Eurovision 2016: Η νικήτρια Ουκρανία, η εμφάνιση του Justin Timberlake και η απουσία της Ελλάδας

Justin-timberlake
ΚΥΡΙΑΚΗ, 15 ΜΑΙΟΥ 2016

Με αιχμές στον πόλεμο Ρωσίας-Κριμαίας το νικητήριο τραγούδι της Ουκρανής Jamala με τίτλο "1944".

Το «1944» της Ουκρανής Jamala αναδείχθηκε νικητής της 61ης Eurovision. Το τραγούδι, σύμφωνα με την τραγουδίστρια, αφηγείται τα δραματικά γεγονότα του 1944, όταν εκτοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους στη Μαύρη Θάλασσα μετά τη σταρτιωτική επέμβαση του Στάλιν. Ταυτόχρονα, το κομμάτι εξιστορεί την προσάρτηση της χώρας στη Ρωσία το 2014. Η Jamala, η οποία και προέρχεται από τη μουσουλμανική μειονότητα των Τατάρων της Κριμαίας, ανέφερε πως έχει να επισκεφθεί την οικογένειά της στη Ρωσία από το 2014.

Ντυμένη εντυπωσιακά, με ένα αέρινο μπλε φόρεμα, η τραγουδίστρια συγκίνησε με την παρουσία της και τους φορτισμένους στίχους της, οι μισοί εκ των οποίων ήταν αγγλικοί και οι μισοί στη διάλεκτο της Κριμαίας. H πολιτικοποιημένη εμφάνισή της, σύμφωνα με εκείνη, είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους ώστε να μην επαναλαμβάνονται τα λάθη του παρελθόντος. Σχετικά με το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης, τη Ρωσία, η χώρα τερμάτισε 3η με το "You are the only one" του 33χρονου Serghei Lazarev, ενώ η Κύπρος τα κατάφερε μόλις μέχρι τη θέση 21.

O Ρώσος υποψήφιος Sergey Lazarev

Όσο για την Αυστραλία που συμμετείχε για δεύτερη φορά στη Eurovision, τη χώρα εκρπσώπησε η Ντάμι Ιμ από τη Νότια Κορέα. Η 27χρονη τραγουδίστρια ερμήνευσε το τραγούδι «Sound of Silence» σε μουσική και στίχους των DNA (David Musumeci & Anthony Egizii), κατακτώντας τη δεύτερη θέση και δίνοντας έναν άλλον αέρα στο μουσικό θεσμό. Μάλιστα, οι Αυστραλοί fans της Eurovision είναι τόσο φανατικοί που ψηφίζουν παρά το ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας τους δεν προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού.

Φυσικά, η απόλυτη στιγμή της χτεσινής διοργάνωσης, την οποία περίμεναν όλοι με κομμένη την ανάσα ήταν η εμφάνιση του Justin Timberlake στη σκηνή του Globe Arena. Ο σταρ ανέβηκε στη σκηνή και αφού τραγούδησε το “Rock your Body”, παρουσίασε το νέο του single “Can’t Stop the Feeling” από την ταινία “Trolls”, όπου συμπρωταγωνιστεί. «Ξέρω πώς είναι να τραγουδάς ένα τραγούδι για πρώτη φορά, ξέρω πως έχετε άγχος και στρες και μπράβο που εκπροσωπείτε τις χώρες σας», δήλωσε ο Timberlake λίγο πριν ανέβει στη σκηνή ενώ εξομολογήθηκε ότι είχε άγχος.Η εμφάνιση ενός ονόματος τέτοιου βεληνεκούς συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού. Η εμφάνιση του Timberlake είναι μέρος της προωθητικής του καμπάνιας για τη νέα του δουλειά και τις συναυλίες που θα δώσει σε όλο τον κόσμο.

Λίγο πριν την εμφάνισή του, ο σταρ είχε ποστάρει φωτογραφίες από τις πρόβες του στη Στοκχόλμη, σχολιάζοντας: «Είναι τιμή μου να μοιράζομαι τη σκηνή της Eurovision με τόσους ταλαντούχους καλλιτέχνες από την Ευρώπη» ενώ σε συνέντευξή του δήλωσε: «Ανυπομονώ να δω τι θα συμβεί. Οι Abba έγιναν γνωστοί από εκεί, το ίδιο και η Celine Dion. Ποιος ξέρει; Ίσως ανακαλύψουμε μια νέα Celine Dion». Για την εμφάνισή του στη Στοκχόλμη, ο Martin Österdahl, εκτελεστικός παραγωγός της Eurovision 2016 δε θα μπορούσε παρά να είναι ενθουσιασμένος. Σχετικά, δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι που καλωσορίζουμε έναν από τους μεγαλύτερους σταρ του κόσμου στη γιορτή του τραγουδιού. Είναι τιμή και έμπνευση για όλους μας».

Oι Argo

Αναμφίβολα, η Ελλάδα απουσίαζε από μια από τις πιο λαμπερές βραδιές στην ιστορία του θεσμού. Υπενθυμίζεται πως είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας δεν συμμετέχει στον τελικό της Eurovision από το 2000.

Δείτε την τελική κατάταξη

1) Ουκρανία

2) Αυστραλία

3) Ρωσία

4) Βουλγαρία

5) Σουηδία

6) Γαλλία

7) Αρμενία

8) Πολωνία

9) Λιθουανία

10) Βέλγιο

11) Ολλανδία

12) Μάλτα

13) Αυστρία

14) Ισραήλ

15) Λετονία

16) Ιταλία

17) Αζερμπαϊτζάν

18) Σερβία

19) Ουγγαρία

20) Γεωργία

21) Κύπρος

22) Ισπανία

23) Κροατία

24) Βρετανία

25) Τσεχία

26) Γερμανία