηκε και η εφημερίδα Los Angeles Times για τον τρόπο που κάλυψε τη σφαγή στο Σαν Μπερναντίνο.

Reuters / Alexandros Avramidis

To έργο του Γιάννη Μπεχράκη είχε τιμηθεί πριν από δύο μήνες και στην Ελλάδα από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας που διοργάνωσε προς τιμήν του τη φωτογραφική έκθεση με τίτλο "Ο άνθρωπος πίσω από την εικόνα". Εκεί, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα όσα αποτύπωσε ο φακός του καθώς και να τον ακούσουν να μοιράζεται τις εμπειρίες του. Φωτογράφος της χρονιάς 2015 για την εφημερίδα Guardian, ο Γιάννης Μπεχράκης εδώ και 25 χρόνια αποτυπώνει με αυτοθυσία στιγμές από εμπόλεμες ζώνες και κρίσεις μεταφέροντάς μας οπτικά στο μέτωπο των παγκόσμιων εξελίξεων.