Ποιο τραγούδι έγραψαν ο Bob Dylan, οι Beatles και τρεις ακόμη μπάντες για τη μαμά τους;

beatles
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 06 ΜΑΙΟΥ 2016

Τα συναισθήματα μεγάλων καλλιτεχνών για την μητέρα τους ή τη μητρότητα εν γένει, μετουσιώθηκαν σε στίχους και νότες, δημιουργώντας διαχρονικά, μουσικά αριστουργήματα.

Beatles, “Let It Be”

Η μητέρα του Paul McCartney, η Μαίρη, πέθανε όταν εκείνος ήταν 14 ετών και το  “Let It Be,” βγήκε ως σίνγκλ 14 χρόνια αργότερα, το 1970. Ουσιαστικά αποτελεί ένα κάλεσμα προς το πνεύμα της μητέρας του που στο τραγούδι είναι η Παρθένος Μαρία (Virgin Mary).

The Shirelles, “Mama Said”

Όπως και στο “Let It Be” έτσι και το τραγούδι των Shirelles από το Νιού Τζέρσεϊ που κυκλοφόρησε το 1961 είναι ένα κλασσικό τραγούδι που αφορά στις μητρικές νουθεσίες.  Εν προκειμένω, η μητέρα της τραγουδίστριας είχε προειδοποιήσει την κόρη της πώς «θα ‘ρθουν μέρες σαν κ΄ αυτές” όμως να μην ανησυχεία.

Bob Dylan, “Tough Mama”

Ο Bob Dylan ηχογράφησε το “Tough Mama” το 1974 και, όπως και άλλα τραγούδια από το ίδιο άλμπουμ, απευθύνεται στη Σάρα Ντίλαν, την σύζυγο και μητέρα των τεσσάρων παιδιών τους. Οι στίχοι είναι ασαφείς και υποβλητικοί, αλλά τελικά επικρατεί η εκτίμηση του Ντίλαν για την «σκοτεινή ομορφιά» και την «γλυκύτητα» της γυναίκας του καθώς αναθρέφει τα παιδιά τους.

Doris Day, “Que sera, sera (whatever will be, will be)”

To τραγούδι των Jay Livingston και Ray Evans, έγινε νούμερο ένα στα βρετανικά charts όταν το τραγούδησε η Doris Day στην ταινία του Χίτσκοκ, Ο άνθρωπος που ήξερε πολλά, το 1956. Το κομμάτι παρακολουθεί την πορεία του αφηγητή στα τρια ηλικιακά στάδια (παιδική ηλικία, νεότητα, ενηλικίωση), με το ερώτημα για το τι μέλλει γενέσθαι να επαναλαμβάνεται και την απάντηση «ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει» να έρχεται δια μητρικού στόματος ως η μόνη αδιαμφισβήτητη αλήθεια.

Pink Floyd, “Mother”

Το τραγούδι από το περίφημο “The Wall” κυκλοφόρησε το 1979 και διαρκεί 5 λεπτά και 35 δεύτερα. Οι στίχοι αφηγούνται την ιστορία του Pink, ενός αποξενωμένου ροκ σταρ, η αποξένωση του οποίου αποδίδεται στον υπερπροστατευτισμό της μητέρας του. Ο Pink, μετά τον χαμό του πατέρα του στον Β’ παγκόσμο πόλεμο, μεγάλωσε μόνος με την μητέρα του η οποία, όπως λέει το τραγούδι, έχτισε έναν τοίχο γύρω από τον γιο της για να τον προστατεύσει από τον έξω κόσμο.