Γιατί τόσοι πολλοί διάσημοι θάνατοι το 2016; Το BBC δίνει τις απαντήσεις

rip
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Οι 24 διάσημοι θάνατοι του πρώτου τριμήνου του 2016 είναι αριθμός ρεκόρ, ειδικά όταν το αντίστοιχο νούμερο το 2012 ήταν μόλις 5. Ένας συντάκτης του BBC πήγε τα στοιχεία ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας μερικές λογικές εξηγήσεις για το μυστήριο "θανατικό".

Μέσα στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2016, έχουμε ήδη «αποχαιρετήσει» ένα σωρό αγαπημένους καλλιτέχνες: David Bowie, Natalie Cole, Glenn FreyAlan Rickman και η λίστα δυστυχώς όλο και μεγαλώνει. Τελευταία τραγική απώλεια από το μέτωπο της τέχνης, και συγκεκριμένα της μουσικής, ο πολύ αγαπημένος Prince, ο μικροκαμωμένος σταρ που στιγμάτισε την funk, pop και rock’n’ roll με τις τεράστιες επιτυχίες του από το 1978 μέχρι σήμερα. Ένας ταλαντούχος καλλιτέχνης και ξεχωριστός πολυ-οργανίστας, τον οποίο είχε εκθειάσει μέχρι και ο Εric Clapton για τη δεινότητά του στην κιθάρα.

Κι ενώ όλοι μας διερωτόμαστε όλο αυτό το διάστημα "γιατί τόσοι μαζεμένοι θάνατοι από το καλλιτεχνικό μέτωπο;", ο ειδικός στις νεκρολογίες Nick Serpell του BBC δίνει τις απαντήσεις μέσα από μια πολύ λογική εξήγηση που δεν είναι άλλη από την ηλικία. Την ίδια στιγμή, ο συντάκτης θέτει στο τραπέζι και τον παράγοντα social media.

Συγκεκριμένα, ο συντάκτης του άρθρου αναφέρει πως οι καλλιτέχνες που έγιναν διάσημοι τη δεκαετία του 60’ γίνονται σιγά-σιγά 70 ετών και, λόγω φυσιολογικής φθοράς, αρχίζουν να πεθαίνουν. Ταυτόχρονα, όλοι αυτοί οι θάνατοι συνδέονται με το baby-boom, την περίοδο δηλαδή 1946-1964 όπου μια εκρηκτική αύξηση γεννήσεων ακολούθησε το πολεμικό κλίμα των ποηγούμενων δεκαετιών. Έτσι, βάσει πιθανοτήτων, περισσότερα μωρά στη γενιά του baby-boom σημαίνει και περισσότερους διασήμους κατά τα επόμενα χρόνια. Οι διάσημοι που προέρχονται, λοιπόν, από τη γενιά του baby-boom είναι σήμερα μεταξύ 52 και 70 ετών, με αποτέλεσμα να μπαίνουν με τη σειρά τους στην τρίτη ηλικία, την περίοδο δηλαδή της φθοράς.

Ένας άλλος σημαντικός λόγος, σύμφωνα με το συντάκτη του άρθρου, συνδέεται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως εξηγεί, τα social media έχουν βοηθήσει στην περαιτέρω προβολή διάσημων καλλιτεχνών, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι περισσότεροι διάσημοι πεθαίνουν σε σχέση με παλαιότερα που δεν υπήρχε τέτοιας έκτασης κάλυψη. Τέλος, αναμφίβολα στην εποχή μας υπάρχουν πολύ περισσότεροι διάσημοι από ότι στο παρελθόν, όταν οι μόνοι ουσιαστικά διάσημοι προέρχονταν από τον χώρο του σινεμά.  

Όπως αναφέρει ο συντάκτης, η σωρεία θανάτων θα συνεχιστεί κατά την επόμενη δεκαετία, καθώς οι διάσημοι της γεννιάς τού baby-boom θα μπαίνουν στη δεκαετία των 80 και, αναμενόμενα, οι απώλειες από φυσιολογικά αίτια, όπως η ηλικία, θα αυξηθούν.