Who is Who: Beyonce

who-is-who-beyonce

ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Τραγουδίστρια, ηθοποιός, πετυχημένη, ακριβοπληρωμένη και μόλις 31 ετών, η Beyonce μοιάζει να απολαμβάνει ήρεμα την επιτυχία της. Κρατώντας τα φώτα μακριά από προσωπικά της θέματα, ταράζει τα media, που προσπαθώντας να ρίξουν κλεφτές ματιές στην ζωή της, ακόμα ψάχνουν να βρουν την κλειδαρότρυπα…

Η δουλειά της έχει τιμηθεί πολλές φορές με σημαντικές διακρίσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται 16 Grammy Awards, 11 Mtv Video Music Awards, ένα Billboard Millennium Award και ένα αστέρι στο Walk of Fame του Χόλυγουντ, με τις Destiny’s Child. To 2009, το Billboard την ανέδειξε ως Top Radio Songs Artist των ’00s, ως την τέταρτη καλλιτέχνιδα της δεκαετίας και την πρώτη της περιόδου.

Έως τις αρχές του 2012, είχε σημειώσει πωλήσεις 30.4 εκατομμυρίων singles στις ΗΠΑ. Επίσης, παγκοσμίως οι πωλήσεις των δίσκων της φτάνουν τα 75 εκατομμύρια, κατατάσσοντάς την στους κορυφαίους σε πωλήσεις καλλιτέχνες όλων των εποχών.

- Συγκαταλέγεται στις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες της παγκόσμιας, σύγχρονης pop και R&B μουσικής σκηνής.

- Άρχισε να γίνεται γνωστή ως η κεντρική γοητευτική φωνή του γκρουπ των Destiny’s Child.

- Ξεκίνησε την πολυπλατινένια σόλο καριέρα της, το 2001. Εκρηκτικές πωλήσεις δίσκων, βραβεία Grammy, κινηματογραφικοί ρόλοι και μια ιστορία αγάπης με τον διάσημο ράπερ Jay Z εκτίναξαν την εικόνα της και την καθιέρωσαν ως λαμπερή περσόνα της παγκόσμιας showbiz.

- Γεννημένη στο Χιούστον τον Σεπτέμβριο του 1981, η Beyonce Giselle Knowles άρχισε να τραγουδά όταν ήταν επτά ετών, αποσπώντας –σε τοπικούς διαγωνισμούς- περισσότερες από τριάντα διακρίσεις για τις χορευτικές και φωνητικές της ικανότητες.

- Επίσης, μαζί με την ξαδέλφη της Kelly Rowland και τις συμμαθήτριές της LaTavia Roberson και LeToya Luckett σχημάτισαν ένα εφηβικό φωνητικό γκρουπάκι. Ο Mathew Knowles, πατέρας της και νόμιμος κληρονόμος της Rowland, ανέλαβε ρόλο μάνατζερ των κοριτσιών, εγκαταλείποντας την εργασία του, προκειμένου να επικεντρωθεί στις προσπάθειές τους. Στο πλάι της πάντα και η μητέρα της, φροντίζοντας κυρίως το στιλιστικό κομμάτι της παρουσίας της. Όλη αυτή η «κινητοποίηση» οδήγησε, τελικά, στη δημιουργία ενός από τα πιο δημοφιλή γυναικεία R&B γκρουπ όλων των εποχών, που έλαμψαν με την επωνυμία Destiny’s Child.

- Οι Destiny’s Child έκαναν πολλά βήματα τη δεκαετία του ’90, και υπέστησαν πολλές αλλαγές στην σύνθεσή τους προτού υπογράψουν συμβόλαιο με την Columbia Records, το 1997. Μετά από τέσσερα στούντιο άλμπουμ, το γκρουπ έγινε επίσημα το γυναικείο γκρουπ με τις καλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, με τεράστιες επιτυχίες όπως τα «Jumpin' Jumpin'», «Bills, Bills, Bills», «Say My Name» και «Survivor». Οι επιτυχίες αυτές ενίσχυσαν την ολοένα ανοδική πορεία των κοριτσιών, παρά τις επαναλαμβανόμενες μηνύσεις των προηγούμενων μελών του γκρουπ Roberson and Luckett, που αμφισβήτησαν το μάνατζμεντ του Mathew Knowles, υποστηρίζοντας ότι παρακρατούσε κέρδη τους και τις αδικούσε μεροληπτώντας υπέρ της κόρης και της ανιψιάς του.

- Το 2001, η Beyonce, η Rowland και η Michelle Williams –που συμμετείχε, επίσης, στις Destiny’s Child- πάτησαν pause στη λειτουργία του γκρουπ, προκειμένου να εστιάσουν σε σόλο καριέρες.

- Προτού ερμηνεύσει διάφορους κινηματογραφικούς ρόλους, η Beyonce έγινε η πρώτη Αφρο-αμερικανή τραγουδίστρια και η δεύτερη γυναίκα καλλιτέχνης που απέσπασε το ετήσιο βραβείο Pop Songwriter της ASCAP.

- Ακολούθησε σύντομα, η συμμετοχή της στο μιούζικαλ «Carmen: A Hip Hopera» (2001), αλλά ήταν ο ρόλος της στο «Austin Powers in Goldmember» το 2002, που την καθιέρωσε ως ένα ακόμα αστέρι του Χόλυγουντ.

- Και ενώ η παρουσία της στο soundtrack της ταινίας δεν πήγε καλά, το πρώτο σόλο της άλμπουμ -που κυκλοφόρησε το 2003 υπό τον τίτλο «Dangerously in Love»- έγινε πολυπλατινένιο. Με συνεργασίες με ονόματα όπως οι Sean Paul, Missy Elliott, OutKast’s Big Boi και ο –ρομαντικά συνδεδεμένος μαζί της- Jay Z, το album εμπεριείχε τέσσερα Top 10 singles και έφερε στα χέρια της τραγουδίστριας πέντε βραβεία Grammy. Μάλιστα, το κομμάτι «Crazy In Love» -στο οποίο συνεργάστηκε με τον Jay Z- έμεινε στο Billboard Hot 100 για οκτώ συνεχόμενες εβδομάδες.

- Οι Destiny’s Child ξανασυναντήθηκαν την επόμενη χρονιά για να κυκλοφορήσουν το «Destiny Fulfilled». Ολοκληρώνοντας την συνακόλουθη περιοδεία, κυκλοφόρησαν το τελευταίο τους άλμπουμ, «#1's», μια συλλογή με τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους και κατόπιν διαλύθηκαν.

- Η Beyonce εστίασε έκτοτε την προσοχή της στην ατομική της καριέρα, που βρισκόταν σε απόλυτη άνθιση. Κυκλοφόρησε την δεύτερη μοναχική της δημιουργία, «B’day», τον Σεπτέμβριο του 2006. Τρεις μήνες αργότερα βραβεύτηκε για την ερμηνεία της στο κινηματογραφικό μιούζικαλ «Dreamgirls». Την εποχή αυτή ξεκίνησε να περιοδεύει με τη συναυλία «Beyonce Experience», που κατέληξε στην κυκλοφορία ενός live dvd, τον Νοέμβριο του 2007.

- Πολλές φήμες κυκλοφορούσαν για την σχέση της με τον Jay Z από την αρχή της γνωριμίας τους, το 2002, ωστόσο τίποτα δεν ήταν επιβεβαιωμένο, μέχρι τα τέλη του Απρίλη του 2008. Τότε γνωστοποιήθηκε ότι στις αρχές του μήνα το ζευγάρι είχε παντρευτεί στη Νέα Υόρκη.

- Το 2008 αποδείχθηκε, γενικότερα, παραγωγική χρονιά, καθώς η Beyonce ενσάρκωσε τον θρύλο της R&B, την Etta James, στο έργο «Cadillac Records», ένα βιογραφικό μουσικό φιλμ που εξερευνούσε την ακμή της Chicago’s Chess Records. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2008, με την τραγουδίστρια να συνυπογράφει και μέρος της παραγωγής.

- Ένα μήνα πριν από την κυκλοφορία του φιλμ που έγινε τον Δεκέμβρη, η τραγουδίστρια κυκλοφόρησε το τρίτο της album, «I Am...Sasha Fierce». Το διπλό album εστίασε στις δύο προσωπικότητές της, επιτρέποντας της να εξερευνήσει τόσο mainstream όσο και παραδοσιακά R&B ήχους. Τα τραγούδια «If I Were a Boy», «Single Ladies (Put a Ring on It)», «Halo» και «Sweet Dreams» σημείωσαν τεράστια επιτυχία.

- Σειρά είχαν μερικές live κυκλοφορίες. Το «I Am...Yours» ένα cd/dvd set κυκλοφόρησε το 2009 καταγράφοντας την εμφάνισή της στο Wynn Las Vegas, ενώ η ομώνυμη περιοδεία μαγνητοσκοπήθηκε στο O2 Arena του Λονδίνου.

- Ακολούθησαν δέκα βραβεύσεις Grammy με το «4», του 2011. Ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια, το «Run the World (Girls)», αναδείχθηκε ως το κορυφαίο single, με τα «Party» και «Countdown» να ακολουθούν.

- Χαίρει της εκτίμησης της προεδρικής οικογένειας των Obama, που την έχουν χαρακτηρίσει ιδιαίτερα συνεπή και επαγγελματία. Εξάλλου, τον Ιανουάριο του 2009 στην ορκωμοσία του Barack Obama ως ο 44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, το προεδρικό ζεύγος χόρεψε το πρώτο του τραγούδι υπό τον ήχο της φωνής της Beyonce που ερμήνευε το κλασικό τραγούδι της Etta James, «At Last». Νωρίτερα, είχε τραγουδήσει μοναδικά το «America the Beautiful».

- Στις αρχές της φετινής χρονιάς, η Beyonce και ο Jay Z απέκτησαν το πρώτο τους παιδί.

- Έντονη είναι τόσο η επιχειρηματική όσο και η φιλανθρωπική της δράση.

- Στις 21 Φεβρουαρίου στο 02 Arena του Λονδίνου, η Beyonce θα διεκδικήσει ένα ακόμα Brit Award, καθώς είναι υποψήφια στην κατηγορία Best International Female Solo Artist.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης